Πώς μπορώ να επενδύσω στο εξωτερικό με capital controls;

Βάσω Αγγελέτου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πώς μπορώ να επενδύσω στο εξωτερικό με capital controls;

Από τα τέλη Ιουνίου που επιβλήθηκαν τα capital controls, το τοπίο άλλαξε δραματικά για τους Έλληνες επενδυτές. Τα όρια στις κινήσεις κεφαλαίων «πάγωσαν» τις επενδύσεις στο εξωτερικό, αλλά και στο Χρηματιστήριο Αθηνών, μέχρι να αρθούν στις 7 Δεκεμβρίου οι περιορισμοί για τις χρηματιστηριακές συναλλαγές εντός των συνόρων.

Τι γίνεται όμως με τις επενδύσεις* εκτός συνόρων; Μπορεί κάποιος να επενδύσει σε ομόλογα και μετοχές του εξωτερικού; Το σίγουρο είναι ότι από τον Δεκέμβριο που «χαλάρωσαν» τα capital controls, για τους επενδυτές που ρευστοποιούν θέσεις σε ξένα assets, το ποσό αυτό πιστώνεται στον λογαριασμό τους και μπορεί να επανεπενδυθεί σε ξένα assets.

Η ελληνική αγορά, όμως, προσφέρει «παραθυράκια» και για όσους θέλουν να επενδύσουν σε ξένα assets χωρίς να έχουν καταθέσεις στο εξωτερικό. Το insider.gr ανακάλυψε κάποια από αυτά και σας τα παρουσιάζει:

Χρηματιστηριακές αγορές

Μπορεί ένας Έλληνας να επενδύσει απευθείας στη Wall Street; Και όμως, μπορεί, εφόσον βέβαια έχει ήδη καταθέσεις ή επενδύσεις στο εξωτερικό. Το παράδοξο, βέβαια, είναι ότι δεν μπορεί να επενδύσει στο Χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης. Θα αναρωτιέστε πώς γίνεται αυτό.

Τα τελευταία χρόνια λειτουργεί από τα Ελληνικά Χρηματιστήρια η πλατφόρμα Xnet, η οποία παρέχει τη δυνατότητα επένδυσης σε ξένες αγορές των εγγεγραμμένων χρηματιστηριακών (ΑΕΠΕΥ) και επενδυτικών εταιρειών.

Όπως διευκρινίζει στο insider.gr ο Γιάννης Παπαδομαρκάκης, Προϊστάμενος Υπηρεσίας Πληροφόρησης Αγορών της Ελληνικά Χρηματιστήρια, μετά την επιβολή των capital controls δεν είναι δυνατές οι επενδύσεις σε χρηματιστήρια όπου η διαπραγμάτευση πραγματοποιείται σε ευρώ.

Αυτό σημαίνει ότι ένας Έλληνας δεν μπορεί να αγοράσει μετοχές στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, όπως είναι της Φρανκφούρτης και του Παρισιού. Μπορεί, όμως, να επενδύσει στις υπόλοιπες αγορές που υποστηρίζονται από την πλατφόρμα και δεν συναλλάσσονται σε ευρώ, όπως είναι η Wall Street ή το Χρηματιστήριο του Καναδά, πάντα υπό την προϋπόθεση της ύπαρξης χρημάτων από το εξωτερικό (μέσω εμβάσματος) ή της ρευστοποίησης τίτλων που διαπραγματεύονται ήδη στις ξένες αγορές.

Εντός ευρωπαϊκών συνόρων, μπορεί να αγοράσει μετοχές από τη Βρετανία, τη Σουηδία, τη Νορβηγία, την Ελβετία και τη Δανία, τις χώρες δηλαδή που δεν περιλαμβάνονται στην Ευρωζώνη.

Τις συναλλαγές αυτές πραγματοποιεί ο επενδυτής μέσω του κωδικού που τηρεί σε κάποιον από τους 11 συνεργάτες του Xnet. Όπως εξηγεί ο κ. Παπαδομαρκάκης, ακόμη και αν κάποια χρηματιστηριακή εταιρεία είναι κυπριακή, υπάγεται στους ίδιους περιορισμούς εφόσον η Τράπεζα Χρηματικού Διακανονισμού (Cash Settlement Bank) της βρίσκεται στην Ελλάδα. Δεν ισχύει, βέβαια, το ίδιο και για τους Κύπριους επενδυτές, που μπορούν επίσης να χρησιμοποιήσουν το Xnet μέσω μιας κυπριακής ΑΕΠΕΥ (με Τράπεζα Χρηματικού Διακανονισμού στην Κύπρο) για να επενδύουν χωρίς κανέναν απολύτως επενδυτικό περιορισμό.

Τραπεζικά προϊόντα

Οι ελληνικές τράπεζες προσφέρουν ένα ευρύ φάσμα από ασφαλιστικά και επενδυτικά προϊόντα που συνιστούν έμμεση τοποθέτηση σε ξένες αγορές.

Μέσω των εξειδικευμένων θυγατρικών τους (Asset Management - ΑΕΔΑΚ), οι τέσσερις συστημικές τράπεζες διαθέτουν μια μεγάλη γκάμα αμοιβαίων κεφαλαίων που επενδύουν απευθείας σε ομόλογα και μετοχές του εξωτερικού, ακολουθούν διεθνείς δείκτες (index funds) ή επενδύουν σε άλλα αμοιβαία κεφάλαια διεθνών οίκων (fund of funds).

Τόσο η Εθνική Τράπεζα, όσο και η Eurobank, έχουν συστήσει εταιρείες με έδρα το Λουξεμβούργο, από όπου διαχειρίζονται τα εξειδικευμένα προϊόντα επένδυσης σε ξένους τίτλους που προσφέρουν στους πελάτες τους.

Στο πλαίσιο του ομίλου της Εθνικής, λειτουργεί η NBG International Funds SICAV, μια εταιρεία επενδύσεων μεταβλητού κεφαλαίου που διαχειρίζεται τρία διεθνή αμοιβαία κεφάλαια.

Η Eurobank σύστησε το 2006 την Eurobank Fund Management Company S.A., η οποία διαχειρίζεται 41 αμοιβαία κεφάλαια με έδρα το Λουξεμβούργο, τα οποία διατίθενται στην Ελλάδα από τη Eurobank Asset Management ΑΕΔΑΚ.

Στον όμιλο της Alpha Bank λειτουργεί η Alpha Asset Management ΑΕΔΑΚ, η οποία διαθέτει ένα μεγάλο εύρος Αμοιβαίων Κεφαλαίων τα οποία επενδύουν σε ομόλογα και μετοχές, καθώς και τα Alpha Cosmos Stars Funds of Funds, τα οποία τοποθετούνται σε ξένα Α/Κ που επενδύουν σε εξειδικευμένα προϊόντα, μεταξύ των οποίων και εμπορεύματα.

Όσον αφορά στα ασφαλιστικά προϊόντα, η Τράπεζα Πειραιώς συνεργάζεται με τον επενδυτικό κολοσσό NN και προσφέρει το ΝΝ SmartPlan. Πρόκειται για ένα προϊόν που επενδύει σε τίτλους σταθερού εισοδήματος και σε ευρωπαϊκά SICAV με έδρα το Λουξεμβούργο και εκτός από το εγγυημένο κεφάλαιο λήξης, ο επενδυτής λαμβάνει στο τέλος της επενδυτικής περιόδου τυχόν αποδόσεις που έχουν προκύψει από τις τοποθετήσεις στις διεθνείς αγορές.

Με τα παραπάνω προϊόντα, και πολλά ακόμη που διαθέτουν τα πιστωτικά ιδρύματα, οι Έλληνες επενδυτές μπορούν να τοποθετηθούν εμμέσως στις ξένες αγορές απολαμβάνοντας τα οφέλη της εξειδικευμένης διαχείρισης. Αν, πάλι, κάποιος θέλει να επενδύσει απευθείας σε μετοχές ξένων χρηματιστηρίων, θα πρέπει να ξεχάσει τα ευρωπαϊκά, τουλάχιστον μέχρι να «απαλλαχθούμε» οριστικά από τα capital controls.

*Σημειώνεται ότι το insider.gr παρουσιάζει στους αναγνώστες του μια σειρά επιλογών που προσφέρει η διεθνής και ελληνική αγορά και δεν παρέχει επενδυτικές συμβουλές.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider