Ποιες εισφορές δίνουν υψηλότερη σύνταξη

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ποιες εισφορές δίνουν υψηλότερη σύνταξη
Την Παρασκευή ανοίγει η πλατφόρμα για τις ασφαλιστικές κλίμακες, όπου 1,4 εκατ. μη μισθωτοί μπορούν να επιλέξουν να πληρώνουν υψηλότερες εισφορές από την κατώτατη κλίμακα των 220 ευρώ.

Eυκαιρία να αυξήσουν τη σύνταξή τους έχουν 1,4 εκατ. μη μισθωτοί που θα επιλέξουν να πληρώνουν υψηλότερες εισφορές από την κατώτατη κλίμακα των 220 ευρώ.

Σε διαφορετική περίπτωση κινδυνεύουν να βρεθούν αντιμέτωποι με συντάξιμες αποδοχές της τάξης των 409 ευρώ το μήνα για 15ετία, 477 ευρώ για 20ετία, 553 ευρώ για 30ετία και 726 για 40 έτη ασφάλισης.

Η σχετική ιστοσελίδα του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης www.efka.gov.gr που έχει το ειδικό πεδίο στο οποίο μπορούν οι ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι και αγρότες να επιλέξουν το ύψος των ασφαλιστικών εισφορών που θα πληρώσουν από την 1η Ιανουαρίου 2020 και μετά, ανοίγει την Παρασκευή 28 φεβρουαρίου.

Από αυτή την ημερομηνία θα ξεκινήσει η υποβολή των αιτήσεων για την ασφαλιστική κατηγορία που θα επιλέξει ο κάθε επαγγελματίας και θα ισχύει για όλο το 2020, καθώς και η αποπληρωμή των εισφορών για τον μήνα Ιανουάριο (περιθώριο έως τις 12 Μαρτίου).

Σε περίπτωση που κάποιος ασφαλισμένος δεν επιλέξει κατηγορία εισφορών, θα τεθεί υποχρεωτικά στην κατώτατη κλίμακα των 210 ευρώ το μήνα.

Χαμηλές εισφορές- μικρές συντάξεις

Δεδομένου ότι 8 στους 10 αυτοαπασχολούμενους ούτως ή άλλως πλήρωναν στον ΕΦΚΑ τα προηγούμενα χρόνια μόνο την ελάχιστη ασφαλιστική εισφορά των 186 ευρώ (γιατί είχαν μικρά εισοδήματα), αντιλαμβάνεται κανείς πως η μεγάλη πλειοψηφία των μη μισθωτών (τουλάχιστον το 80-85% αυτών) θα επιλέξει και πάλι να καταβάλει το μικρότερο δυνατό ποσό δηλαδή τα 210 ευρώ τον μήνα (ή 220 ευρώ αν προστεθεί και η εισφορά του ΟΑΕΔ).

Αυτή η επιλογή ωστόσο κρύβει μια μεγάλη παγίδα, ειδικά αν δεν αλλάξει σε βάθος χρόνου. Αν ο αυτοαπασχολούμενος παραμείνει σε χαμηλή ασφαλιστική κατηγορία, τότε υποθηκεύει το μέλλον του ως συνταξιούχος καθώς θα λάβει μια σύνταξη η οποία θα κυμαίνεται από 409 ευρώ καθαρά αν αποχωρήσει με 15 έτη ασφάλισης και θα φτάνει έως τα 732 ευρώ καθαρά ακόμη και αν ασφαλιστεί για 42 χρόνια.

Με τις νέες ασφαλιστικές κλίμακες έχει τη δυνατότητα να βελτιώσει την ασφαλιστική του εικόνα επιλέγοντας μια από τις υψηλότερες ασφαλιστικές κλάσεις και κερδίζοντας σε συντάξιμες αποδοχές από 8 έως 18 ευρώ το μήνα.

Το θετικό του νέου συστήματος ασφαλιστικών εισφορών που καθιερώνει το νομοσχέδιο Βρούτση (ψηφίζεται από την Βουλή την Πέμπτη) είναι ότι επιτρέπει την ετήσια αναθεώρηση της απόφασης. Με άλλα λόγια, αν κάποιος επαγγελματίας επιλέξει φέτος να πληρώνει μόνο το ελάχιστο ποσό και τον επόμενο χρόνο βελτιωθούν τα οικονομικά του, μπορεί να αλλάξει κατηγορία, διαλέγοντας ένα από τα υψηλότερα κλιμάκια και αναβαθμίζοντας την σύνταξή του.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider