Το φυσικό αέριο πλησιάζει σε 18 νέες πόλεις

Πένη Χαλάτση
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Το φυσικό αέριο πλησιάζει σε 18 νέες πόλεις
Επεκτείνεται το δίκτυο αερίου μέχρι το 2023.

Σε 18 πόλεις τριών περιφερειών (Στερεά Ελλάδα, Κεντρική Μακεδονία, Ανατολική Μακεδονία-Θράκη) θα φθάσει μέσα στην επόμενη πενταετία το φυσικό αέριο προσφέροντας τη δυνατότητα για 30.800 νέες συνδέσεις (με δωρεάν τέλη). Σύμφωνα με την ΔΕΔΑ (Δημόσια Επιχείρηση Δικτύων Αερίου) το δίκτυο, η πρώτη φάση των έργων περιλαμβάνει την επέκταση δικτύου κατά 1.130 χλμ. με σκοπό να εξυπηρετηθούν πόλεις των τριών παραπάνω περιφερειών. Το Καρπενήσι, η Άμφισσα, η Θήβα, η Λιβαδειά, η Λαμία, η Χαλκίδα, η Βέροια, η Αλεξάνδρεια, τα Γιαννιτσά, η Κατερίνη, οι Σέρρες, το Κιλκίς, η Ορεστιάδα, η Καβάλα, η Κομοτηνή, η Αλεξανδρούπολη, η Δράμα, η Ξάνθη και σε επόμενη φάση η Καστοριά, το Άργος Ορεστικό και τα Γρεβενά θα αποκτήσουν δίκτυο φυσικού αερίου. Ο πρόεδρος του ΔΣ της ΔΕΔΑ, Σταύρος Ραπτόπουλος, μιλώντας στους δημοσιογράφους την Τετάρτη ανέφερε σχετικά ότι: «Βασική αποστολή είναι η αεριοδότηση της ελληνικής Περιφέρειας. Η Ελλάδα καθίσταται ενεργειακός κόμβος (αγωγοί TAP, IGB, IGI, East Med) και είναι κρίσιμο το φυσικό αέριο να έρθει σε όσο το δυνατόν περισσότερες πόλεις και περιοχές της περιφερειακής Ελλάδας».

Η ΔΕΔΑ έχει εξασφαλίσει άδειες διανομής σε επτά περιφέρειες και σε δεύτερη φάση, σειρά έχουν οι πόλεις της Δυτικής Μακεδονίας και της Δυτικής Ελλάδας (έχει υπογραφεί η απόφαση ένταξης στο ΠΕΠ) ενώ έχει ξεκινήσει η μελέτη κόστους-οφέλους για τις περιφέρειες Ηπείρου και Πελοποννήσου.

Η διευθύνουσα σύμβουλος και αντιπρόεδρος της ΔΕΔΑ, Στεφανία Μωσσέ, σημείωσε ότι στο επίκεντρο του στρατηγικού σχεδιασμού βρίσκεται ο πολίτης και στόχος είναι να αποκτήσει το συντομότερο δυνατόν φθηνότερη ενέργεια. Σκοπός του επιχειρησιακού πλάνου, όπως ανέφερε είναι, «να εξασφαλίζεται η βιωσιμότητα της εταιρείας και ο δημόσιος χαρακτήρας των υποδομών». Αναφορικά με την τιμολογιακή πολιτική, σημείωσε ότι το οικιακό και εμπορικό τιμολόγιο είναι το φθηνότερο στην επικράτεια λόγω της κάλυψης του χρηματοδοτικού κενού μέσω ΕΣΠΑ αλλά και με την απόσβεση των παγίων μέσα σε 40 έτη. Τα έργα θα επιδοτούν και τέλη αρκετών συνδέσεων αλλά θα «τρέξουν» και προγράμματα για τις εσωτερικές εγκαταστάσεις.

Όπως σημειώνει η διοίκηση της εταιρείας, τα τιμολόγια διανομής θα είναι διαφορετικά ανά περιφέρεια καθώς εξαρτώνται από τις απαιτούμενες επενδύσεις, χωρίς ωστόσο να προβλέπονται σημαντικές αποκλίσεις μεταξύ τους. Παράλληλα, επισημαίνουν ότι σε σχέση με τα τιμολόγια της Αττικής, το οικιακό και το εμπορικό στις περιφέρειες είναι λίγο φθηνότερα ενώ το βιομηχανικό κινείται στα ίδια επίπεδα με της Αττικής.

Για τις τρεις πρώτες περιφέρειες (Στερεά Ελλάδα, Κεντρική Μακεδονία, Ανατολική Μακεδονία-Θράκη) όπου ο προϋπολογισμός των έργων φθάνει τα 172 εκατ. , η ΔΕΔΑ έχει ήδη λάβει προκαταβολή και μέσα στο επόμενο διάστημα θα προκηρυχθούν οι σχετικοί διαγωνισμοί (προμήθεια υλικών, επιθεώρηση έργων, επίβλεψη) με στόχο το καλοκαίρι να έχουν αναδειχθεί οι ανάδοχοι.

Η δεύτερη φάση αφορά στην επέκταση του δικτύου (850 χλμ) σε άλλες τέσσερις περιφέρειες συνολικού προϋπολογισμού 109 εκατ. Το έργο θα αφορά σε 15.000 συνδέσεις δημιουργώντας έτσι προσδοκίες ότι μέχρι το καλοκαίρι του 2023 οι συνδέσεις θα φθάσουν περί τις 45.000 μέχρι το 2023.

Ήδη η εταιρεία «τρέχει» δύο πιλοτικά έργα συνδέσεων τα οποία αφορούν σε 1.200 συνδέσεις (με σειρά προτεραιότητας) σε συγκεκριμένες πόλεις (Κομοτηνή, Ξάνθη, Λαμία, Χαλκίδα, Κατερίνη, Σέρρες, Θήβα, Κιλκίς, Δράμα). Το ενδιαφέρον που καταγράφεται είναι μεγάλο ειδικά από την πόλη των Σερρών ενώ η διαδικασία για την υποβολή των αιτήσεων είναι απλή και συνίσταται στην επικοινωνία μέσω τηλεφώνου ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και στην αποστολή των απαιτούμενων δικαιολογητικών.

Η ΔΕΔΑ στοχεύει μέσα στην επόμενη 20ετία η διείσδυση του φυσικού αερίου να καλύπτει το 60% των νοικοκυριών στην Περιφέρεια και ήδη έχει ξεκινήσει καμπάνια ενημέρωσης στις πόλεις της Ελλάδας. Για την εξυπηρέτηση του κοινού σκοπεύει να ανοίξει και υποκαταστήματα σε πόλεις της Ελλάδας όπου οι πολίτες θα μπορούν να ενημερώνονται και να λαμβάνουν και τεχνική υποστήριξη.

Όπως ανέφερε η κυρία Μωσσέ τα έργα της ΔΕΔΑ θα συμβάλουν στην τόνωση της τοπικής οικονομίας καθώς θα δημιουργηθούν άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας (θερμοϋδραυλικοί, συγκολλητές, εγκαταστάτες κλπ) ενώ θα συντελέσει και στην περιβαλλοντική αναβάθμιση των εν λόγω περιοχών

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider