Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων οι εισφορές

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων οι εισφορές

Αναβολή για τις αρχές της επόμενης εβδομάδας παίρνει το θέμα των υπέρογκων ασφαλιστικών εισφορών επιστημόνων και ελευθέρων επαγγελματιών, καθώς η σημερινή συνάντηση μεταξύ του υπουργού Εργασίας Γιώργου Κατρούγκαλου και των εκπροσώπων των φορέων των επιστημόνων (γιατρών, δικηγόρων και μηχανικών) ολοκληρώθηκε χωρίς αξιοσημείωτη πρόοδο.

Το όλο θέμα παραπέμπεται σε ειδική επιτροπή που θα συσταθεί με επικεφαλής τον Γενικό Γραμματέα του υπουργείου Νίκο Φράγκο και τη συμμετοχή των εκπροσώπων των φορέων, αλλά και εκπροσώπων του υπουργείου Οικονομικών.

Η επιτροπή θα συνεδριάσει την ερχόμενη Δευτέρα, ενώ τις επόμενες ημέρες αναμένεται να πραγματοποιηθεί αντίστοιχη συνάντηση και με τους εκπροσώπους των ελεύθερων επαγγελματιών.

Η επιτροπή θα πρέπει να έχει ολοκληρώσει το έργο της την ερχόμενη εβδομάδα, καθώς αναμένεται η έλευση των εκπροσώπων των Θεσμών στις 18 Ιανουαρίου.

Υπενθυμίζεται πως οι φορείς των επιστημόνων συζήτησαν από τον υπουργό εναλλακτικό σχέδιο επιβολής κλιμακωτών ποσών ασφαλίστρων, που θα συνδέονται με το ύψος του εισοδήματος και δεν θα επιβαρύνουν δυσβάστακτα ελεύθερους επαγγελματίες και επιστήμονες που δηλώνουν ετήσιο εισόδημα πάνω από 25.000 ευρώ.

Οι επιστημονικοί κλάδοι της χώρας (γιατροί, δικηγόροι, μηχανικοί, δημοσιογράφοι και λοιποί ελεύθεροι επαγγελματίες) ετοιμάζονται να συμμετάσχουν στο συλλαλητήριο του προσεχούς Σαββάτου, ενώ σύντομα θα ανακοινώσουν την κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους.

Η Κυβέρνηση επιθυμεί να «μπουν» στο κοινωνικοασφαλιστικό σύστημα οι περίπου 250.000 ελεύθεροι επαγγελματίες (το 75%) που δηλώνουν εισόδημα έως 7.500 ευρώ και παράλληλα να μην υπάρχει κίνητρο απόκρυψης εσόδων και εισφοροαποφυγής για εκείνους που εμφανίζουν υψηλά εισοδήματα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider