Αναστολή σύμβασης: Για πόσο διάστημα προστατεύονται οι εργαζόμενοι από την απόλυση

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Αναστολή σύμβασης: Για πόσο διάστημα προστατεύονται οι εργαζόμενοι από την απόλυση

Όσο οδεύει προς το τέλος του το μέτρο των αναστολών συμβάσεων εργασίας στον ιδιωτικό τομέα, τόσο πληθαίνουν τα σενάρια περί κύματος απολύσεων στις επιχειρήσεις που πλήητονται βάσει ΚΑΔ.

Σημειώνεται πως η προστασία από τις απολύσεις, σύμφωνα με τα σημερινά μέτρα, διαμορφώνεται ως εξής:

  • Για τις κλειστές με κρατική εντολή επιχειρήσεις, η προστασία διαρκεί έως την λήξη των αναστολών συμβάσεων. Με άλλα λόγια, όταν ανοίξουν οι επιχειρήσεις κι εφόσον δεν κάνουν χρήση των αναστολών συμβάσεων ως ανοιχτοί – πληττόμενοι βάσει ΚΑΔ, μπορούν να προχωρήσουν σε απολύσεις.
  • Για τις ανοιχτές αλλά πληττόμενες επιχειρήσεις βάσει ΚΑΔ, η προστασία ισχύει και για ένα μήνα μετά το τέλος των αναστολών συμβάσεων, καθώς οι επιχειρήσεις υποχρεούνται να διατηρούν τον ίδιο αριθμό εργαζομένων μετά το τέλος της αναστολής και για όσο χρονικό διάστημα διήρκεσε αυτή.
  • Για τις επιχειρήσεις που εντάσσονται στην Επιστρεπτέα Προκαταβολή 5 η προστασία των θέσεων εργασίας διαρκεί έως 30 Ιουνίου.

Περισσότερες διευκρινίσεις αναφορικά με τη ρήτρα διατήρησης των θέσεων εργασίας (απαγόρευση απολύσεων) από τις επιχειρήσεις που έθεσαν τις συμβάσεις εργαζομένων σε καθεστώς αναστολής τον Δεκέμβριο του 2020 παρέχει εγκύκλιος της Γενικής Γραμματείας Εργασίας του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο:

- Οι επιχειρήσεις που έκλεισαν με κρατική εντολή τον Δεκέμβριο, απαγορεύεται να μειώσουν το προσωπικό τους για όσο χρονικό διάστημα οι συμβάσεις των εργαζομένων τους τελούν υποχρεωτικά σε αναστολή, και σε περίπτωση πραγματοποίησης καταγγελίας σύμβασης, αυτή είναι άκυρη.

- Οι επιχειρήσεις που ανήκουν σε πληττόμενους κλάδους, σύμφωνα με τους ΚΑΔ που ορίζονται από το Υπουργείο Οικονομικών, απαγορεύεται να μειώσουν το προσωπικό τους για όσο χρονικό διάστημα κάνουν χρήση του μέτρου των αναστολών των συμβάσεων εργασίας εντός του Δεκεμβρίου. Σε περίπτωση καταγγελίας, αυτή είναι άκυρη.

- Σε περίπτωση που οι συμβάσεις εργασίας των εργαζομένων τίθενται σε αναστολή σε διαφορετικής διάρκειας χρονικά διαστήματα, ως ισόχρονο διάστημα θεωρείται το χρονικό διάστημα από την ημερομηνία που τέθηκε σε αναστολή η σύμβαση εργασίας του πρώτου εργαζόμενου/ων εντός του μηνός Δεκεμβρίου έως και την ημερομηνία λήξης της τελευταίας αναστολής σύμβασης εργασίας εργαζόμενου/ων της επιχείρησης εντός του ίδιου μήνα.

Για παράδειγμα, επιχείρηση που έθεσε σε αναστολή τις συμβάσεις εργασίας κάποιων εργαζομένων της από 4/12/2020 έως 15/12/2020 και τις συμβάσεις εργασίας των ίδιων ή διαφορετικών εργαζομένων από 21/12/2020 έως 28/12/2020, υποχρεούται μετά τις 28/12/2020 να διατηρήσει τον ίδιο αριθμό θέσεων εργασίας και με το ίδιο είδος σύμβασης εργασίας για χρονικό διάστημα 20 ημερών, εφόσον η επιχείρηση-εργοδότης δεν κάνει χρήση του μέτρου των αναστολών για τον μήνα Ιανουάριο.

Ευνόητο είναι ότι, εάν μια επιχείρηση έθεσε σε αναστολή σύμβαση ή συμβάσεις εργασίας ενός ή περισσότερων εργαζομένων από 1/12/2020 έως 31/12/2020, υποχρεούται μετά την 31/12/2020 να διατηρήσει τον ίδιο αριθμό θέσεων εργασίας και με το ίδιο είδος σύμβασης εργασίας για τριάντα μία (31) ημέρες, εφόσον η επιχείρηση-εργοδότης δεν κάνει χρήση του μέτρου των αναστολών για τον μήνα Ιανουάριο.

- Ως ίδιος αριθμός θέσεων εργασίας νοείται ο αριθμός των εργαζομένων που έχει η επιχείρηση κατά τη λήξη του μέτρου των αναστολών των συμβάσεων
εργασίας των εργαζομένων της εντός του μηνός Δεκεμβρίου, συμπεριλαμβανομένου και του αριθμού τυχόν προσλήψεων που έγιναν εντός του χρονικού διαστήματος χρήσης του μέτρου από την επιχείρηση κατά τον μήνα Δεκέμβριο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider