Με εκ περιτροπής εργασία επιστρέφουν οι εργαζόμενοι που ήταν σε αναστολή σύμβασης

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Με εκ περιτροπής εργασία επιστρέφουν οι εργαζόμενοι που ήταν σε αναστολή σύμβασης
Χρήση του μέτρου μπορούν να κάνουν επιχειρήσεις που πλήττονται και για όσο χρόνο πλήττονται, μέχρι και τον Σεπτέμβριο.

Με την επανεκκίνηση του λιανικού εμπορίου σήμερα, «ξεπαγώνουν» χιλιάδες συμβάσεις εργασίας που είχαν τεθεί σε αναστολή, είτε επειδή οι επιχειρήσεις έκλεισαν με εντολή δημόσιας αρχής, είτε επειδή πλήττονταν από τις επιπτώσεις τις πανδημίας.

Και μπορεί ορισμένοι από τους εργαζόμενους να μπουν σε παράταση αναστολής σύμβασης και τον Μάιο, όμως οι περισσότεροι επιστρέφουν, αλλά με ευέλικτες μορφές εργασίας.

Σύμφωνα με δηλώσεις εργατολόγων, η εκ περιτροπής εργασίας (προσωπικό ασφαλείας) θα είναι η μορφή εργασίας που θα κυριαρχήσει το επόμενο διάστημα, τουλάχιστον μέχρι τις αρχές του φθινοπώρου.

Χρήση του μέτρου μπορούν να κάνουν επιχειρήσεις που πλήττονται και για όσο χρόνο πλήττονται, υπαγόμενες στους ΚΑ∆, μέχρι και τον Σεπτέμβριο.

Το μέτρο «50-50» προβλέπει εργασία δύο εβδομάδες το μήνα, συνεχόμενα ή διακεκομµένα και μισό μισθό (αρκεί να εντάσσεται τουλάχιστον το 50% του προσωπικού). Βάσει τς ΠΝΠ, ο εργοδότης μπορεί να βάζει στο νέο σχήμα της εκ περιτροπής όσους επιστρέφουν πίσω σε ενεργή απασχόληση, μετά το τέλος της αναστολής των συμβάσεων εργασίας.

Στο σχήμα της εκ περιτροπής εργασίας εντάσσεται ανά εβδομάδα τουλάχιστον το 50% του προσωπικού. Για τον υπολογισμό του απαιτούμενου 50% του προσωπικού της επιχείρησης, λαμβάνεται υπόψη ο αριθμός των εργαζομένων των οποίων ανακλήθηκε η αναστολή των συμβάσεων εργασίας τους.

Παράταση αναστολής σύμβασης

Οι επιχειρήσεις που επαναλειτουργούν είναι υποχρεωµένες να επαναφέρουν σε ενεργή απασχόληση κατ’ ελάχιστον το 40% των εργαζομένων που ήταν σε αναστολή τον Μάρτιο-Απρίλιο. Παρόμοια ρήτρα ισχύει και για τις πληττόµενες βάσει ΚΑ∆, καθώς μπορούν να παρατείνουν τις αναστολές για έως και το 60% όσων τελούν ήδη σε αναστολή.

Ο χρόνος παράτασης της αναστολής συμβάσεων εργασίας εξαρτάται από τον χρόνο που λήγει η εκάστοτε αναστολή σύμβασης εργασίας. Ο ανώτερος χρόνος για τις επιχειρήσεις που πλήττονται είναι 27 ημέρες και για όσες επαναλειτουργούν 28. Συνεπώς η ανώτατη αποζημίωση για τους εργαζόμενους που θα μπουν στην παράταση είναι 486 ευρώ, ενώ για τις επαναλειτουργούσες 504 ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί πως οι εργαζόμενοι των επιχειρήσεων που επαναλειτουργούν και παρατείνεται η αναστολή της σύμβασής τους, θα λάβουν αναλογικά την αποζημίωση ειδικού σκοπού, με βάση τις μέρες που θα παραμείνει σε αναστολή η σύμβασή τους. Το ανώτατο ποσό ορίζεται στα 534 ευρώ για 30 ημέρες αναστολής (περίπου 17,8 ευρώ την ημέρα).

Έτσι αν μια επιχείρηση ξεκίνησε να λειτουργεί στις 4 Μαΐου (π.χ. βιβλιοπωλεία, κομμωτήρια κλπ) ο εργαζόμενος θα εισπράξει για τον μήνα Μάιο αποζημίωση ύψους 54 ευρώ (για τις 3 ημέρες που ήταν σε αναστολή).

Αν η επιχείρηση ανοίξει στις 11 Μαΐου (π.χ. λιανικό εμπόριο) θα λάβει 180 ευρώ (για το πρώτο 10ήμερο που ήταν εκτός εργασίας).

Αν η επιχείρηση ανοίξει στις 18 Μαΐου, ο εργαζόμενος θα εισπράξει 306 ευρώ, ενώ αν ανοίξει στις 25 Μαΐου θα εισπράξει 432 ευρώ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider