Χατζηδάκης: Θεσπίζεται σήμα ισότητας στις επιχειρήσεις που εφαρμόζουν πολιτικές ίσων ευκαιριών στην εργασία

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Χατζηδάκης: Θεσπίζεται σήμα ισότητας στις επιχειρήσεις που εφαρμόζουν πολιτικές ίσων ευκαιριών στην εργασία

Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να υλοποιήσει μεταρρυθμίσεις που θα εξασφαλίσουν ίσες ευκαιρίες εξέλιξης στις γυναίκες, ανέφερε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης, στο πλαίσιο εκδήλωσης με τίτλο «Ισότητα στην Πράξη», με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας.

Όπως ανέφερε ο κ. Χατζηδάκης, το υπουργείο Εργασίας σκοπεύει να αναλάβει πρωτοβουλίες στους εξής άξονες:

- Πρόληψη και καταπολέμηση της έμφυλης και ενδο-οικογενειακής βίας. Προωθείται άμεσα η κύρωση της Σύμβασης 190 του ILO για την βία και την παρενόχληση στους χώρους εργασίας. «Θέλουμε να χτίσουμε κουλτούρα μηδενικής ανοχής στη βία και στην παρενόχληση στην αγορά εργασίας» τόνισε ο υπουργός και ανέφερε πως εξετάζεται η δημιουργία ενός μηχανισμού στο ΣΕΠΕ για την παρακολούθηση τέτοιων καταγγελιών.

- Γυναικεία εργασία και συμφιλίωση προσωπικής με επαγγελματική ζωή. Ο υπουργός αποκάλυψε πως σχεδιάζεται η παροχή σήματος ισότητας στις επιχειρήσεις που εφαρμόζουν πολιτικές ίσων ευκαιριών στον χώρο εργασίας. Παράλληλα με την δράση « Νταντάδες της γειτονιάς» θα εξασφαλίζεται η ομαλή ένταξη των γυναικών στην αγορά εργασίας μετά την απόκτηση παιδιού.

Στο Εθνικό σχέδιο δράσης για την ισότητα των φύλων θα ενταχθούν δράσεις στήριξης της γυναικείας επιχειρηματικότητας και της γυναικείας συμμετοχής στις δράσεις πράσινης ανάπτυξης. Τέλος στο νέο εργασιακό νομοσχέδιο που θα έρεθει στη Βουλή σύντομα θα προβλέπονται μέτρα που θα εξασφαλίζουν στους γονείς και ιδίως στις γυναίκες εργασιακή ανέλιξη και μετά την απόκτηση παιδιού (όπως π.χ. άδεια πατρότητας μετ' αποδοχών για τους νέους μπαμπάδες κ.α.).

- Ένταξη της διάστασης του φύλου σε όλες τις δημόσιες πολιτικές. Κάθε υπουργείο θα πρέπει να σέβεται και να προωθεί την ισότητα των φύλων (ξεκινώντας από τα υπουργεία Παιδείας, Αθλητισμού, Οικονομικών και Ανάπτυξης κ.α.)

Στην εκδήλωση μίλησαν επίσης η υφυπουργός Εργασίας αρμόδια για την Δημογραφική πολιτική και την Οικογένεια Μαρία Συρεγγέλα και η Γιάννα Χορμόβα, Γ.Γραμματέας Ισότητας των Φύλων.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider