ΕΝΔΙΣΥ: Λάθος ποσά αναδρομικών πιστώθηκαν σε περίπου 80.000 συνταξιούχους

Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΕΝΔΙΣΥ: Λάθος ποσά αναδρομικών πιστώθηκαν σε περίπου 80.000 συνταξιούχους
Tο λάθος προέκυψε στους συνταξιούχους που κατέθεσαν αίτηση συνταξιοδότησης από το 2012 έως το 2016 και έλαβαν οριστικές συντάξεις μετά το 2016.

Ξεκίνησε από το απόγευμα της Πέμπτης, 22 Οκτωβρίου, η καταβολή των αναδρομικών, συνολικού ύψους 1,4 δισ. ευρώ σε 1 εκατομμύριο συνταξιούχους μέσω ATM και σήμερα μέσω των γκισέ των τραπεζών.

Οι δικαιούχοι θα λάβουν αναδρομικά από τις αντισυνταγματικές περικοπές του 2012 στις κύριες συντάξεις τους, αρκεί το μεικτό ποσό που εισέπρατταν τότε να ξεπερνούσε τα 1.000 ευρώ.

Σύμφωνα με καταγγελίες συνταξιοδοτικών οργανώσεων, πιστώθηκαν λάθος ποσά αναδρομικών σε περίπου 80.000 δικαιούχους-συνταξιούχους.

Όπως αναφέρει το ΕΝΔΙΣΥ, «υπάρχουν περιπτώσεις με απώλειες αρκετών εκατοντάδων ευρώ και οι αντιδράσεις από τους αδικημένους συνταξιούχους, αναμένονται σφοδρότατες».

Σύμφωνα με πληροφορίες του Ενιαίου Δικτύου Συνταξιούχων, το λάθος προέκυψε στους συνταξιούχους οι οποίοι κατέθεσαν αίτηση συνταξιοδότησης από το 2012 έως το 2016 και έλαβαν οριστικές συντάξεις κύριων και επικουρικών μετά το 2016 (έπαιρναν μόνο προσωρινή στην κύρια ή οριστική μόνο στην κύρια).

«Έκανε τεράστιο λάθος η κυβέρνηση επιλέγοντας να επιστρέψει αναδρομικά του ν. 4093/12 μόνο στις κύριες συντάξεις, γιατί η κράτηση του ν4093/12 υπολογίζεται στο άθροισμα κύριας και επικουρικής σύνταξης. Όταν λοιπόν οι συνταξιούχοι δεν είχαν λάβει λόγω καθυστέρησης επικουρική σύνταξη, γινόταν μικρότερη κράτηση έως και μηδενική το επίμαχο ενδεκάμηνο 2015-2016. Έτσι, οι συνταξιούχοι διαπιστώνουν απώλειες στο τελικό ποσό των επιστροφών που λαμβάνουν» επισημαίνει το Δίκτυο.

Σύμφωνα με παραδείγματα υπολογισμένα από το ΕΝΔΙΣΥ βάσει ενημερωτικών καθώς και οριστικών συντάξεων:

  • Συνταξιούχος που έλαβε την σύνταξή του τον Σεπτέμβριο του 2013, έπρεπε να λάβει 499,66 ευρώ αναδρομικά και δεν έλαβε καθόλου.
  • Συνταξιούχος, με ημερομηνία συνταξιοδότησης τον Δεκέμβριο του 2012, έπρεπε να του επιστραφούν αναδρομικά ύψους 1.618,85 ευρώ και έλαβε μόλις 891,62 ευρώ.

Ανυπόστατες οι καταγγελίες

Ανυπόστατες και αναληθείς ανακοινώσεις διακινούνται σχετικά με υποτιθέμενα λάθη στην καταβολή των αναδρομικών ποσών προκαλώντας σύγχυση και αλλοιώνοντας την πραγματικότητα, δήλωσε το υπουργείο Εργασίας.

«Για την ειδική και συγκεκριμένη κατηγορία συνταξιούχων που έλαβαν, κατά την πρώτη απονομή σύνταξης, αναδρομικά ποσά που αντιστοιχούσαν στο σύνολο ή τμήμα της περιόδου Ιουνίου 2015 – Μαΐου 2016, έχουμε ήδη αναφερθεί στο από 16/10/2020 Δελτίο Τύπου του υπουργείου Εργασίας. Επαναλαμβάνουμε, η καταβολή των αναδρομικών ποσών σε αυτήν την συγκεκριμένη κατηγορία των συνταξιούχων θα γίνει το επόμενο διάστημα και μέχρι τέλος του έτους» αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Διαβάστε επίσης

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider