Στο «στόχαστρο» της ΑΑΔΕ οι φουσκωμένοι τραπεζικοί λογαριασμοί 

Κώστας Κετσιετζής
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Στο «στόχαστρο» της ΑΑΔΕ οι φουσκωμένοι τραπεζικοί λογαριασμοί 
Εξηγήσεις στην ΑΑΔΕ για αδικαιολόγητη προσαύξηση περιουσίας καλούνται να δώσουν οι φορολογούμενοι.

Τις φορολογικές δηλώσεις από το 2012 και έπειτα ελέγχουν τα στελέχη της εφορίας για να εντοπίσουν αδικαιολόγητες αυξήσεις περιουσίας προηγούμενων ετών που θα πρέπει να φορολογηθούν. Στο στόχαστρο βρίσκονται κυρίως οι τραπεζικοί λογαριασμοί φορολογουμένων που φούσκωσαν τα προηγούμενα χρόνια χωρίς να είναι προφανής η αιτία.

Όσοι φορολογούμενοι εντοπίζονται καλούνται να δώσουν εξηγήσεις για τα ποσά αυτά. «Ο φορολογούμενος οφείλει κατ' αρχήν, να ανταποκριθεί στην κλήση της ελεγκτικής αρχής να της χορηγήσει τα αναγκαία και εύλογα, ενόψει των συνθηκών, στοιχεία διευκρίνισης και επαρκούς δικαιολόγησης της περιουσιακής του κατάστασης», αναφέρεται σε σχετική εγκύκλιο της ΑΑΔΕ.

Η παροχή εξηγήσεων, πάντως, δεν είναι εύκολη υπόθεση ιδιαίτερα αν ο έλεγχος γίνεται για το λεγόμενο «νέο χρήμα» στους τραπεζικούς λογαριασμούς, δηλαδή στις καταθέσεις ποσών από μετρητά. Αυτά θα πρέπει να δικαιολογηθούν από κάποια συναλλαγή ή κίνηση όπως για παράδειγμα προηγούμενη ανάληψη μετρητών από λογαριασμό, ή πώληση κάποιου περιουσιακού στοιχείου με το αντάλλαγμα να εισπράχθηκε σε μετρητά.

«Η εμπειρία έχει δείξει ότι η αιτιολόγηση πως τα ποσά αυτά προέρχονται από εισοδήματα προηγούμενων ετών που συγκεντρώθηκαν ως διαθέσιμο κεφάλαιο και κατατέθηκαν στην τράπεζα κάποια στιγμή όλα μαζί, δεν πείθει την φορολογική Αρχή», σημειώνει στο insider.gr ο κ. Πέτρος Νταΐδης γενικός διευθυντής της εταιρείας συμβούλων επιχειρήσεων και φοροτεχνικών Διοίκηση Επιχειρήσεων ΑΕ.

Ποιες χρονιές αφορούν οι έλεγχοι

Στο επίκεντρο των ελέγχων βρίσκονται οι χρήσεις από το 2012 και έπειτα, αφού πρόσφατα το Συμβούλιο της Επικρατείας έκρινε ότι φορολογικές υποθέσεις από τη χρήση 2011 και πριν παραγράφονται λόγω παρέλευσης της πενταετίας που ορίζει ο νόμος.

Υπάρχουν όμως δύο εξαιρέσεις: Το χρονικό όριο ελέγχου αυξάνεται από τα 5 στα 10 έτη αν προκύψουν «συμπληρωματικά στοιχεία» όπως για παράδειγμα στοιχεία κινήσεων τραπεζικών καταθέσεων από ξένες (αλλά όχι ελληνικές) τράπεζες. Ακόμη, αυξάνεται στα 15 έτη αν δεν έχει υποβληθεί δήλωση φορολογίας εισοδήματος για κάποια χρονιά.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider