Manpower: Η εργασία χωρίς δέσμευση γραφείου και η ανεκμετάλλευτη δεξαμενή ταλέντων

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Manpower: Η εργασία χωρίς δέσμευση γραφείου και η ανεκμετάλλευτη δεξαμενή ταλέντων
Η ανατρεπτική δυναμική της πανδημίας COVID-19 προκάλεσε την επιτάχυνση των υπαρχουσών τάσεων στην απασχόληση, οδηγώντας σε μία από τις μεγαλύτερες αλλαγές αυτή των δημογραφικών, σύμφωνα με την ManpowerGroup.

Η ανατρεπτική δυναμική της πανδημίας COVID-19 προκάλεσε την επιτάχυνση των υπαρχουσών τάσεων στην απασχόληση, οδηγώντας σε μία από τις μεγαλύτερες αλλαγές αυτή των δημογραφικών, σύμφωνα με την ManpowerGroup.

Προετοιμαστείτε για «έλλειψη» δεξιοτήτων

Ο πιο σημαντικός μετασχηματισμός του ανθρώπινου δυναμικού από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο έχει δημιουργήσει μια παγκόσμια έλλειψη ταλέντων, που αναμένεται να 85 εκατομμύρια ρόλοι να μην καλυφθούν ρόλοι έως το 2030.

Οι τεχνικές και οι προσωπικές δεξιότητες όπως η δημιουργικότητα, η ικανότητα συνεργασίας και η ηγεσία θα συνεχίσουν να έχουν αυξημένη ζήτηση, ενώ οι υποστηρικτικές θέσεις εργασίας στον τουρισμό, στο διοικητικό και νομικό κλάδο θα υποστούν μείωση. Για να προετοιμαστούν, οι εργαζόμενοι θα πρέπει να αναβαθμίσουν τόσο τις τεχνικές όσο και τις προσωπικές τους δεξιότητες που θα συνεχίσουν να είναι σε ζήτηση.

Η «πόλωση» και η ανάγκη για επικοινωνία

Λόγω της αύξησης των κοινωνικών εντάσεων και της μεγαλύτερης αναγνώρισης της ανισότητας, ιδίως όσον αφορά τις φυλετικές διακρίσεις, θα απαιτηθεί από τους οργανισμούς περισσότερη διαφάνεια αναφορικά με το ανθρώπινο κεφάλαιο, τις πρωτοβουλίες συμπερίληψης οι οποίες θα λειτουργήσουν ως το κλειδί για την ανάκαμψη και την ανάπτυξη.

Όλο και περισσότερο, οι εργαζόμενοι και οι πελάτες απαιτούν από τις εταιρείες επίσημη στάση για θέματα της κοινωνικής δικαιοσύνης, της κλιματικής
αλλαγής και άλλων παγκόσμιων ζητημάτων.

Όπως οι πελάτες μπορούν να υποστηρίξουν τους οργανισμούς που ευθυγραμμίζονται με τις αξίες τους, με τον ίδιο τρόπο οι επιχειρήσεις μπορούν να επιλέξουν ταλέντα τα οποία λαμβάνουν ουσιαστική στάση στα σχετικά θέματα.

Η εξ αποστάσεως εργασία συνεχίζεται

Σήμερα, σχεδόν οι μισοί (43%) εργαζόμενοι πιστεύουν ότι η Covid-19 κρίση σηματοδοτεί το τέλος της καθημερινής εργασίας στο γραφείο. Είτε αυτό είναι αλήθεια είτε όχι, το on demand ανθρώπινο δυναμικό, τα υβριδικά μοντέλα εργασίας και η εργασία χωρίς δέσμευση από φυσικά γραφεία αυξάνονται.

Η μείωση του «φυσικού» αποτυπώματος ενός οργανισμού, η μεγαλύτερη κινητικότητα και η δημιουργία ευκαιριών εργασίας πέραν των συνόρων μιας χώρας, θα είναι τα στοιχεία που θα λαμβάνουν υπόψη τόσο οι εργαζόμενοι όσο και οι εργοδότες για τις επιλογές τους.

Για τους εργαζόμενους, αυτό σημαίνει ότι οι ευκαιρίες απασχόλησης δεν συνδέονται πλέον μόνο με μια συγκεκριμένη τοποθεσία, καθώς παράλληλα υπάρχουν παγκόσμιες προοπτικές εργασίας.

Τέλος, ο νέος τρόπος εργασίας επιτρέπει την επίτευξη μεγαλύτερης ισορροπίας μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής.

Το χάσμα των δύο φύλων

Οι γυναίκες επηρεάζονται δυσανάλογα τόσο από την κοινωνική όσο και από την οικονομική κρίση λόγω της πανδημίας, αντιμετωπίζοντας απώλειες θέσεων εργασίας σε διάφορους κλάδους, όπως το λιανικό εμπόριο, ο τομέας αναψυχής και φιλοξενίας.

Ταυτόχρονα, υπάρχει μια σημαντική ευκαιρία για τις γυναίκες να επαναπροσδιορίσουν και να αναβαθμίσουν τις δεξιότητες τους σε τομείς ανάπτυξης, όπως αυτός της πληροφορικής, της διοίκησης επιχειρήσεων και της εφοδιαστικής αλυσίδας.

Πρόκειται για μια ανεκμετάλλευτη δεξαμενή ταλέντων που θα μπορούσε να «επαναπροσδιοριστεί» ή να αναβαθμιστεί ώστε να προετοιμαστεί για τις θέσεις εργασίας του αύριο.

Πολλές από τις παραπάνω τάσεις ίσως δεν είναι νέες, αλλά λόγω των δραματικών αλλαγών του προηγούμενου έτους έχουν γνωρίσει μεγάλη αύξηση. Τώρα είναι η στιγμή να προετοιμαστείτε για το μέλλον.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider