Τι αλλάζει από το νέο έτος σε μπλοκάκια και τίτλους κτήσης

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τι αλλάζει από το νέο έτος σε μπλοκάκια και τίτλους κτήσης
Καταργούνται από το 2020 οι διπλές εισφορές για όσους αμείβονται με «μπλοκάκι», ενώ το όριο για συναλλαγές με τίτλο κτήσης μειώνεται στις 3.000 ευρώ κατ' έτος και εργοδότη.

Θετικές εξελίξεις περιμένουν τους περιστασιακά απασχολούμενους από το νέο έτος, καθώς καταργούνται οι διπλές εισφορές για όσους αμείβονται με «μπλοκάκι», ενώ το όριο για συναλλαγές με απόδειξη δαπάνης (τίτλο κτήσης) μειώνεται στις 3.000 ευρώ κατ' έτος και εργοδότη.

Όσοι ασφαλισμένοι μισθωτοί εισπράττουν μηνιαίες αποδοχές με Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών («μπλοκάκι») δεν θα καταβάλλουν πλέον διπλές εισφορές.

Η πλήρης απαλλαγή για την παράλληλη απασχόληση, για τους μισθωτούς που ταυτόχρονα διατηρούν και δελτίο παροχής υπηρεσιών θα ισχύσει μόνο για όσους καλύπτουν από τον μισθό τους την ελάχιστη εισφορά για σύνταξη και υγεία των 210 ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στη Βουλή τον Ιανουάριο του 2020, ο ασφαλισμένος που είναι και μισθωτός δεν θα υποχρεούται να καταβάλλει εισφορές και για το εισόδημα από το μπλοκάκι του, εφόσον ο μεικτός μισθός του από την μισθωτή εργασία είναι πάνω από 780 ευρώ.

Αν ο καταβαλλόμενος μισθός δεν επαρκεί, τότε ο ασφαλισμένος θα έχει υποχρέωση να καταβάλλει στο μπλοκάκι κατ' ελάχιστον το υπόλοιπο και μέχρι τη συμπλήρωση των 210 ευρώ.

Όσοι ελεύθεροι επαγγελματίες έχουν δύο ή τρεις δραστηριότητες αλλά δεν απασχολούνται ως μισθωτοί, εξετάζεται να έχουν μία εισφορά κατ' ελάχιστον στα 210 ευρώ τον μήνα, η οποία μαζί με τα 10 ευρώ υπέρ ανεργίας θα οριστικοποιείται στα 220 ευρώ.

Για τους εργαζόμενους με μπλοκάκι, χωρίς παράλληλη μισθωτή εργασία, θεσμοθετούνται έξι επίπεδα εισφορών.

Το κατώτατο επίπεδο θα είναι στα 210 ευρώ, δηλαδή, 155 ευρώ εισφορές σύνταξης και 55 ευρώ υγείας. Οι εισφορές σύνταξης θα κλιμακώνονται ως εξής: 155, 186, 236, 297, 369 και 500 ευρώ στο 6ο επίπεδο. Οι εισφορές υγείας θα είναι 55 ευρώ στο πρώτο και 66 ευρώ στα άλλα επίπεδα.

Για τους νέους εργαζόμενους (πενταετίας) θα είναι 126 ευρώ (93 + 33 ευρώ).

Τίτλος κτήσης

Έως το τέλος Ιανουαρίου 2020 θα παραδοθεί το πόρισα της ομάδα εργασίας που έχει συσταθεί στο υπουργείο για να αξιολογήσει και κωδικοποιήσει τις διατάξεις που αφορούν την αμοιβή περιστασιακά ή εποχικά εργαζόμενων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στις προθέσεις του υπουργείου είναι ο περιορισμός του εισοδήματος που θα μπορεί κάποιος να εισπράξει ετησίως όταν αμείβεται με τίτλο κτήσης, ώστε να μην υποκαθιστά το «μπλοκάκι» ή την μισθωτή απασχόληση.

Σήμερα το ανώτατο πλαφόν ως προς το ετήσιο επιτρεπόμενο εισόδημα από τίτλο κτήση ανέρχεται στις 10.000 ευρώ ετησίως, καλύπτει δηλαδή το ετήσιο κόστος του κατώτατου μισθού.

Σύμφωνα με πληροφορίες το πλαφόν θα υποχωρήσει στις 3.000 ευρώ και ταυτόχρονα θα καταργηθεί η υποχρέωση καταβολής εισφορών γι αυτά τα σημαντικά χαμηλότερα ποσά, προκειμένου να εξυπηρετεί τους ευκαιριακά απασχολούμενους όπως οι φοιτητές, οι συνταξιούχοι και οι άνεργοι.

Το ασφάλιστρο που πληρώνουν όσοι «κόβουν» απόδειξη δαπάνης ανέρχεται σε 13,33% για σύνταξη και 6,95% για υγεία. Το ασφάλιστρο παρακρατείται στην πηγή σε οποιοδήποτε ποσό αναφέρει το παραστατικό, χωρίς να ισχύει κατώτατο πλαφόν και αφού πρώτα αφαιρεθεί ο φόρος 20% και το χαρτόσημο 3,6%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider