Τα 5+1 μικρά «διαμάντια» του Χρηματιστηρίου

Βάσω Αγγελέτου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τα 5+1 μικρά «διαμάντια» του Χρηματιστηρίου

Έξι εταιρείες του Χρηματιστηρίου Αθηνών αποζημιώνουν –και με το παραπάνω- τους επενδυτές που τις εμπιστεύτηκαν παίρνοντας το ρίσκο μιας μικρότερης εταιρείας.


Με αποδόσεις από 15% έως 54% από την αρχή του έτους, αυτές οι μικρομεσαίες εταιρείες προσθέτουν αξία στους μετόχους τους, χάρη στις οικονομικές τους επιδόσεις που… καλπάζουν παρά τις οικονομικές δυσχέρειες.

Όταν η συζήτηση έρχεται στα «μικρά διαμάντια» του ταμπλό, οι χρηματιστές προτείνουν στο insider.gr τις εξής έξι εταιρείες:

Παπουτσάνης: Η μεγάλη επιστροφή

Μετρά 147 χρόνια παρουσίας στην ελληνική αγορά και δραστηριοποιείται στην παραγωγή και εμπορία καλλυντικών προϊόντων. Είναι δε ο βασικός προμηθευτής όλων των μεγάλων ξενοδοχειακών μονάδων της χώρας.

Η Παπουτσάνης διαθέτει ένα από τα πιο εξελιγμένα τεχνολογικά εργοστάσια στην Ευρώπη, το οποίο βρίσκεται στη Ριτσώνα. Κατάφερε δε να μέσα σε λίγα χρόνια να διπλασιάσει το μερίδιο αγοράς της από το 10% στο 20% στην Ελλάδα.

Από ζημιές 50.000 ευρώ το 2016, το 2017 πέρασε στην κερδοφορία με κέρδη μετά φόρων 450.000 ευρώ.

Πλαστικά Κρήτης: Υψηλή κερδοφορία παρά την απαγωγή

Υψηλή κερδοφορία και αυξημένο κύκλο εργασιών κατέγραψε το 2017 η Πλαστικά Κρήτης, παρά την μεγάλη περιπέτεια που συντάραξε το εσωτερικό του Ομίλου, την απαγωγή του διευθύνοντα συμβούλου της Μιχάλη Λεμπιδάκη η οποία διήρκησε έξι μήνες.

Το 2017 ο Όμιλος έθεσε σε λειτουργία νέες γραμμές παραγωγής πρώτων υλών πλαστικών στις θυγατρικές της στη Ρουμανία και τη Ρωσία.

Ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών της εταιρείας το 2017 σημείωσε αύξηση 3,1%, φτάνοντας τα 283,14 εκατ. ευρώ.

AS Company: Τα ελληνικά παιχνίδια αντέχουν στην κρίση

Παρά τις αντίξοες συνθήκες στην αγορά, και την πτώση της κατανάλωσης στην Ελλάδα, η εταιρεία παιχνιδιών AS Company καταφέρνει κατά τα τελευταία χρόνια να διευρύνει τα μερίδια αγοράς της επιτυγχάνοντας κερδοφόρα αποτελέσματα, ενώ πολύ ισχυρή είναι και η ρευστότητά της.

Σε επίπεδο έτους, τα κέρδη μετά φόρων της εταιρείας ενισχύθηκαν κατά 14% στα 2,984 εκατ. ευρω.

Κρι Κρι: Με 40% τρέχουν οι εξαγωγές

Με ρυθμό ανάπτυξης 40% «τρέχουν» οι εξαγωγές της βιομηχανίας γάλακτος Κρι Κρι, η οποία στο α’ τρίμηνο του 2018, παρουσίασε κύκλο εργασιών στα 18,60 εκατ. έναντι 14,63 εκατ. το 2017, σημειώνοντας αύξηση 27,1%.

Καθοριστικά εκτιμάται ότι συνέβαλε στην επίδοση αυτή το πρόσφατο επαναλανσάρισμα της σειράς στραγγιστών γιαουρτιών με νέο brand «Στραγγιστό & Αγαπημένο. Στις αγορές του εξωτερικού, οι πωλήσεις γιαουρτιού συνεχίζουν να παρουσιάζουν αλματώδη ανάπτυξη, με αύξηση που αγγίζει το 40% (+39,8%). Οι υφιστάμενες κύριες αγορές του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ιταλίας εμφανίζουν ιδιαίτερη δυναμική, ενώ νέες αγορές, όπως της Ιρλανδίας, συνεισφέρουν επικουρικά στην ανάπτυξη των πωλήσεων.

Άνεμος: «Διαμάντι» στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας

Τα ευνοϊκά ανεμολογικά δεδομένα, σε συνδυασμό και με τη μεγαλύτερη εγκατεστημένη παραγωγική ισχύ, οδήγησαν στην εκτίναξη της κερδοφορίας της ΕΛΤΕΧ Ανεμος, θυγατρικής του ομίλου Ελλάκτωρ.

Τους πρώτους τρεις μήνες του έτους, τα καθαρά κέρδη μετά από φόρους ανήλθαν σε 6 εκατ. ευρώ, έναντι 3,3 εκατ. ευρώ κατά το αντίστοιχο περυσινό διάστημα, καταγράφοντας αύξηση της τάξεως του 90,3%.

Η διοίκηση του Ελλάκτορα έχει αποφασίσει να πωλήσει τον Άνεμο, καθώς εκτιμά ότι οι συνθήκες είναι ώριμες για την κεφαλαιοποίηση της σχετικής επένδυσης και την επικέντρωση στην αμιγή δραστηριότητα του ομίλου, δηλαδή τις κατασκευές δημοσίων και ιδιωτικών έργων. Μετά τις τελευταίες εξελίξεις, βέβαια, που έχουν πυρπολήσει το κλίμα μεταξύ των βασικών μετόχων του ομίλου, αναμένεται να φανεί αν και πότε θα γίνει η πώληση της εταιρείας, και με ποιους όρους.

Ελινόιλ: Ποντάρει στον θαλάσσιο τουρισμό

Το 2017, η Ελινόιλ ενίσχυσε το δίκτυο ελίν φθάνοντας τα 624 πρατήρια, διατήρησε την κορυφαία θέση που κατέχει στην εξυπηρέτηση της βιομηχανίας και αξιοποίησε την πολύ καλή σεζόν στον θαλάσσιο τουρισμό χάρη στο εκτεταμένο νησιωτικό δίκτυο πρατηρίων ελίν και την κατάλληλα διαμορφωμένη οργανωτική δομή της.

Παράλληλα, με τη νέα σειρά καυσίμων Crystal, προσέλκυσε ένα ευρύ φάσμα νέων πελατών και ενίσχυσε σημαντικά το προφίλ της. ενοποιημένος κύκλος εργασιών του ομίλου στη χρήση 2017 ανήλθε σε 1.368,2 εκατ. ευρώ έναντι 1.296,2 εκατ. ευρώ το 2016, καταγράφοντας αύξηση 5,5%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider