Βρούτσης: Η τηλεργασία ήρθε για να μείνει - Τον Οκτώβριο το νέο πλαίσιο

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Βρούτσης: Η τηλεργασία ήρθε για να μείνει - Τον Οκτώβριο το νέο πλαίσιο
Ο κ. Βρούτσης ανέφερε ότι με το νομοσχέδιο της εργασιακής μεταρρύθμισης τον Οκτώβριο, θα ρυθμιστεί το πλαίσιο για την εξ αποστάσεως εργασία.

Την άμεση νομοθέτηση του πλαισίου της εξ αποστάσεως εργασίας προανήγγειλε, από το βήμα της Βουλής, ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάννης Βρούτσης.

Στο πλαίσιο παρουσίασης τροπολογίας του υπουργείου που αφορά στη δυνατότητα τηλε-εργασίας στον ιδιωτικό τομέα, λόγω της πανδημίας, ο κ. Βρούτσης σημείωσε ότι απουσιάζει από τον χώρο του εργατικού δικαίου ένα σαφές πλαίσιο για την εξ αποστάσεως εργασία η οποία, όπως είπε, "ήρθε για να μείνει". Θα το νομοθετήσουμε στο μεγάλο νομοσχέδιο της εργασιακής μεταρρύθμισης που θα έρθει τον Οκτώβριο, είπε ο κ. Βρούτσης.

Νωρίτερα, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ είχε ασκήσει κριτική στην κυβέρνηση ότι η τροπολογία της, που αφορά σε έκτακτα μέτρα για την οργάνωση του τόπου και χρόνου εργασίας, λόγω της πανδημίας, έρχεται με ηθελημένα αποσπασματικό τρόπο. Αποτελεί αιφνιδιαστική πρωτοβουλία της κυβέρνησης όταν το πρόβλημα της πανδημίας δεν είναι χθεσινό και προχθεσινό, αλλά έχει ενσκήψει εδώ και μήνες, παρατήρησε ο κ. Ραγκούσης.

Η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, Τομεάρχης Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, αναφερόμενη την τροπολογία που κατέθεσε ο κ. Βρούτσης δήλωσε πως «είναι αναγκαίο να διαμορφωθεί ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο που να ρυθμίζει την εξ αποστάσεως εργασία και να διασφαλίζει:

  • Την άμεση εφαρμογή του θεσπισμένου επιδόματος τηλεργασίας για την κάλυψη των εξόδων του εργαζομένου για την εργασία στο σπίτι.
  • Τη διασφάλιση του ωραρίου εργασίας και το δικαίωμα στην αποσύνδεση. Ο εργαζόμενος δεν έχει υποχρέωση να απαντά σε εταιρικά email εκτός του χρόνου εργασίας του.
  • Κάθε ώρα δουλειάς από το σπίτι πρέπει να αναγνωρίζεται και να αμείβεται. Υποχρέωση ηλεκτρονικής καταγραφής στο Πληροφοριακό Σύστημα «Εργάνη» του χρόνου εργασίας και πρόσβαση του ΣΕΠΕ σε αυτά τα δεδομένα για έλεγχο.
  • Η χρήση κάμερας (webcam) να επιτρέπεται αυστηρά στις περιπτώσεις που αιτιολογείται από τις ανάγκες της εργασίας.»

Διαβάστε επίσης

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider