Απανωτά τα ραντεβού με την εφορία μέχρι τον νέο χρόνο 

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Απανωτά τα ραντεβού με την εφορία μέχρι τον νέο χρόνο 
Τέλη Κυκλοφορίας για το 2019 και δόσεις φόρου εισοδήματος και ΕΝΦΙΑ καλούνται να πληρώσουν μέχρι τα τέλη του έτους οι φορολογούμενοι.

Με πολλαπλές πληρωμές προς την εφορία κλείνει το έτος, καθώς τα ραντεβού με την εφορία είναι πολλά για τους περισσότερους φορολογούμενους, ειδικά αν πληρώνουν φόρο εισοδήματος, έχουν αμάξι και κάποιο ακίνητο.

Μέχρι το τέλος της χρονιάς θα πρέπει να έχουν πληρωθεί τέλη κυκλοφορίας για το 2019, τα οποία παραμένουν για άλλη μια χρονιά αμετάβλητα με το Δημόσιο να αναμένει έσοδα άνω του 1 δισ. ευρώ.

Ακόμη οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα πρέπει να καταβάλλουν την τέταρτη δόση από τις πέντε του ΕΝΦΙΑ του 2018. Η τελευταία δόση του φόρου ακινήτων θα πρέπει να καταβληθεί μέχρι τις 31 Ιανουαρίου του 2019.

Μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου είναι και η προθεσμία για την πληρωμή της έκτης και τελευταίας δόσης του φόρου εισοδήματος 2018.

Φορολογική… κόπωση

Την ίδια στιγμή τα στοιχεία για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο δείχνουν πως η φοροδοτική ικανότητα των πολιτών εξαντλείται.

Είναι χαρακτηριστικό πως σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία τον Σεπτέμβριο όπου ήταν και αυτός μήνας διπλής καταβολής φόρων (εισοδήματος και ΕΝΦΙΑ) οι οφειλέτες του Δημοσίου αυξήθηκαν κατά 510.428 άτομα σε σχέση με τον Αύγουστο. Συγκεκριμένα, αυξήθηκαν από τα 3.801.967 άτομα σε 4.312.395, δηλαδή κατά 14% περίπου μέσα σε μόλις ένα μήνα.

Από τους 4.312.395 αυτούς οφειλέτες, οι 1.797.492 είναι αντιμέτωποι με κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών και δεσμεύσεις περιουσιακών στοιχείων, ενώ στους 1.148.583 έχουν ήδη ασκηθεί αναγκαστικά μέτρα είσπραξης.

Τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο ανήλθαν σε 7,8 δισ. ευρώ στα τέλη Σεπτεμβρίου, από 6,4 δισ. ευρώ που ήταν στα τέλη Αυγούστου, Εάν προστεθούν και τα λεγόμενα παλαιά ληξιπρόθεσμα χρέη (αυτά που δημιουργήθηκαν πριν το 2018) τότε τα συνολικά «φέσια» προς το Δημόσιο ανήλθαν στα τέλη Σεπτεμβρίου στα 103,09 δισ. ευρώ, από 102,6 δισ. ευρώ που ήταν στα τέλη Αυγούστου.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider