Σχέδιο κατάρτισης και εργασιακής ένταξης 20.000 προσφύγων στην ελληνική αγορά

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σχέδιο κατάρτισης και εργασιακής ένταξης 20.000 προσφύγων στην ελληνική αγορά
Ο ΟΑΕΔ σύντομα θα υλοποιήσει εξειδικευμένο πρόγραμμα για τη χαρτογράφηση δεξιοτήτων και επαγγελματική κατάρτιση 20.000 προσφύγων.

Την επαγγελματική κατάρτιση και ένταξη στην ελληνική αγορά εργασίας 18.947 αναγνωρισμένων προσφύγων, υλοποιούν το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου και ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ΟΑΕΔ σύντομα θα υλοποιήσει εξειδικευμένο πρόγραμμα για τη χαρτογράφηση δεξιοτήτων και επαγγελματική κατάρτιση 20.000 προσφύγων, ενώ παράλληλα θα «τρέξουν» και άλλες δράσεις σε συνεργασία με δήμους, κοινωνικούς φορείς, επιμελητήρια και αγροτικούς συνεταιρισμούς.

Από τους εγγεγραμμένους στο πρόγραμμα Helios, το 35% προέρχονται από το Αφγανιστάν και το 32% από τη Συρία. Ενδιαφέρον είναι το γεγονός ότι το 43% αυτών έχουν ολοκληρώσει τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση και το 19% έχουν πανεπιστημιακό τίτλο. Περισσότεροι από το 60% των εγγεγραμμένων, επίσης, έχουν από ένα έως δέκα χρόνια επαγγελματικής εμπειρίας.

Ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Νότης Μηταράκης προανήγγειλε, ότι το επόμενο διάστημα θα δοθεί μεγαλύτερη βαρύτητα στην εκπόνηση περισσότερων προγραμμάτων εκπαίδευσης των προσφύγων, ενώ τόνισε ότι το υπουργείο έχει προσανατολίσει και τη λειτουργία των Κέντρων Ένταξης Μεταναστών (ΚΕΜ) σε δράσεις εργασιακής συμβουλευτικής σε συνεργασία με τον ΔΟΜ.

Η επικεφαλής του Τμήματος Ένταξης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Λάουρα Κοράδο, τόνισε ότι η Επιτροπή εργάζεται μέχρι το τέλος του χρόνου πάνω σε ένα νέο σχέδιο δράσης στην ένταξη και συμπερίληψη, το οποίο θα περιλαμβάνει μέτρα εκπαίδευσης, στέγασης και εργασίας, με τη συμμετοχή της τοπικής αυτοδιοίκησης και της κοινωνίας των πολιτών, ενώ θα συνεχίσει να παρέχει χρηματοδότηση στην επόμενη χρηματοδοτική περίοδο όχι μόνο μέσα από το Ταμείο Ασύλου και Μετανάστευσης, αλλά και μέσω του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου και του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης.

Ο επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης στην Ελλάδα, Τζιανλούκα Ρόκο υπογράμμισε ότι «σύμφωνα με την ελληνική, την ευρωπαϊκή και τη διεθνή νομοθεσία υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι έχουν το δικαίωμα να μείνουν στην Ελλάδα και αυτό σημαίνει ότι το κράτος έχει την υποχρέωση να τους βοηθήσει ώστε να μπορούν να ζήσουν εδώ και επίσης σημαίνει ότι αυτοί οι άνθρωποι πρέπει να προσπαθήσουν να ζήσουν στην Ελλάδα».

Διαβάστε επίσης

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider