Εισφορές Μαΐου: Προθεσμία μέχρι τις 3 Ιουλίου για την έκπτωση 25%

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Εισφορές Μαΐου: Προθεσμία μέχρι τις 3 Ιουλίου για την έκπτωση 25%
Βασικός όρος της έκπτωσης- η οποία είναι προαιρετική για κάθε επαγγελματία- είναι η εμπρόθεσμη καταβολή των εισφορών του Μαΐου.

Αναρτήθηκαν στο διαδικτυακό τόπο του e-ΕΦΚΑ τα ειδοποιητήρια των ασφαλιστικών εισφορών του Μαΐου 2020 για 1.213.257 ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοτελώς απασχολούμενους και αγρότες.

Λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών που επικρατούν στη χώρα μας εξαιτίας της πανδημίας του COVID-19, οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι αυτοτελώς απασχολούμενοι μπορούν να κάνουν χρήση του ευεργετήματος της έκπτωσης 25% για τις τρέχουσες εισφορές Μαΐου, όπως προβλέπεται από τον Νόμο 4690/2020 (ΦΕΚ 104Α/30.5.2020).

Βασικός όρος της έκπτωσης- η οποία είναι προαιρετική για κάθε επαγγελματία είτε ανήκουν σε πληττόμενους κλάδους, είτε όχι- είναι η εμπρόθεσμη καταβολή των εισφορών του Μαΐου.

Με την έκπτωση, η ελάχιστη ασφαλιστική υποχρέωση για τους επαγγελματίες διαμορφώνεται στα 165 ευρώ, έναντι 220 ευρώ.

Επισημαίνεται ότι προκειμένου να επωφεληθεί της ανωτέρω έκπτωσης θα πρέπει να έχει πληρώσει τις εισφορές του προηγούμενου 4μηνου, δηλαδή του χρονικού διαστήματος Ιανουαρίου – Απριλίου 2020.

Στην περίπτωση αυτή ως συντάξιμες αποδοχές για τον υπολογισμό του ανταποδοτικού μέρους της κύριας σύνταξης ορίζεται το ποσό της μηνιαίας ασφαλιστικής εισφοράς που έχει πράγματι καταβληθεί δια του συντελεστή 0,20.

Ωστόσο και για τον Μάιο, ο εκάστοτε ασφαλισμένος ελεύθερος επαγγελματίας έχει τρεις επιλογές:

α. Να πληρώσει κανονικά - χωρίς έκπτωση- τις εισφορές του, για να διατηρήσει το επίπεδο της ανταποδοτικής του σύνταξης στο ίδιο ύψος, καθώς με την έκπτωση προσαρμόζονται αναλογικά και οι συντάξιμες αποδοχές του Μαΐου 2020 (μείωση 25%).

β. Να πληρώσει τη μειωμένη εισφορά εξοφλώντας το ειδοποιητήριο μέχρι τις 3 Ιουλίου, αφού προηγουμένως έχουν εξοφληθεί οι εισφορές του πρώτου τετραμήνου του 2020

γ. Να πληρώσει σε τέσσερις δόσεις τις εισφορές του, χωρίς προσαυξήσεις, εφόσον εντάσσεται στους πληττόμενους κλάδους, όπως αυτοί προσδιορίζονται από τους Κωδικούς Άσκησης Δραστηριότητας (ΚΑΔ) που έχουν ανακοινωθεί. Η καταβολή της δόσης του Μαΐου πρέπει να γίνει έως τις 31/11/2020.

Υπενθυμίζεται ότι η πληρωμή των εισφορών του Ιανουαρίου του 2020 και εφεξής πραγματοποιείται με νέο κωδικό ηλεκτρονικής πληρωμής (RF).

Για το λόγο αυτό θα πρέπει όλοι οι ασφαλισμένοι που κάνουν χρήση πάγιας εντολής για την πληρωμή των ασφαλιστικών τους εισφορών να προχωρήσουν σε καταχώρηση του νέου κωδικού ηλεκτρονικής πληρωμής στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες της τράπεζας με την οποία συνεργάζονται.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider