Οι όροι για τη χορήγηση των 800 ευρώ στους ελεύθερους επαγγελματίες - Πότε θα καταβληθεί

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Οι όροι για τη χορήγηση των 800 ευρώ στους ελεύθερους επαγγελματίες - Πότε θα καταβληθεί
Από το επίδομα των 800 ευρώ των αυτοαπασχολουμένων εξαιρούνται όλοι οι ΚΑΔ των επιστημόνων.

Ακόμη και εντός της ημέρας αναμένεται η υπουργική απόφαση που θα καθορίζει τους όρους και τις προϋποθέσεις καταβολής του επιδόματος των 800 ευρώ στους ελεύθερους επαγγελματίες, στους αυτοαπασχολούμενους και στους ιδιοκτήτες επιχειρήσεων με έως και 5 άτομα προσωπικό.

Από το επίδομα των 800 ευρώ των αυτοαπασχολουμένων εξαιρούνται όλοι οι ΚΑΔ των επιστημόνων (γιατροί, δικηγόροι, μηχανικού, λογιστές κλπ), καθώς γι' αυτούς προβλέπεται επίδομα τηλεκατάρτισης ύψους 600 ευρώ τον Απρίλιο. Τον Μάιο όμως και εφόσον συνεχιστεί η ίδια κατάσταση στην οικονομία λόγω κορονοϊού, θα ενταχθούν και εκείνοι στο επίδομα των 800 ευρώ.

Η απόφαση για τους ελεύθερους επαγγελματίες θα περιλαμβάνει «ρήτρες» ώστε να μην μπορεί κάποιος να λάβει το επίδομα των 800 ευρώ δύο φορές, σε περίπτωση που έχει διπλή ιδιότητα (σ.σ διπλό ΚΑΔ, ή να είναι ταυτόχρονα και μισθωτός και ελεύθερος επαγγελματίας).

Η υποβολή των αιτήσεων για τη χορήγησή του θα γίνει μέσω της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, ενώ το πιθανότερο είναι ότι θα χρησιμοποιηθεί η πλατφόρμα business support που χρησιμοποιείται και για τη χορήγηση της επιστρεπτέας προκαταβολής. Εφόσον κάποιος επαγγελματίας έχει τον πληττόμενο ΚΑΔ, θα εισπράξει και ο ίδιος το επίδομα των 800 ευρώ (όπως και οι εργαζόμενοί του) πιθανότατα με το δεύτερο «κύμα» πληρωμών στις 25-27 Απριλίου.

Απαραίτητες προϋποθέσεις είναι:

- να μην απασχολεί πάνω από 5 άτομα προσωπικό

- να έχει οποιαδήποτε νομική μορφή εκτός από ανώνυμη εταιρεία. Δηλαδή, εντάσσονται και οι ιδιοκτήτες ΙΚΕ, οι ΟΕ, οι ΕΕ κλπ

- να μην έχουν υποβάλλει μηδενική δήλωση ΦΠΑ κατά τη διάρκεια των τελευταίων 6 μηνών.

Στις ΟΕ και στις ΕΕ όπως και σε όλα τα νομικά πρόσωπα, θα χορηγείται μια φορά το επίδομα των 800 ευρώ ανά ΑΦΜ εταιρείας και όχι ανά εταίρο ή εκπρόσωπο.

Επίσης θα απαγορεύεται να λαμβάνει κάποιος δύο φορές το επίδομα των 800 ευρώ επειδή έχει διπλή ιδιότητα (π.χ είναι αυτοαπασχολούμενος και ταυτόχρονα και εταίρος σε μια πληττόμενη ΟΕ).

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.