Επίδομα επιστημόνων: Ανοίγει ο δρόμος για την ένταξη γιατρών, οδοντιάτρων, δικαστικών επιμελητών, γεωτεχνικών

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Επίδομα επιστημόνων: Ανοίγει ο δρόμος για την ένταξη γιατρών, οδοντιάτρων, δικαστικών επιμελητών, γεωτεχνικών
Η ενίσχυση θα είναι αφορολόγητη και δεν θα έχει καμία κράτηση υπέρ του Δημοσίου ή τρίτου.

«Παράθυρο» για την ένταξη γιατρών, οδοντιάτρων, δικαστικών επιμελητών και γεωτεχνικών στο νέο έκτακτο επίδομα των 400 ευρώ «άνοιξε» ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης.

Σε χθεσινή ομιλία του στη Βουλή επεσήμανε πως με διάταξη στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας προβλέπεται η χορήγηση έκτακτης και εφάπαξ οικονομικής ενίσχυσης σε δικηγόρους, μηχανικούς και οικονομολόγους οι οποίοι επλήγησαν από την πανδημία

Το κονδύλι θα καλυφθεί από τις εισφορές υπέρ του κλάδου ανεργίας των παραπάνω επιστημόνων, ενώ όπως είπε ο υπουργός θα ενταχθούν και άλλοι κλάδοι στους δικαιούχους της ενίσχυσης.

Με τη νέα διάταξη που εντάχτηκε στο εργασιακό πολυνομοσχέδιο θεσμοθετείται επί της ουσίας η έκτακτη οικονομική ενίσχυση πληττόμενων επαγγελμάτων με αυτοχρηματοδότηση, δηλαδή με πόρους που καταβάλλουν οι ίδιοι οι επαγγελματίες μέσα από τις ασφαλιστικές τους κρατήσεις.

Οι δαπάνες που προκαλούνται από την καταβολή της ενίσχυσης καλύπτονται από τον κλάδο του Ειδικού Λογαριασμού Ανεργίας υπέρ των Αυτοτελώς και Ανεξαρτήτως Απασχολουμένων.

Η φιλοσοφία του μέτρου είναι πως η νέα ενίσχυση θα δοθεί από την εισφορά των 10 ευρώ το μήνα που πληρώνουν οι ασφαλισμένοι του ΕΦΚΑ (δικηγόροι, οικονομολόγοι κ.α.), υπέρ του κλάδου ανεργίας εδώ και χρόνια.

Οι προϋποθέσεις λήψης του επιδόματος θέτουν ως όρο οι επιστήμονες να δηλώνουν πολύ χαμηλά έως και μηδενικά εισοδήματα στην εφορία τον τελευταίο χρόνο. Ουσιαστικά ευνοεί τους νέους επαγγελματίες των εν λόγω κλάδων.

Η ενίσχυση θα είναι αφορολόγητη, δεν θα έχει καμία κράτηση υπέρ του Δημοσίου ή τρίτου, συμπεριλαμβανομένης και της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, δεν κατάσχεται ούτε συμψηφίζεται με βεβαιωμένα χρέη προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία, όπως επίσης δεν κατάσχεται από πιστωτικά ιδρύματα για οφειλές προς αυτά και δεν προσμετράται στο συνολικό πραγματικό ή τεκμαρτό οικογενειακό εισόδημα.

Διαβάστε επίσης

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider