Saxo Bank: Πώς να αναγνωρίζετε τις φούσκες

Βάσω Αγγελέτου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Saxo Bank: Πώς να αναγνωρίζετε τις φούσκες

Ολοένα συχνότερα ακούμε τελευταία τον όρο «φούσκα» στις αγορές, με αφορμή την εκτόξευση των κρυπτονομισμάτων σε αστρονομικά επίπεδα τους προηγούμενους μήνες, γεγονός που έχει διχάσει αναλυτές και επενδυτές.

Η φούσκα των κρυπτονομισμάτων ίσως να είναι η πιο εμφανής, λόγω της υψηλής μεταβλητότητας και της απόδοσης που παρατηρήθηκε το 2017, ωστόσο δεν πρέπει να παρασυρθούμε και να πιστέψουμε ότι δεν υπάρχουν άλλα assets με χαρακτηριστικά φούσκας, επισημαίνει η Saxo Bank.

Σύμφωνα με τον Τζέικομπ Πούνσι, αναλυτή κρυπτονομισμάτων του επενδυτικού ομίλου, τα περιουσιακά στοιχεία κρυπτονομισμάτων συμπεριφέρονται όπως οι μετοχές των εταιρειών dot-com στα τέλη του '90. «Αναμένουμε ότι θα υπάρξουν πολλές ακόμα εταιρείες που θα ανακοινώσουν στροφή στο blockchain προτού κλείσει αυτή η κερδοσκοπική φάση». Όπως εκτιμά ο ίδιος, το α’ τρίμηνο του 2018 θα βγουν πολλά νέα εγχειρήματα στην αγορά, καθένα από τα οποία θα ισχυρίζεται ότι ξεκινά την επόμενη κρυπτο-επανάσταση στον κλάδο του. Αυτό απλώς θα επιτείνει την κερδοσκοπία στη συγκεκριμένη νεοφυή αγορά, σημειώνει.

Πώς τις αναγνωρίζουμε

Εκτός από ένα απλό σχήμα λόγου, η φούσκα συνιστά μια ιδιαίτερη μαθηματική μορφή όπου η υπερ-εκθετική ανάπτυξη προκαλεί μια απόκλιση από τα θεμελιώδη στοιχεία και τελικά μια απότομη διόρθωση. Από όλα τα πράγματα που πρέπει να έχουμε πάντα υπόψη μας το 2018, αυτό ίσως να είναι ένα από τα πιο σπουδαία, σημειώνει η Saxo Bank στην έκθεσή της με τις επενδυτικές προτάσεις για το α’ τρίμηνο του 2017.

Ο Άντερς Νίστιν, αναλυτής ποσοτικών δεδομένων εξηγεί ότι όταν εξετάζουμε μια ταχύτατα αναπτυσσόμενη μετοχή όπως για παράδειγμα της Amazon, το ποσοστό μεταβολής της τιμής αντιστοιχεί σε μια ευθεία γραμμή. Αυτό υποδεικνύει μια εκθετική άνοδο της τιμής η οποία είναι γρήγορη, αλλά όχι εξωπραγματική.

Αντιθέτως, η τιμή του Βitcoin συνεχίζει να αυξάνεται με ολοένα αυξανόμενο ρυθμό κάθε χρόνο από το 2015, με υπερ-εκθετικό τρόπο. Υπό συνθήκες φούσκας, ο κίνδυνος μιας κατάρρευσης ή τουλάχιστον μιας σημαντικής συσχέτισης είναι σημαντικά αυξημένος. Έχουν διατυπωθεί διάφορε θεωρίες για τον χρόνο και τον τρόπο που αναπτύσσεται και σκάει μια φούσκα, αλλά τελικά τίποτα δεν είναι βέβαιο μέχρι τη στιγμή που θα «σκάσει».

«Δεν ισχυριζόμαστε ότι γνωρίζουμε πότε θα σκάσουν οι υφιστάμενες φούσκες. Μπορούμε, όμως, να αναγνωρίσουμε πού υπάρχουν – και κατά τη γνώμη μας, αυτή τη στιγμή υπάρχουν ή διαμορφώνονται πάρα πολλές. Τις αναγνωρίζουμε στην αγορά ομολόγων, στις μετοχές, στα μετοχικά κεφάλαια, στα επιχειρηματικά κεφάλαια, στα ακίνητα και οπωσδήποτε στα κρυπτονομίσματα (αν και, παραδόξως, δεν εντοπίζουμε καμία φούσκα στα εμπορεύματα), καταλήγει η Saxo Bank.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider