Νωρίτερα από ποτέ οι φορολογικές δηλώσεις φέτος – Σε περισσότερες δόσεις ο φόρος εισοδήματος 

Κώστας Κετσιετζής
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Νωρίτερα από ποτέ οι φορολογικές δηλώσεις φέτος – Σε περισσότερες δόσεις ο φόρος εισοδήματος 
Στόχος είναι να αυξηθούν οι δόσεις του φόρου εισοδήματος από τις τρεις διμηνιαίες που ήταν πέρσι, στις τουλάχιστον έξι μηνιαίες.

Στο φουλ δουλεύουν οι μηχανές της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, προκειμένου η υποβολή φορολογικών δηλώσεων του 2018 να ξεκινήσει από τα τέλη Μαρτίου. Κίνηση η οποία αναμένεται να αυξήσει τις δόσεις με τις οποίες θα πληρώνεται ο φόρος εισοδήματος, επιμερίζοντας έτσι το φορολογικό βάρος σε μεγαλύτερο κομμάτι της χρονιάς.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η αύξηση των δόσεων αποτελεί βασική προτεραιότητα του υπουργείου Οικονομικών, καθώς έτσι θα γίνει πιο εύκολη η καταβολή του από τους φορολογούμενους. Όπως φάνηκε και από την πορεία των φορολογικών εσόδων το 2018, πολλοί φορολογούμενοι αντιμετώπιζαν δυσκολία στο να πληρώσουν τις δόσεις έγκαιρα με αποτέλεσμα να αυξάνονται τα χρέη προς την εφορία, ειδικά τους λεγόμενους «διπλούς» μήνες που συνέπιπταν οι δόσεις του φόρου εισοδήματος και του ΕΝΦΙΑ.

Η ΑΑΔΕ έχει ήδη θέσει ως καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή των στοιχείων αποδοχών και παρακρατηθέντων και αναλογούντων φόρων στα εισοδήματα, τα οποία χρησιμοποιούνται για την προσυμπλήρωση των φορολογικών δηλώσεων την 28η Φεβρουαρίου. Πέρσι η προθεσμία ήταν ένα μήνα αργότερα στις 31 Μαρτίου και η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων ξεκίνησε στα μέσα Μαΐου.

Αν πράγματι ξεκινήσει η διαδικασία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων ανοίγει και ο δρόμος για την αύξηση των δόσεων. Ένα σενάριο που εξετάζεται από το υπουργείο Οικονομικών είναι να αυξηθούν οι δόσεις από τις τρεις διμηνιαίες που ήταν πέρσι στις τουλάχιστον έξι μηνιαίες. Για παράδειγμα αν κάποιος υποβάλει την δήλωσή του τον Μάρτιο θα μπορεί να ξεκινήσει να πληρώνει από τον Απρίλιο και να εξοφλήσει τον φόρο σε εννέα μηνιαίες δόσεις.

Σε κάθε περίπτωση, η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων νωρίτερα θα ικανοποιήσει ένα πάγιο αίτημα των φοροτεχνικών, οι οποίοι θα έχουν περισσότερο χρόνο για να συμπληρώσουν και να υποβάλλουν τις φορολογικές δηλώσεις των πελατών τους. Ακόμη, θα επιτρέψει και την πιο άμεση καταβολή των επιστροφών φόρου σε όσους τον δικαιούνται.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider