Νέοι κύκλοι αναδρομικών: Ποιοι θα τα λάβουν με τις συντάξεις Δεκεμβρίου και ποιοι πριν τα Χριστούγεννα

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Νέοι κύκλοι αναδρομικών: Ποιοι θα τα λάβουν με τις συντάξεις Δεκεμβρίου και ποιοι πριν τα Χριστούγεννα
Θα δοθούν σε όσους λαμβάνουν προσωρινή σύνταξη και σε συνταξιούχους με πάνω από 30 έτη ασφάλισης.

Με την πληρωμή των συντάξεων Δεκεμβρίου (στο τέλος Νοεμβρίου) θα καταβληθούν οι αυξήσεις και τα αναδρομικά σε όσους λαμβάνουν προσωρινή
σύνταξη,
καθώς ο νέος ασφαλιστικός νόμος προβλέπει αύξηση του ποσού που εισπράττουν.

Πιο συγκεκριμένα, οι μηνιαίες αυξήσεις που θα δοθούν στους δικαιούχους συνταξιούχους φτάνουν έως και τα 285 ευρώ και τα αναδρομικά από 1.150 ευρώ έως 6.912 ευρώ σε όλες τις προσωρινές συντάξεις οι οποίες εκδόθηκαν από τις 13/5/2016 και μετά.

Οι αυξήσεις και τα αναδρομικά αφορούν χιλιάδες εν αναμονή συνταξιούχους, οι οποίοι κατέθεσαν αίτηση από 13/5/2016 και δεν έχει εκδοθεί η οριστική τους σύνταξη.

Η προσωρινή σύνταξη στα Ταμεία μισθωτών αυξάνεται στο 80% του μέσου μισθού του τελευταίου έτους, αντί 50% που ισχύει σήμερα.

Στους ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολουμένους και αγρότες αυξάνεται στο 70% του μέσου μηνιαίου εισοδήματος του τελευταίου 12μήνου, αντί 50% που είχε υπολογιστεί στις αιτήσεις από 13/5/2016.

Οι κύριες και οι επικουρικές συντάξεις μηνός Δεκεμβρίου των συνταξιούχων του e-ΕΦΚΑ θα καταβληθούν ως εξής:

  • Την Τρίτη, 24 Νοεμβρίου θα πληρωθούν οι συνταξιούχοι του ΙΚΑ, του ΟΤΕ και των τραπεζών που το ΑΜΚΑ τους λήγει σε 1, 3, 5, 7, 9.
  • Την Τετάρτη, 25 Νοεμβρίου θα πληρωθούν οι συνταξιούχοι του ΙΚΑ, του ΟΤΕ και των τραπεζών που το ΑΜΚΑ τους λήγει σε 0, 2, 4, 6, 8.
  • Ο ΟΑΕΕ, ο ΟΓΑ και το ΕΤΑΑ (μη Μισθωτών) αναμένεται να καταβάλουν τις συντάξεις Δεκεμβρίου, την Πέμπτη 26 Νοεμβρίου.
  • Το Δημόσιο, το ΝΑΤ θα καταβάλουν την Παρασκευή 27 Νοεμβρίου τις συντάξεις
  • Την Παρασκευή 27 Νοεμβρίου θα καταβληθούν και οι προσωρινές συντάξεις των Ενόπλων Δυνάμεων, Σωμάτων Ασφαλείας και Πυροσβεστικού αλλά και των συντάξεων των υπόλοιπων Ταμείων του ΕΦΚΑ (Μισθωτών).

Συνταξιούχοι με πάνω από 30 έτη ασφάλισης

Όλοι όσοι έχουν αποχωρήσει με περισσότερα από 30 έτη ασφάλισης θα λάβουν αύξηση στη σύνταξή τους και αναδρομικά 15 μηνών, καθώς οι νέοι συντελεστές αναπλήρωσης ισχύουν από 1ης Οκτωβρίου 2019.

Υψηλότερα ποσό αύξησης και αναδρομικά θα δουν περίπου 50.000 συνταξιούχοι που έχουν αποχωρήσει από τις 13 Μαΐου του 2016 και μετά. Πρόκειται για τους λεγόμενους νέους συνταξιούχους που βγήκαν με το ν.Κατρούγκαλου και αναμένεται να λάβουν τα αναδρομικά τους τον Δεκέμβριο (λίγο πριν τα Χριστούγεννα), με την καταβολή των συντάξεων Ιανουαρίου 2021.

Μικρότερη αύξηση θα δουν περίπου 200.000 παλαιοί συνταξιούχοι που είχαν ήδη συνταξιοδοτηθεί μέχρι τον Μάιο του 2016, καθώς θα λάβουν την αύξηση
που δικαιούνται σε 5 ετήσιες δόσεις έως το 2024.

Η πληρωμή αυτών θα γίνει στις αρχές του νέου έτους, καθώς απαιτείται συμψηφισμός με την προσωπική διαφορά που έχει καταγραφεί.

Τα αναδραμικά ποσά ξεκινούν από 180 ευρώ και ξεπερνούν σε κάποιες περιπτώσεις τα 3.000 ευρώ για το 15μηνο.

Διαβάστε επίσης

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider