Οδηγός βήμα-βήμα για την e-δήλωση στο Κτηματολόγιο

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Οδηγός βήμα-βήμα για την e-δήλωση στο Κτηματολόγιο
Πονοκέφαλος για τους χρήστες η συμπλήρωση της ηλεκτρονικής δήλωσης κτηματογράφησης.

Με καθυστέρηση τέθηκε σε εφαρμογή η νέα σελίδα του Κτηματολογίου ώστε οι πολίτες να υποβάλουν ηλεκτρονικά τη δήλωση κτηματογράφησης. Η καταχώρηση της δήλωσης γίνεται πλέον μέσω των κωδικών του TAXIS, ενώ ο εντοπισμός του ακινήτου είναι υποχρεωτικός καθώς διαφορετικά επέρχονται κυρώσεις που προβλέπονται από τον νόμο. Αυτό σημαίνει πως όσα ακίνητα δεν δηλωθούν κατά τη διάρκεια της κτηματογράφησης, θα καταγραφούν ως αγνώστου ιδιοκτήτη και αν δεν επέλθουν οι απαραίτητες διορθώσεις εντός των προβλεπόμενων προθεσμιών, θα περιέλθουν στο Δημόσιο.

Σύμφωνα με τον φορέα, υπάρχει και η επιλογή η απεικόνιση να είναι τρισδιάστατη, βασισμένη σε αεροφωτογραφίες του 2016 με ευκρίνεια 25 εκατοστών, ώστε οι ιδιοκτήτες να μπορούν να εντοπίσουν την περιουσία τους, ακόμα και αν αυτή βρίσκεται σε μη προσβάσιμα σημεία.

Επιπλέον υπάρχει και η δυνατότητα η διαδικασία να πραγματοποιείται και μέσω εφαρμογής κινητών τηλεφώνων, η οποία είναι διαθέσιμη από την Δευτέρα 4 Φεβρουαρίου. Η σχετική εφαρμογή θα ακολουθεί τον κάτοχο του τηλεφώνου την ώρα που περπατά πάνω στην ιδιοκτησία του και θα δίνει την δυνατότητα να ορίσει την κορυφή αλλά και το τέρμα του οικοπέδου και εν συνεχεία να αποθηκεύσει το οικόπεδό του στέλνοντας την ψηφιοποίηση που έκανε σε e-mail.

Να υπενθυμίσουμε ότι για την εξυπηρέτηση του κοινού αναμένεται να ανοίξουν και δύο μεγάλα γραφεία Κτηματογράφησης μέσα. Αρχικά αναμένεται να ανοίξει ένα γραφείο στο κέντρο της Θεσσαλονίκης επί της οδού 26η Οκτωβρίου 90, στο Εμπορικό Κέντρο Porto Center. Το συγκεκριμένο γραφείο θα εξυπηρετεί τις περιοχές της Ξάνθης, της Δράμας, της Χαλκιδικής, της Καστοριάς και της Φλώρινας.

Εν συνεχεία θα ανοίξει και το γραφείο της Αθήνας στο Ολυμπιακό Κέντρο Γαλατσίου (επί της Λ. Βεΐκου 137) για να εξυπηρετεί τις Περιφέρειες Ηπείρου, Θεσσαλίας, Ιονίων Νήσων, Δυτικής Ελλάδας, Στερεάς Ελλάδας, Πελοποννήσου, Βορείου και Νοτίου Αιγαίου, αλλά και Κρήτης. Εκτιμάται πως και τα δύο γραφεία θα λειτουργήσουν για τουλάχιστον 6 μήνες.

Βήμα - βήμα η διαδικασία

Η καταχώρηση της δήλωσης γίνεται μέσω των κωδικών του TAXISnet, με τον εντοπισμό του ακινήτου να είναι υποχρεωτικός γατί σε διαφορετική περίπτωση επέρχονται οι κατά νόμο προβλεπόμενες κυρώσεις.

Πιο συγκεκριμένα, ο πολίτης μπαίνει στη σελίδα www.ktimatologio.gr και επιλέγει το εικονίδιο e- ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ κάνοντας είσοδο στο σύστημα

Αφού έχει βάλει τους κωδικούς του TAXISnet, του εμφανίζεται η αρχική σελίδα που έχει τις εξής επιλογές:

  1. υποβολή της νέας δήλωσης
  2. ολοκλήρωση εκκρεμών δηλώσεων
  3. υοπβλειθείσες δηλώσεις
  4. τροποποίηση στοιχείων του δικαιούχου

Στην πρώτη φάση ο ιδιοκτήτης θα πρέπει να επιλέξει νομό και ΟΤΑ, στη συνέχεια να ελέγξει τα στοιχεία του και να επιλέξει τον τύπο ακινήτου.

Εντοπισμός Ακινήτου

Στη συνέχεια γίνεται ο εντοπισμός ακινήτου ενώ δίνονται παράλληλα δυνατότητες στον πολίτη για να εντοπίσει επιτυχώς το ακίνητό του:

• Μέσω πληκτρολόγησης της διεύθυνσης, εφόσον υπάρχει
• Μέσω του αριθμού του αγροτεμαχίου διανομής / αναδασμού ή μέσω στοιχείων δήλωσης του ΟΠΕΚΕΠΕ
• Μέσω φόρτωσης αρχείου συντεταγμένων ή σχεδιαστικού αρχείου (DXF)
• Μέσω φόρτωσης αρχείου από εφαρμογή εντοπισμού κινητού τηλεφώνου
• Υπάρχει η δυνατότητα σχεδιασμού πολυγώνου από τον χρήστη ή επιλογή πολυγώνου από το υπάρχουν προκαταρκτικό διάγραμμα
• Υπάρχει η δυνατότητα τρισδιάστατης (3D) απεικόνισης και περιήγησης στην περιοχή ενδιαφέροντος του πολίτη

Επισύναψη σχετικών εγγράφων

Αφού ο ιδιοκτήτης έχει ολοκληρώσει όλα τα παραπάνω, πρέπει να επισυνάψει τα σχετικά έγγραφα:

• Έντυπο δήλωσης (Δήλωση του ν. 2308/95) από τα γραφεία κτηματογράφησης ή από το www.ktimatologio.gr
• Απλό φωτοαντίγραφο του τίτλου ιδιοκτησίας και του πιστοποιητικού μετεγγραφής
• Στοιχεία για τον εντοπισμό του ακινήτου
• Απλό φωτοαντίγραφο δελτίου ταυτότητας ή διαβατηρίου
• Απλό φωτοαντίγραφο εγγράφου που να αποδεικνύει τον ΑΦΜ (πχ απόσπασμα από εκκαθαριστικό σημείωμα εφορίας, αποδεικτικό απόδοσης ΑΦΜ ή λογαριασμό ΔΕΗ)
• Για την περίπτωση χρησικτησίας χρειάζονται Ε9, λογαριασμός ΔΕΗ, μισθωτήρια, αποδεικτικά ΟΣΔΕ, πράξη αναγνώρισης ορίων, ένορκες βεβαιώσεις κλπ, ώστε να αποδεικνύεται η 20ετής νόμιμη κατοχή ακινήτου.

Για περιπτώσεις αποδοχής κληρονομιάς

Για την περίπτωση που δεν έχει γίνει αποδοχή κληρονομιάς:
• Τίτλοι του κληρονομούμενου (εφόσον υπάρχει)
• Ληξιαρχική πράξη θανάτου
• Αντίγραφο της δημοσιευμένης διαθήκης (εάν υπάρχει)
• Πιστοποιητικό πλησιέστερων συγγενών
• Πιστοποιητικό περί μη αποποιήσεως κληρονομιάς (όταν υπάρχει διαθήκη)
• Εmail, στοιχεία επικοινωνίας (τηλέφωνο, διεύθυνση κατοικίας)

Με την οριστική υποβολή της δήλωσης γίνεται και η πληρωμή, στην οποία οι πολίτες θα κληθούν να καταβάλουν 35 ευρώ ανά ιδιοκτησιακό δικαίωμα και 20 ευρώ για τους βοηθητικούς χώρους, ενώ στις αγροτικές περιοχές αν το ίδιο άτομο έχει περισσότερα δικαιώματα στον ίδιο δήμο, τότε θα πληρώσει μόνο δύο φορές το «κτηματόσημο».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider