Τηλεργασία: Τι πρέπει να κάνουν οι εργοδότες - Τι προβλέπεται για τις συμβάσεις

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τηλεργασία: Τι πρέπει να κάνουν οι εργοδότες - Τι προβλέπεται για τις συμβάσεις
Η προαναγγελία των εργαζομένων που θα μπουν υποχρεωτικά σε τηλεργασία θα γίνει με το Έντυπο Ειδικού Σκοπού «Δήλωση εξ αποστάσεως εργασίας».

Περιθώριο 24 ωρών, δηλαδή έως αύριο Τετάρτη, έχουν οι εργοδότες της Αττικής, προκειμένου να δηλώσουν στην ΕΡΓΑΝΗ τους εργαζόμενους που θα μπουν στο καθεστώς τηλεργασίας έως τις 4 Οκτωβρίου.

Σύμφωνα με τη νομοθετική διάταξη που κατατέθηκε στη Βουλή, οι επιχειρήσεις θα πρέπει να σπεύσουν να δηλώσουν εκ των προτέρων τους μισθωτούς τους που θα μπουν υποχρεωτικά σε τηλεργασία, οι οποίοι θα ανέρχονται στο 40% των υπαλλήλων γραφείου.

Δηλαδή αν μια επιχείρηση απασχολεί 20 εργάτες παραγωγής και 10 υπάλληλους γραφείου, το 40% υπολογίζεται επί των 10 υπαλλήλων γραφείου και όχι επί των 30 μισθωτών. Άρα υποχρεούται να θέσει σε τηλεργασία 4 υπαλλήλους.

Η προαναγγελία των εργαζομένων που θα μπουν υποχρεωτικά σε τηλεργασία θα γίνει με το Έντυπο Ειδικού Σκοπού «Δήλωση εξ αποστάσεως εργασίας» και αφορά όλες τις επιχειρήσεις της Περιφέρειας Αττικής, ανεξαρτήτως KΑΔ, μεγέθους και λειτουργίας.

Υπενθυμίζεται πως σύμφωνα με πρόσφατη δήλωση του υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση, δεν μεταβάλλονται ούτε η σύμβαση εργασίας ούτε ο μισθός όσων εργαστούν εξ αποστάσεως.

Τι προβλέπεται για τις ευπαθείς ομάδες

Σύμφωνα με όσα ορίζει η ΚΥΑ των υπουργών Εργασίας και Υγείας, για τον προσδιορισμό των ευπαθών ομάδων εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα, προβλέπεται τηλεργασία με αίτημα τους και όπου αυτό δεν είναι εφικτό εφαρμόζεται εργασία back office χωρίς επαφή με κοινό ή και αναστολή σύμβασης.

Η ΚΥΑ διαχωρίζει τους ευπαθείς σε υψηλού και ενδιάμεσου κίνδυνου. Τα άτομα υψηλού κινδύνου είναι μεταμοσχευμένοι, διαγνωσμένοι με νεοπλασίες, με αιματολογικές κακοήθειες, με βαριά πνευμονοπάθεια (κυστική ίνωση, σοβαρού βαθμού άσθμα, σοβαρού βαθμού χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια - ΧΑΠ, ασθενείς σε μόνιμη οξυγονοθεραπεία (για άλλες αναπνευστικές παθήσεις), άτομα με κληρονομικές ανοσοανεπάρκειες ή δρεπανοκυτταρική αναιμία ή πολυμεταγγιζόμενα άτομα που λαμβάνουν υψηλές δόσεις κορτικοειδών, έγκυες, άτομα με HIV λοίμωξη, άτομα με βαριά καρδιοπάθεια, με χρόνια νεφρική ανεπάρκεια τελικού σταδίου.

Τα άτομα ενδιάμεσου κινδύνου είναι ηλικιωμένοι άνω των 65 ετών, άτομα με αρρύθμιστο σακχαρώδη διαβήτη, με χρόνια πνευμονοπάθεια, με βαριές νευρολογικές/ νευρομυϊκές παθήσεις, με σοβαρή ηπατική ανεπάρκεια (μη αντιρροπούμενη κίρρωση), με υψηλό δείκτη μάζας σώματος, με ανθεκτική αρτηριακή υπέρταση παρά τη μέγιστη αγωγή. Όταν ένα άτομο συγκεντρώνει περισσότερα του ενός κριτήρια της κατηγορίας ενδιάμεσου κινδύνου, τότε θεωρείται αυτόματα ότι ανήκει στην ομάδα υψηλού κινδύνου.

Η πιστοποίηση ότι ο εργαζόμενος ανήκει σε κάποια ομάδα υψηλού ή ενδιαμέσου κινδύνου γίνεται με αιτιολογημένη γνωμάτευση από τον θεράποντα ιατρό σχετικής ειδικότητας ή από ιατρό σχετικής ειδικότητας Υγειονομικής Δομής (δημόσιας ή ιδιωτικής).

Διαβάστε επίσης

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider