Αχτσιόγλου: Εκτινάχθηκαν οι προσλήψεις από τον αυξημένο κατώτατο μισθό

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Αχτσιόγλου: Εκτινάχθηκαν οι προσλήψεις από τον αυξημένο κατώτατο μισθό
Η υπουργός Εργασίας ανέφερε πως υπάρχει σχεδόν απόλυτη συμμόρφωση των επιχειρήσεων με την αύξηση του κατώτατου μισθού.

Στα «καυτά» εργασιακά θέματα αναφέρθηκε η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου σε εκπομπή στην ΕΡΤ.

Συγκεκριμένα η κ. Αχτσιόγλου εστίασε στα θέματα της αύξηση του κατώτατου μισθού και στην εκτίναξη που προκάλεσε αυτή στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας αλλά και στο θέμα των συλλογικών συμβάσεων.

Για τη ρύθμιση οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία, υπογράμμισε ότι το νομοσχέδιο είναι έτοιμο, περιμένει τον προγραμματισμό της Βουλής και θα ψηφιστεί, μετά το Πάσχα. «Η ρύθμιση», συμπλήρωσε, είναι «πολύ σημαντική και θα προσφέρει τεράστια ανακούφιση, καθώς οι οφειλέτες στα ασφαλιστικά ταμεία ξεπερνούν το 1 εκατομμύριο. Το καινοτόμο στοιχείο της είναι ότι περιλαμβάνει, πέραν από το κούρεμα των προσαυξήσεων, κούρεμα και της βασικής οφειλής, κάτι που δεν υπήρχε σε προηγούμενες ρυθμίσεις».

Η υπουργός Εργασίας σημείωσε πως η ελληνική κυβέρνηση υλοποίησε δύο βασικούς άξονες που βασίστηκαν στην επιστροφή των συλλογικών διαπραγματεύσεων για τους εργαζόμενους και στην αύξηση του κατώτατου μισθού. Η Κ. Αχτσιόγλου τόνισε πως έχει γίνει αποκατάσταση του θεσμικού πλαισίου και μέσω των νέων ρυθμίσεων προστατεύονται κατηγορίες εργαζομένων όπως είναι οι διανομείς.

«Η αύξηση του κατώτατου μισθού είναι παράγοντας τόνωσης της οικονομίας, της κατανάλωσης, και της εσωτερικής ζήτησης και άρα θα είναι παράγοντας αναπτυξιακός για τη λειτουργία της οικονομίας. Στους δύο μήνες που έχουμε την αύξηση του μισθού έχουμε ρεκόρ στις νέες θέσεις εργασίας. Το μήνα Φεβρουάριο είχαμε ρεκόρ νέων προσλήψεων. Άρα όχι μόνο δεν έγιναν απολύσεις από τις επιχειρήσεις αλλά εκτινάχθηκαν και οι προσλήψεις - μια κατάσταση που συνεχίστηκε και το Μάρτιο», τόνισε η κ. Αχτσιόγλου συμπληρώνοντας πως στο δίμηνο (Φεβρουάριος - Μάρτιος) δημιουργήθηκαν περίπου 73.000 θέσεις εργασίας».

Σημείωσε πως το κλίμα ασυδοσίας που είχε καλλιεργηθεί στο παρελθόν έχει μείνει εκεί μιας και μέσω των ελεγκτικών μηχανισμών επιθεώρησης εργασίας που επαναφέρει το Υπουργείο «αυτά που νομοθετείς θα εφαρμόζονται, κλείνοντας μαύρες τρύπες». Είπε ότι υπάρχει σχεδόν απόλυτη συμμόρφωση των επιχειρήσεων με την αύξηση αυτή.

Σε ερώτηση για το αν έρχονται τώρα τα μέτρα «ελάφρυνσης» ενόψει Ευρωεκλογών η κ. Αχτσιόγλου απάντησε πως «ο Αλέξης Τσίπρας στη ΔΕΘ είχε εξαγγείλει ότι μέσω του δημοσιονομικού περιθωρίου των 900 εκατ. θα υλοποιήσει συγκεκριμένες πολιτικές όπως είναι η μείωση του ΕΝΦΙΑ, η επιδότηση ενοικίου, η αύξηση κατώτατου μισθού, οι προσλήψεις για την ειδική αγωγή και όλα αυτά τα κοστολογημένα μέτρα ανακούφισης είχαν όλα υλοποιηθεί μέχρι και τον Ιανουάριο στο ακέραιο» και συμπλήρωσε «πως η δική μας λειτουργία είναι πως θα εξυπηρετήσουμε τα συμφέροντα των πολλών, δηλαδή πως θα ενισχύσεις το εισόδημα των πολλών και την διαπραγματευτική τους δύναμη, και πως θα ανακουφίσεις τη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία από αυτά που υπέστη στην περίοδο της κρίσης».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider