Το 2018 θα είναι ένα εξίσου δυναμικό έτος, από πλευράς επενδύσεων, διατηρώντας το «τέμπο» του 2017, αν και η νέα χρονιά επιφυλάσσει πολλά ερωτηματικά, όπως τι μέλλει γενέσθαι με τα κρυπτονομίσματα.

Συνάλλαγμα: Τα κρυπτονομίσματα αντιμέτωπα με μια φούσκα το 2018

Η διάθεση ανάληψης κινδύνων θα διατηρηθεί και ο τρέχον έτος, με τη μεταβλητότητα να παραμένει σε υψηλά επίπεδα στη συναλλαγματική αγορά.

Όπως σημειώνει ο Τζον Χάρντι, επικεφαλής Συναλλάγματος της Saxo Bank, «στο άμεσο μέλλον, διαβλέπουμε σαφή “γνωστά δεδομένα”, τα οποία είναι πολύ πιθανό ότι κάποια στιγμή το 2018 θα διαταράξουν τον μονοσήμαντο εφησυχασμό του 2017 – είτε αυτό συμβεί το α' τρίμηνο είτε κατά το β' εξάμηνο του έτους».

Όπως εκτιμά, το δημοσιονομικό έλλειμμα στις ΗΠΑ αναμένεται να διευρυνθεί ακόμη περισσότερο λόγω των χρηματοδοτικών ελλειμμάτων από τη βιαστική φορολογική μεταρρύθμιση του προέδρου Τραμπ. «Με ρεαλιστική την πιθανότητα ελλείμματος ύψους ενός τρισ. δολαρίων το 2018, ποιος θα επέμβει για να τροφοδοτήσει με κεφάλαια όταν τα παγκόσμια συναλλαγματικά αποθεματικά δεν αναπτύσσονται όπως στο παρελθόν;», διερωτάται.

Τα νομίσματα των αναδυόμενων αγορών και τα νομίσματα υψηλότερου κινδύνου ενδέχεται να καταγράψουν κάποια περαιτέρω άνοδο στο πλαίσιο του αφηγήματος περί ανόδου της παγκόσμιας ανάπτυξης. Ωστόσο θα προκύψουν έντονα προβλήματα εάν η μεταβλητότητα αυξηθεί σημαντικά, κάτι που άλλωστε αποτελεί μία από τις βασικές υποθέσεις μας. Κατά την άποψή μας, ο μόνος τρόπος να ενισχυθεί η δύναμη του δολαρίου είναι να προκύψει κάποια στιγμή κρίση πραγματικής ρευστότητας – ο μόνιμος κίνδυνος μιας ακραίας μεταβολής. «Ο κίνδυνος αυτός ενδέχεται να υλοποιηθεί μόνο αν πρώτα υλοποιηθεί ο πολυσυζητημένος κίνδυνος κατακόρυφης ανόδου των παγκόσμιων αγορών – ένα παγκόσμιο melt-up», προσθέτει ο αναλυτής.

Μετοχές: Δεν «βλέπουμε» απαραίτητα φούσκα

Μπορεί οι μετοχές να καταγράφουν ρεκόρ υψηλών με το συναίσθημα να κορυφώνεται σχεδόν σε όλα τα μέτωπα, ωστόσο αυτό δεν υποδηλώνει απαραίτητα την ύπαρξη κάποιας φούσκας. Υποδεικνύει, όμως, την πιθανότητα μιας διόρθωσης, και οι επενδυτές πρέπει να παρακολουθούν την κίνηση των τιμών για τυχόν ενδείξεις υπερ-εκθετικής ανόδου, καθώς και τις πολιτικές των κεντρικών τραπεζών και βέβαια τον πληθωρισμό.

«Για το α’ τρίμηνο, αναγνωρίζουμε την ισχυρή δυναμική των τιμών και τις σχετικές προσδοκίες ανόδου, μαζί με τα κατά πάσα πιθανότητα ιδιαιτέρως θετικά αποτελέσματα κερδοφορίας. Αυτό μας οδηγεί να πιστεύουμε ότι οι μετοχές ενδέχεται να σημειώσουν περαιτέρω άνοδο στο άμεσο μέλλον. Ωστόσο στο δεύτερο μισό του α' τριμήνου τα οικονομικά στοιχεία θα αρχίσουν να απογοητεύουν έναντι των προσδοκιών, προκαλώντας μια διόρθωση άνω του 7% στις μετοχές», σημειώνει ο Πίτερ Γάρνρι, επικεφαλής μετοχικών επενδύσεων του ομίλου.

Όπως εξηγεί, οι επενδυτές προσδοκούν σχεδόν 20% αύξηση του EBITDA στον S&P 500 φέτος, κάτι που έχει να συμβεί από το 1991. «Οι ελπίδες είναι εύλογα υψηλές αν σκεφτούμε πώς έκλεισε το 2017. Ωστόσο, η χαμηλή τεκμαρτή μεταβλητότητα δεν πρέπει να εφησυχάζει τους επενδυτές – το αντίθετο, μάλιστα. Ένα σφάλμα πολιτικής στην Κίνα ή στις ΗΠΑ παραμένει πιθανό, και ο πληθωρισμός, σε όποια επίπεδα και αν κινείται, θα αποτελέσει τον πλέον κρίσιμο παράγοντα για τις παγκόσμιες αγορές το 2018».

Ο ίδιος, μάλιστα, προειδοποιεί ότι το συναίσθημα αγγίζει τόσο υπερβολικά επίπεδα που οι επενδυτές αναπόφευκτα θα απογοητευτούν. Πολλοί δείκτες είναι αυξημένοι, συχνά σε βαθμό άνευ προηγουμένου, γεγονός που ενισχύει την πιθανότητα μεγαλύτερων απωλειών εάν τα μακροοικονομικά στοιχεία αποδειχθούν απογοητευτικά.

Εμπορεύματα: Υψηλές προσδοκίες για τον χρυσό

Τα εμπορεύματα γενικά επωφελούνται από την αυξημένη προσοχή στον πληθωρισμό, καθώς ο τρέχον κύκλος ανόδου φτάνει προς την τελευταία φάση του και οι πιέσεις στις τιμές τείνουν να αυξάνονται. Μετά την υπόσχεση ΟΠΕΚ και Ρωσίας να συνεχίσουν να θέτουν περιορισμούς στην παραγωγή, τα τρία βασικά ερωτήματα που ενδέχεται να καθορίσουν την τιμή του πετρελαίου το 2018 είναι η απάντηση των παραγωγών απέναντι σε μια άνοδο των τιμών (ιδίως των παραγωγών σχιστολιθικού πετρελαίου από τις ΗΠΑ), οι προοπτικές από νέα εμπόδια στην παροχή, και η διατήρηση της δύναμης της παγκόσμιας οικονομίας.

Όπως σημειώνει ο Όλε Χάνσεν, επικεφαλής Εμπορευμάτων της Saxo Bank, «εάν δεν υπάρξει κάποια γεωπολιτική κρίση, το ρεκόρ των 1 δισ. βαρελιών που είχαν στην κατοχή τους τα hedge fund στις αρχές του 2018 θα «φρενάρει» την ανοδική πορεία του πετρελαίου. Για τους επόμενους μήνες αναμένονται χαμηλότερες τιμές, με το Brent να κινδυνεύει να επιστρέψει στα 60 δολάρια το βαρέλι.

Για τον χρυσό, ο κ. Χάνσεν αναμένει άνοδο το πρώτο διάστημα του έτους. Η ήπια αύξηση των επιτοκίων από τη Fed στις 13 Δεκεμβρίου και η συμφωνία για τις φορολογικές μεταρρυθμίσεις στις ΗΠΑ συνέβαλαν ώστε να καταγραφεί ένα ακόμα χαμηλό στον χρυσό, με τον πληθωρισμό να εμφανίζεται και πάλι ως βασικός μοχλός στήριξης του πολύτιμου μετάλλου.

«Η επενδυτική ιδέα μας για το Α' τρίμηνο είναι θέση αγοράς στον χρυσό έναντι του αργού πετρελαίου WTI. Προτιμάμε τη χρήση του WTI έναντι του Brent, λόγω του χαμηλότερου κόστους διατήρησης μιας θέσης πώλησης στο WTI.», καταλήγει.

Ομόλογα: Deepwater Horizon

Το 2017 παρουσίασε ορισμένες από τις πιο ομαλές αγορές ομολόγων στην ιστορία, με τη μεταβλητότητα να παραμένει σε χαμηλά επίπεδα ρεκόρ καθ 'όλη τη διάρκεια του έτους. Η συνεχής ροή μακροοικονομικών στοιχείων με μικρές διακυμάνσεις δημιούργησε την τέλεια συνθήκη ώστε οι αποδόσεις των ομολόγων να παραμείνουν σε χαμηλά επίπεδα στους βασικούς κλάδους.

«Όταν συζητάμε για φούσκες οφείλουμε να σημειώσουμε ότι οι αγορές ομολόγων θα δυσκολευτούν πολύ να αντιμετωπίσουν ένα ξαφνικό άλμα στις αμερικανικές και τις παγκόσμιες βασικές αποδόσεις των 10ετών ομολόγων», σημειώνει σχετικά ο Σάιμον Φάσνταλ, επικεφαλής Σταθερού Εισοδήματος.

«Καθώς τα ομόλογα στις αναδυόμενες αγορές και η αγορά εταιρικών ομολόγων στις αναπτυγμένες αγορές έχουν καταγράψει σημαντική άνοδο, με απασχολεί, το γεγονός ότι η πρωτογενής αγορά για αυτά τα ίδια ομόλογα έχει συρρικνωθεί εξαιτίας της μείωσης των δανείων από τις τράπεζες. »Ρίξτε μια ματιά στην απόδοση του αμερικανικού κρατικού ομολόγου 10ετούς διάρκειας, η οποία κυμαίνεται στο 2,57. Το Α' τρίμηνο οφείλουμε να είμαστε προσεκτικοί», προειδοποιεί.

Μακροοικονομικά: Οι φούσκες στα ακίνητα σκάνε παντού

Οι πιο επικίνδυνες αγορές ακινήτων σήμερα είναι, σύμφωνα με τη Saxo Bank, η Αυστραλία, το Λονδίνο, το Χονγκ Κονγκ, η Σουηδία και η Νορβηγία. Όλες αυτές οι αγορές μοιράζονται τα εξής δύο χαρακτηριστικά: οι τιμές των κατοικιών αποσυνδέονται από τα τοπικά εισοδήματα, και η πραγματική οικονομία αντιμετωπίζει στρεβλώσεις που συνδέονται με τη νομισματική πολιτική, όπως για παράδειγμα η αύξηση του δανεισμού ή/και μια έκρηξη στον κατασκευαστικό κλάδο.

«Παρά την παγκόσμια οικονομική κρίση, οι τιμές των ακινήτων σε αυτές τις πέντε περιοχές συνέχισαν να αυξάνονται, επισημαίνει ο Κρίστοφερ Ντέμπικ. Σύμφωνα με δεδομένα της Τράπεζας Διεθνών Διακανονισμών (BIS), μετά το 2007 η έκρηξη ξεκινά από το 45% στο Λονδίνο και τα προάστιά του, και φτάνει πάνω από το 200% στο Χονγκ Κονγκ. Σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα, ωστόσο, η Νορβηγία αποτελεί την πλέον επικίνδυνη αγορά.

«Η απουσία πληθωρισμού, σε συνδυασμό με το υψηλό χρέος και το υψηλό ποσοστό ιδιοκτησίας σε μια οικονομία με τόσο υψηλή μόχλευση, συνεπάγεται ότι η διόρθωση στον στεγαστικό κλάδο θα έχει σημαντικές επιπτώσεις στην οικονομία και θα διακόψει τον δανεισμό και την ανάπτυξη», εξηγεί ο ίδιος..

Σε ό,τι αφορά τις μεγάλες οικονομίες, οι ανησυχίες των επενδυτών επικεντρώνονται κυρίως στην Κίνα, όπου οι τιμές των ακινήτων διογκώθηκαν μαζικά εξαιτίας της πλεονάζουσας ρευστότητας. Η θετική πλευρά είναι ότι τα πρώτα μέτρα της κυβέρνησης για καλύτερη ρύθμιση της αγοράς ακινήτων φαίνεται να αποδίδουν, καθώς οι πωλήσεις νέων κατοικιών μειώθηκαν για πρώτη φορά από το 2015. «Ωστόσο, είναι πολύ νωρίς για συμπεράσματα. Πολλά θα εξαρτηθούν από τους οικονομικούς στόχους που θα παρουσιάσει η κινεζική κυβέρνηση κατά την ετήσια κοινοβουλευτική συνάντηση τον Μάρτιο του 2018», καταλήγει.