Σύντομα Φιλική Δήλωση Τροχαίου Ατυχήματος  και από smartphones

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σύντομα Φιλική Δήλωση Τροχαίου Ατυχήματος  και από smartphones

Φιλική Δήλωση Τροχαίου Ατυχήματος και μέσω smartphones θα μπορούν σε λίγο καιρό να υποβάλλουν οι ασφαλισμένοι καθώς ήδη η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος (ΕΑΕΕ) επεξεργάζεται τη δημιουργία αυτής της ηλεκτρονικής εφαρμογής για κινητά τηλέφωνα.

Στόχος είναι μέσω των smartphones να διευκολυνθεί και να συντομεύσει η διαδικασία της φιλικής δήλωσης για όσους εμπλέκονται σε τροχαία ατυχήματα.

Σήμερα το έντυπο της Φιλικής Δήλωσης Τροχαίου Ατυχήματος που χρησιμοποιείται από τους καταναλωτές σε περίπτωση τροχαίου ατυχήματος, είναι ευρωπαϊκό έντυπο, με ενιαία μορφή σε όλες τις χώρες της ΕΕ, όπου αυτό χρησιμοποιείται.

Τα πνευματικά δικαιώματα του εντύπου ανήκουν στην Ένωση Ευρωπαίων Ασφαλιστών και Αντασφαλιστών (Insurance Europe), ενώ κάτοχος των δικαιωμάτων στη χώρα μας είναι η ΕΑΕΕ.

Η ηλεκτρονική αυτή εφαρμογή βρίσκεται στο στάδιο της ανάπτυξης και χρειάζονται ακόμα ορισμένοι έλεγχοι μέχρι να μπορέσει να δοθεί για χρήση στο καταναλωτικό κοινό.

Αν και η συμπλήρωση του εντύπου της Φιλικής Δήλωσης Τροχαίου Ατυχήματος από τους οδηγούς που εμπλέκονται σε τροχαίο ατύχημα δεν είναι απαραίτητη για την ένταξη μίας ζημίας στο Σύστημα Φιλικού Διακανονισμού Ζημιών (ή αλλιώς Σύστημα Άμεσης Πληρωμής), η ύπαρξή του όμως διευκολύνει σημαντικά και επιταχύνει τις διαδικασίες του διακανονισμού της ζημίας και της καταβολής της αποζημίωσης στους δικαιούχους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος την χρονιά που πέρασε στο Σύστημα Φιλικού Διακανονισμού Ζημιών συμμετείχαν ως μέλη 26 ασφαλιστικές εταιρίες, οι οποίες κατείχαν το 99,95 % του χαρτοφυλακίου των οχημάτων των εταιριών μελών της ΕΑΕΕ ή το 79,08% της αγοράς.

Ο θεσμός του Φιλικού Διακανονισμού μετρά ήδη 15 χρόνια εφαρμογής και μπορεί να διακανονίζει υλικές ζημίες μέχρι του ποσού των 6.500 ευρώ και σωματικές βλάβες μέχρι του ποσού των 30.000 ευρώ ανά ατύχημα και με ανώτατο όριο τις 12.000 ευρώ ανά ζημιωθέν πρόσωπο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider