Έρχεται παράταση του επιδόματος των 800 ευρώ και τον Μάιο - Αύριο ξεκινούν οι αιτήσεις των επιστημόνων

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Έρχεται παράταση του επιδόματος των 800 ευρώ και τον Μάιο - Αύριο ξεκινούν οι αιτήσεις των επιστημόνων
Στην παράταση του μέτρου αναστολής των συμβάσεων εργασίας για εργαζομένους του ιδιωτικού τομέα και τον Μάιο, προσανατολίζεται η κυβέρνηση.

Στην παράταση του μέτρου αναστολής των συμβάσεων εργασίας για περίπου 1,7 εκατ. εργαζομένους του ιδιωτικού τομέα και τον Μάιο προσανατολίζεται η κυβέρνηση, προκειμένου να εισπράξουν το επίδομα των 800 ευρώ για 45 ημέρες.

Το σενάριο επέκτασης των μέτρων στήριξης και τον επόμενο μήνα έχει πέσει στο τραπέζι των συζητήσεων, ενώ την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να ξεκινήσει η υποβολή αιτήσεων από τους ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους σε ειδική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ για την καταβολή του επιδόματος των 800 ευρώ.

Αύριο ξεκινούν οι αιτήσεις για να δηλώσουν συμμετοχή 180.380 επιστήμονες της χώρας στο πρόγραμμα τηλεκατάρτισης, με επιταγές των 600 ευρώ.

Οι κρίσιμες ημερομηνίες της εβδομάδας έχουν ως εξής:

- Αύριο Πέμπτη 9 Απριλίου αναμένεται να ξεκινήσουν οι αιτήσεις των επιστημόνων για το επίδομα κατάρτισης των 600 ευρώ. Στη διαδικασία υποβολής ενδιαφέροντος στην ηλεκτρονική πλατφόρμα https://eleaming.yeka.gr μπορούν να συμμετέχουν:

- μηχανικοί κάθε ειδικότητας
- οικονομολόγοι/λογιστές ανεξαρτήτως τάξεως
- δικηγόροι ασκούμενοι δικηγόροι και συμβολαιογράφοι ελεύθεροι επαγγελματίες ή με έμμισθη εντολή
- ιατροί κάθε ειδικότητας
- εκπαιδευτικοί
- ερευνητές.

Οι ηλεκτρονικές αιτήσεις των επιστημόνων θα υποβάλλονται έως και την Πέμπτη 20 Απριλίου. Οι δικαιούχοι θα λάβουν επίδομα 600 ευρώ σε δύο δόσεις: 400 ευρώ ως προκαταβολή με την ενεργοποίηση της επιταγής από τη Μεγάλη Τρίτη 14 Απριλίου και 200 ευρώ με την ολοκλήρωση
του προγράμματος.

- Την Παρασκευή 10 Απριλίου, λήγει n προθεσμία για τις υπεύθυνες δηλώσεις στο πληροφοριακό σύστημα ΕΡΓΑΝΗ των εργοδοτών που ανέστειλαν προσωρινά τη λειτουργιά τους με κρατική εντολή. Όσοι δεν υποβάλλουν έγκαιρα τις σχετικές δηλώσεις, κινδυνεύουν να χάσουν οι ίδιοι τις φορολογικές και ασφαλιστικές αναστολές όπως και τη μείωση επαγγελματικού ενοικίου 40%, ενώ οι εργαζόμενοί τους τα 800 ευρώ.

Την ίδια ημέρα ολοκληρώνεται ο πρώτος κύκλος δηλώσεων των μισθωτών σε αναστολή στην πλατφόρμα supportemployees.yeka.gr με βάση το ΑΦΜ. Την Παρασκευή υποβάλλουν οι εργαζόμενοι με ΑΦΜ που λήγει σε 0 και έτσι τελειώνει το πρώτο δεκαήμερο των αιτήσεων.

Επίσης ολοκληρώνεται (δεν αποκλείεται να δοθεί παράταση) η διαδικασία της εκδήλωσης ενδιαφέροντος από τις επιχειρήσεις που επιθυμούν να μπουν στο πρόγραμμα ενίσχυσης της επιστρεπτέας προκαταβολής. Το σχήμα αφορά ιδιωτικές επιχειρήσεις κάθε νομικής μορφής και ανεξαρτήτως κλάδου συμπεριλαμβανομένων των ατομικών, οι οποίες απασχολούν από 1 έως 500 εργαζόμενους και δεν είναι σε αδράνεια από τον Απρίλιο του 2019 και μετά. Οι επιχειρήσεις που αξιοποιούν το σχήμα δεσμεύονται από τη ρήτρα μη απολύσεων. Η δήλωση εκδήλωσης ενδιαφέροντος υποβάλλεται στην εφαρμογή https://www.aade.gr/mybusinesssuport.

Τέλος, εκπνέει n προθεσμία για την εμπρόθεσμη καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών μηνός Φεβρουαρίου από τους ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους.
Όσοι πληρώσουν τις εισφορές τους έως την Παρασκευή, θα έχουν έκπτωση 25% στο ασφάλιστρο.
Η ελάχιστη υποχρέωση πέφτει έτσι από τα 220 ευρώ στα 165 ευρώ. Όσοι πλήττονται βάσει ΚΑΔ, μπορούν να καταβάλουν τις εισφορές Φεβρουαρίου και Μαρτίου σε 4 μηνιαίες δόσεις, ξεκινώντας από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, χωρίς την έκπτωση του 25%.

- Το Σάββατο 11 Απριλίου «ανοίγουν» για 3 μέρες οι διορθώσεις σε ΕΡΓΑΝΗ και supportemployees.yeka.gr, όπου θα μπορούν εργοδότες και εργαζόμενοι να τροποποιούν και να διορθώνουν τις δηλώσεις τους πριν από την πρώτη πληρωμή.

Την ίδια ημέρα ξεκινά ο δεύτερος κύκλος αιτήσεων στο supportemployees.yeka.gr με βάση το τελευταίο ψηφίο του ΑΦΜ από μισθωτούς που βρίσκονται σε αναστολή, είτε επειδή οι επιχειρήσεις έκλεισαν με κρατική εντολή, είτε επειδή οι εργοδότες τους έθεσαν σε αναστολή επειδή πλήττονται βάσει ΚΑΔ. Το Σάββατο θα μπορούν να υποβάλουν νέα ψηφιακή υπεύθυνη δήλωση εργαζόμενοι με ΑΦΜ που λήγει σε 1.

Ο δεύτερος κύκλος αιτήσεων μισθωτών βάσει ΑΦΜ θα ολοκληρωθεί στις 20 Απριλίου. Διορθώσεις γι' αυτό τον κύκλο θα επιτρέπονται
από 21 έως 23 Απριλίου και η πληρωμή των 800 ευρώ θα γίνει το διάστημα 25-27 Απριλίου.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.