Αναδρομικά συνταξιούχων: «Παράθυρο» διεκδικήσεων για την διετία 2017-2018 - Πότε θα καταργηθεί η ΕΑΣ

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Αναδρομικά συνταξιούχων: «Παράθυρο» διεκδικήσεων για την διετία 2017-2018 - Πότε θα καταργηθεί η ΕΑΣ
Τα σενάρια κατάργησής της και επιστροφής των αναδρομικών «φουντώνουν» μετά την δικαστική απόφαση, παρότι η συγκυρία είναι ιδιαίτερα δύσκολη, από οικονομικής άποψης, για τη χώρα μας.

Ζήτημα διεκδίκησης αναδρομικών για την διετία 2017 - 2018 ανοίγει για τους συνταξιούχους του Δημοσίου (είτε ατομικά είτε συλλογικά μέσω των ενώσεών τους), με αφορμή την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου για την αντισυνταγματικότητα της Εισφοράς Αλληλεγγύης.

Το δικαστήριο δεν αποφάνθηκε για το τι μέλλει γενέσθαι από 1-1-2019 και εφεξής, προφανώς γιατί θα υπάρξει νέα απόφαση.

Όπως ανέφεραν χθες πηγές του υπουργείου Οικονομικών, η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης και στους δημοσίους υπαλλήλους όπως και στους συνταξιούχους, εκτιμάται πως θα υλοποιηθεί από το 2022, «αλλά αυτό έχει σχέση με τα δημοσιονομικά δεδομένα που θα ισχύουν τότε».

Διαφορετικά θα καταργηθεί οριστικά το 2023 τόσο για τον δημόσιο όσο και για τον ιδιωτικό τομέα.

Τα σενάρια κατάργησής της και επιστροφής των αναδρομικών «φουντώνουν» μετά την δικαστική απόφαση, παρότι η συγκυρία είναι ιδιαίτερα δύσκολη, από οικονομικής άποψης, για τη χώρα μας. Ωστόσο, μπροστά στον κίνδυνο να υπάρξει από τους συνταξιούχους του Δημοσίου νέο «κύμα» μαζικών προσφυγών και διεκδικήσεων, η κυβέρνηση θα κληθεί να αποφασίσει, αμέσως μόλις καθαρογραφεί η απόφαση.

Υπενθυμίζεται πως η εισφορά αλληλεγγύης είναι κράτηση που επιβάλλεται στο ποσό της μηνιαίας σύνταξης που υπερβαίνει στην κύρια σύνταξη τα 1.400 ευρώ και ανάλογα με το ύψος της σύνταξης ανέρχεται από 3% έως 14%.

Τα επόμενα βήματα

«Το ανώτατο ακυρωτικό δημοσιονομικό δικαστήριο έκρινε αγωγή στρατιωτικών συνταξιούχων του ΕΦΚΑ, οι οποίοι ζήτησαν να αναγνωριστεί η υποχρέωση του εναγόμενου Ελληνικού Δημοσίου να τους καταβάλει αποζημίωση προς αποκατάσταση της ζημίας την οποία υπέστησαν.

Αναφορικά με την εισφορά Αλληλεγγύης, κρίθηκε λοιπόν από το Ελεγκτικό Συνέδριο ότι η παρακράτησή της από τις συντάξεις, από τότε που εντάχθηκαν οι συνταξιούχοι στον ΕΦΚΑ και μέχρι 31-12-2018, είναι αντισυνταγματική, δεδομένου ότι αντίκειται στην αρχή της ισότητας ενώπιον του νόμου, της ισότητας στα δημόσια βάρη καθώς και της αναλογικότητας. Είναι χαρακτηριστικό ότι η εν λόγω απόφαση κρίνει εκ νέου αντισυνταγματική την κράτηση της εισφοράς αλληλεγγύης, για το διάστημα από 1η Ιανουαρίου 2017 έως και 31 Δεκεμβρίου 2018, αφήνοντας εκούσια ή ακούσια "ανοιχτό" το ζήτημα της νομιμότητας για το διάστημα από 01/01/2019 και μετά.

Η απόφαση αυτή δεν μπορεί παρά να ιδωθεί ως λογική και άρρηκτη συνέχεια των αποφάσεων του ιδίου δικαστηρίου, αλλά και του ΣτΕ που έκριναν αντισυνταγματικές τις περικοπές των νόμων του 2012 (Ν. 4051, 4093), καθώς και η ανωτέρω εισφορά εντασσόταν στη εν γένει μνημονιακή πολιτική της επιβολής μειώσεων στις συντάξεις» επισημαίνει στο «insider.gr» ο δικηγόρος - εργατολόγος Γιώργος Κουτσούκος.

Η ΕΝΥΠΕΚΚ καλεί την κυβέρνηση σε πολιτική διευθέτηση του ζητήματος προκειμένου να αποφευχθεί νέος μαζικός κύκλος προσφυγών. Τα χρήματα από την παράνομη παρακράτηση της ΕΑΣ πρέπει να επιστραφούν εξ ολοκλήρου σε όλους τους συνταξιούχους ή τους κληρονόμους τους, ασχέτως αν έχουν καταθέσει προσφυγές.

Διαβάστε επίσης

«Βόμβα» από το Ελεγκτικό Συνέδριο: Αντισυνταγματική η εισφορά αλληλεγγύης - Έρχεται νέος γύρος αναδρομικών στους συνταξιούχους

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider