Πώς και ως πότε ανοίγουν Δημοτικά, νηπιαγωγεία και Ειδική Αγωγή

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πώς και ως πότε ανοίγουν Δημοτικά, νηπιαγωγεία και Ειδική Αγωγή
Όλες οι λεπτομέρειες για τα τμήματα, τις απολυμάνσεις και τις συμβάσεις των καθηγητών.

Ως το τέλος Ιουνίου θα λειτουργήσουν Δημοτικά και νηπιαγωγεία, τα οποία μαζί με τους βρεφονηπιακούς σταθμούς και όλες τις δομές της Ειδικής Αγωγής θα ανοίξουν ξανά την 1η Ιουνίου.

Επρόκειτο για μια απόφαση που ήταν σχεδόν ειλημμένη τις προηγούμενες εβδομάδες, καθώς ακόμα και οι λοιμωξιολόγοι που τις προηγούμενες εβδομάδες ήταν επιφυλακτικοί, βλέποντας τα στοιχεία από το άνοιγμα του Λυκείου και του Γυμνασίου, συνέκλιναν στο να δώσουν το πράσινο φως για την επαναλειτουργία και της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, έστω και για λίγες εβδομάδες.

Η απόφαση, λοιπόν, ελήφθη χθες στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου, πλην του Κυριάκου Μητσοτάκη παρούσες ήταν και η Νίκη Κεραμέως και η Σοφία Ζαχαράκη, ενώ οι υπόλοιποι συμμετείχαν από απόσταση. Κατά τις πληροφορίες του Reader.gr, για πρακτικούς λόγους που έχουν να κάνουν και με εξετάσεις, τα παιδιά του Δημοτικού θα επιστρέψουν στα σχολεία ως τις 25 ή τις 26 Ιουνίου. Έως αυτό το διάστημα στη θέση τους θα παραμείνουν και οι αναπληρωτές καθηγητές, κάποιων εκ των οποίων οι συμβάσεις έληγαν και θα παραταθούν ως το τέλος του μήνα. Παράλληλα, έχει διασφαλιστεί και η επαρκής καθαριότητα των κτηριακών υποδομών της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης και των παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών, με δεδομένο ότι προσωπικό τις προηγούμενες εβδομάδες είχε απορροφηθεί σε Λύκεια και Γυμνάσια. Και, βεβαίως, όσοι δημοτικοί βρεφονηπιακοί σταθμοί λειτουργούσαν ως το τέλος Ιουλίου, θα λειτουργήσουν ως τότε.

Πώς θα λειτουργήσουν

Το μοντέλο λειτουργίας των Δημοτικών θα είναι ακριβώς το ίδιο με των Γυμνασίων και των Λυκείων, δηλαδή οι τάξεις θα λειτουργούν στο 50% της δυναμικότητας τους, το πολύ με 15 παιδιά στο τμήμα. Υπό αυτό το πρίσμα, θα εφαρμοστεί το πρόγραμμα της εκ περιτροπής προσέλευσης των παιδιών στο σχολείο μέσα στην εβδομάδα, δηλαδή Δευτέρα-Τετάρτη-Παρασκευή και Τρίτη-Πέμπτη. Όσα παιδιά δεν πηγαίνουν στις σχολικές μονάδες, είτε θα παρακολουθούν το μάθημα εξ αποστάσεως, όπου είναι εφικτό, ενώ θα είναι επιφορτισμένα και με ασκήσεις, για να μην μένουν πίσω. Πάντως και στο υπουργείο Παιδείας γνωρίζουν ότι η προσέλευση δεν θα είναι μεγάλη, όπως δεν ήταν μεγάλη και στις δομές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, ενώ παιδιά που είτε έχουν υποκείμενο νόσημα είτε ζουν σε περιβάλλον με συγγενείς από ευάλωτες ομάδες θα μπορούν να μην συμμετάσχουν στο μάθημα με μια απλή υπεύθυνη δήλωση, όπως γινόταν για τα Λύκεια και τα Δημοτικά.

Στο 50% της δυναμικότητας θα λειτουργούν και οι μικρότερες δομές, τα νηπιαγωγεία και οι βρεφονηπιακοί σταθμοί, αν και σε πολλές περιπτώσεις υπάρχουν ολιγομελή τμήματα που δεν χρειάζεται να «σπάσουν». Περαιτέρω προετοιμασία θα πρέπει να γίνει και για τις δομές της Ειδικής Εκπαίδευσης τις επόμενες μέρες, αν και οι γονείς πολλών παιδιών με αναπηρία ή με ισχυρές μαθησιακές δυσκολίες υποδέχθηκαν αυτό το άνοιγμα με ανακούφιση.

Κοινή άποψη λοιμωξιολόγων και κυβερνητικού επιτελείου, πάντως, είναι ότι τώρα είναι η κατάλληλη περίοδος για την επιστροφή και των μικρότερων παιδιών στις τάξεις, μιας και διασφαλίζεται και ο επαρκής αερισμός των σχολικών μονάδων, ενώ θεωρείται και μια εξέλιξη κρίσιμη για την ψυχολογία των παιδιών, από τη στιγμή που το σύνολο της κοινωνίας ανοίγει. Η πιο κρίσιμη παράμετρος, δε, ήταν η άρτια πορεία και τα επιδημιολογικά δεδομένα που παρουσιάζονται από το άνοιγμα όλων των τάξεων της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, από τις 11 Μαΐου και μετά.

Περισσότερες λεπτομέρειες, δε, θα δώσουν κατά τη σημερινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών στη 13:00 η Νίκη Κεραμέως και ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος, ενώ το βράδυ με ενδιαφέρον θα πρέπει να αναμένεται και η συνέντευξη του πρωθυπουργού στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star.

Πηγή: Reader.gr

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider