Τι αλλάζει με το νέο έντυπο Ε3 – Ποιοι κωδικοί θα είναι προαιρετικοί

Θανάσης Κουκάκης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τι αλλάζει με το νέο έντυπο Ε3 – Ποιοι κωδικοί θα είναι προαιρετικοί
Η συμπλήρωση του Ε3 θα χρειαστεί φέτος πολύ περισσότερη δουλειά από την πλευρά των επαγγελματιών και των λογιστών τους, καθώς προϋποθέτει την αναλυτική καταγραφή των επαγγελματικών δαπανών.

Η συμπλήρωση του Ε3 θα χρειαστεί φέτος πολύ περισσότερη δουλειά από την πλευρά των επαγγελματιών και των λογιστών τους, καθώς προϋποθέτει την αναλυτική καταγραφή των επαγγελματικών δαπανών.

Αυτό προκύπτει από τις οδηγίες συμπλήρωσης του εντύπου Ε3 που παρέσχε η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) 10 ημέρες μετά την κοινοποίηση του τύπου και περιεχομένου του εντύπου Ε3 για το φορολογικό έτος 2018.

Η ΑΑΔΕ ξεκαθάρισε χθες πως στον κωδικό 023 του Ε3 θα διενεργείται επιμερισμός των «Πωλήσεων αγαθών και υπηρεσιών» ανά Κωδικό Αριθμό Δραστηριότητας βάσει του εσωτερικού υποπίνακα, όπως αυτοί έχουν δηλωθεί στο υποσύστημα Μητρώου του Taxis.

Ωστόσο, σύμφωνα με τις οδηγίες συμπλήρωσης του εντύπου Ε3, η ανάλυση του κωδικού 023 του πίνακα Α του εντύπου Ε3, για το φορολογικό έτος 2018 θα είναι προαιρετική μέχρι 3ο βαθμό. Από το φορολογικό έτος 2019 η ανάλυση του κωδικού 023 θα διενεργείται βάσει των Κωδικών Αριθμών Δραστηριότητας όπως έχουν δηλωθεί στο υποσύστημα Μητρώου του Taxis (μέχρι 4ο βαθμό).

Η ΑΑΔΕ παρέσχε τις ακόλουθες οδηγίες για το νέο έντυπο Ε3:

-Σε περίπτωση διακοπής εργασιών και έναρξης εντός του ίδιου φορολογικού έτους, υποβάλλεται μία κατάσταση οικονομικών στοιχείων από επιχειρηματική δραστηριότητα για όλο το φορολογικό έτος.

-Δεν προβλέπεται η υποβολή του εντύπου Ε3 με επιφύλαξη, καθόσον η επιφύλαξη αφορά αποκλειστικά το περιεχόμενο της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος (έντυπο Ε1 ή Ν, κατά περίπτωση).

-H κατάσταση οικονομικών στοιχείων από επιχειρηματική δραστηριότητα υποβάλλεται μία φορά για το σύνολο της επιχείρησης ανεξαρτήτως αριθμού υποκαταστημάτων και κλάδων.

-Ο υπόχρεος σε υποβολή κατάστασης οικονομικών στοιχείων από επιχειρηματική δραστηριότητα συμπληρώνει τους πίνακες εκείνους που τον αφορούν.

-Οποιαδήποτε μεταβολή που επήλθε στην κατάσταση της επιχείρησης μέσα στο φορολογικό έτος δεν μπορεί να δηλωθεί στο έντυπο Ε3 εάν προηγουμένως δεν έχει δηλωθεί στο Τμήμα Μητρώου και Εγγραφής Φορολογουμένων της αρμόδιας Δ.Ο.Υ.

-Προκειμένου για φυσικά πρόσωπα, η κατάσταση οικονομικών στοιχείων από επιχειρηματική δραστηριότητα συνυποβάλλεται από τους αποκτώντες εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα για τις ανάγκες λογιστικού προσδιορισμού του αποτελέσματος, ανεξάρτητα της υποχρέωσης της τήρησης κατάλληλων λογιστικών αρχείων (βιβλία και στοιχεία), σύμφωνα με τα λογιστικά πρότυπα που προβλέπονται στην ελληνική νομοθεσία.

-Για τα νομικά πρόσωπα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, το έντυπο Ε3 υποβάλλεται όταν έχουν εισόδημα από επιχειρηματικές συναλλαγές, ενώ στην περίπτωση που έχουν εισόδημα μόνο από κεφάλαιο και υπεραξία μεταβίβασης κεφαλαίου, το έντυπο αυτό υποβάλλεται χωρίς να αναγράφονται ποσά. Σε περίπτωση που τα υπόψη νομικά πρόσωπα αποκτούν έσοδα μη φορολογούμενα, υποβάλλουν το έντυπο Ε3 χωρίς να αναγράφονται ποσά.

-Για τα γραφεία αλλοδαπών ναυτιλιακών επιχειρήσεων που εγκαθίστανται στην Ελλάδα βάσει των διατάξεων του άρθρου 25 του ν. 27/1975 και τις ημεδαπές επιχειρήσεις που υπάγονται στις ίδιες διατάξεις, το έντυπο Ε3 υποβάλλεται μόνο όταν αποκτούν φορολογητέο εισόδημα. Οι ναυτικές εταιρείες του ν. 959/1979 στην περίπτωση που έχουν απαλλασσόμενο της φορολογίας εισόδημα υποβάλλουν το έντυπο Ε3 χωρίς να αναγράφονται ποσά.

-Οι κωδικοί 151, 251, 351, 451, 551 και 157, 257,357, 457 και 557 μένουν ανενεργοί για το φορολογικό έτος 2018.

-Η υποβολή εκπρόθεσμης τροποποιητικής δήλωσης για συμπλήρωση ή μεταβολή αμιγώς πληροφοριακών στοιχείων της κατάστασης οικονομικών στοιχείων από επιχειρηματική δραστηριότητα, δηλαδή στοιχείων που δεν επηρεάζουν το φορολογικό αποτέλεσμα της επιχείρησης, δεν επισύρει τις προβλεπόμενες κυρώσεις του Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider