Τι αλλάζει στο εργασιακό τοπίο από σήμερα - Πότε δηλώνονται και πότε πληρώνονται οι αναστολές σύμβασης

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τι αλλάζει στο εργασιακό τοπίο από σήμερα - Πότε δηλώνονται και πότε πληρώνονται οι αναστολές σύμβασης
Οι πρώτες πληρωμές για τις αναστολές Νοεμβρίου θα ξεκινήσουν στις 27 του μήνα.

Ημέρες Μαρτίου θυμίζει από σήμερα η αγορά εργασίας στην χώρα μας, καθώς το δεύτερο κύμα της πανδημίας σαρώνει τα πάντα, δημιουργώντας νέα δεδομένα σε μισθούς, συμβάσεις και εργασιακές σχέσεις.

Από σήμερα, πρώτη εργάσιμη της νέας καραντίνας, τίθενται σε αναστολή σύμβασης ή υποχρεωτική τηλεργασία περίπου ένα εκατομμύριο εργαζόμενοι σε όλη την Ελλάδα, καθώς το δεύτερο πανελλαδικό lockdown είναι πραγματικότητα από το περασμένο Σάββατο.

Για όλες τις επιχειρήσεις που είναι εν λειτουργία -πληττόμενες ή μη- παραμένει ενεργό το πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ, ενώ συνεχίζονται οι δηλώσεις στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ για τις αποζημιώσεις ειδικού σκοπού εργαζομένων στον τουρισμό και τον πολιτισμό.

Οι αναστολές συμβάσεων εργασίας που ισχύουν στην δεύτερη καραντίνα, αφορούν εκατοντάδες κλειστούς ή πληττόμενους κλάδους βάσει ΚΑΔ και συνοδεύονται από αποζημίωση ειδικού σκοπού υπολογιζόμενη αναλογικά επί του ποσού των 800 ευρώ για 30 ημέρες, για όσους εργαζόμενους είχαν προσληφθεί μέχρι και τις 4 Νοεμβρίου.

Ημερομηνίες δηλώσεων - πληρωμών

Στο πλαίσιο αυτό, για τον μήνα Νοέμβριο, οι πληττόμενες επιχειρήσεις βάσει ΚΑΔ θα υποβάλουν υπεύθυνες δηλώσεις για την αναστολή συμβάσεων εργασίας εργαζομένων τους από 15/11/2020 έως και την 7/12/2020. Σε αυτό το χρονικό διάστημα θα επιτρέπονται και οι ορθές επαναλήψεις υποβολής υπεύθυνων δηλώσεων.

Αντίστοιχα, οι εργαζόμενοι θα υποβάλουν υπεύθυνες δηλώσεις στο ίδιο ανωτέρω διάστημα, δηλαδή από 15/11/2020 έως και την 7/12/2020, στις περιπτώσεις που τίθενται για πρώτη φορά οι συμβάσεις εργασίας τους σε αναστολή, ανεξαρτήτως προσώπου εργοδότη.

Οι πληρωμές της αποζημίωσης ειδικού σκοπού για τους ανωτέρω εργαζόμενους θα πραγματοποιηθούν σταδιακά μέχρι τέλος του μήνα.

Ειδικότερα, για τις κλειστές επιχειρήσεις βάσει ΚΑΔ, για τον μήνα Νοέμβριο, και εξαιρετικά για αυτήν την περίπτωση προκειμένου οι εργαζόμενοι να λάβουν την αποζημίωση ειδικού σκοπού εγκαίρως, οι υπεύθυνες δηλώσεις για την αναστολή συμβάσεων εργασίας εργαζομένων τους θα υποβληθούν από 15/11/2020 έως και την 24/11/2020.

Σε αυτό το χρονικό διάστημα θα επιτρέπονται και οι ορθές επαναλήψεις υποβολής υπεύθυνων δηλώσεων.

Αντίστοιχα, οι εργαζόμενοι θα υποβάλουν υπεύθυνες δηλώσεις στο ίδιο ανωτέρω διάστημα, δηλαδή από 15/11/2020 έως και την 24/11/2020, στις περιπτώσεις που τίθενται για πρώτη φορά οι συμβάσεις εργασίας τους σε αναστολή, ανεξαρτήτως προσώπου εργοδότη.

Οι πληρωμές της αποζημίωσης ειδικού σκοπού για τους εργαζόμενους των κλειστών επιχειρήσεων βάσει ΚΑΔ θα πραγματοποιηθούν από 27/11/2020 έως και 3/12/2020.

Εργαζόμενοι σε Περιφερειακές Ενότητες όπως η Θεσσαλονίκη, των οποίων η σύμβαση έχει τεθεί υποχρεωτικά σε αναστολή βάσει ΚΑΔ από 3 Νοεμβρίου, μπαίνουν σε αναστολή για 28 ημέρες από 3 έως 30 Νοεμβρίου και θα λάβουν 747 ευρώ.

Εργαζόμενοι σε Περιφερειακές Ενότητες όπως η Αθήνα, των οποίων η σύμβαση τίθεται υποχρεωτικά σε αναστολή βάσει ΚΑΔ από 7 Νοεμβρίου, τίθενται σε αναστολή για 24 ημέρες και θα λάβουν 640 ευρώ.

Δηλώσεις για αναστολές Οκτωβρίου

Οι εργαζόμενοι σε τουρισμό, επισιτισμό, αθλητισμό, μεταφορές και πολιτισμό που ήταν σε αναστολή και τον Οκτώβριο, μπορούν να μπουν σε αναστολή από 1η Νοεμβρίου και να λάβουν όλο το ποσό της αποζημίωσης των 800 ευρώ.

Την ίδια στιγμή σε εξέλιξη είναι -μέχρι τις 25 Νοεμβρίου- οι υποβολές μονομερών δηλώσεων στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ από καλλιτέχνες και ξεναγούς, για την ειδική αποζημίωση του Σεπτεμβρίου και του Οκτωβρίου.

Έως τις 25 Νοεμβρίου υποβάλλονται και οι υπεύθυνες δηλώσεις- αιτήσεις από εργαζόμενους καλλιτέχνες, δημιουργούς και επαγγελματίες της Τέχνης και του Πολιτισμού που γράφτηκαν έως 20 Οκτωβρίου στην πλατφόρμα artandcultureprofessionals servicesgov.gr.

Τέλος έως τις 24 Νοεμβρίου υποβάλλονται οι δηλώσεις της Β' Φάσης Οκτωβρίου για τον Μηχανισμό ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ, ενώ οι δηλώσεις της Α' Φάσης Νοεμβρίου υποβάλλονται έως τις 30 Νοεμβρίου.

Διαβάστε επίσης

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider