«Μπαχάλο» στον ΕΦΚΑ - Ζητούνται ποσά από συνταξιούχους λόγω... λάθους

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Μπαχάλο» στον ΕΦΚΑ - Ζητούνται ποσά από συνταξιούχους λόγω... λάθους
Σωρεία λαθών στον ΕΦΚΑ δημιουργούν μεγάλα προβλήματα σε χιλιάδες συνταξιούχους, οι οποίοι αναγκάζονται να υποστούν γενναία περικοπή της σύνταξής τους.

Σωρεία λαθών στον ΕΦΚΑ δημιουργούν μεγάλα προβλήματα σε χιλιάδες συνταξιούχους, οι οποίοι αναγκάζονται να υποστούν γενναία περικοπή της σύνταξής τους, επειδή ο υπερφορέας κύριας ασφάλισης δεν υπολόγισε σωστά το ποσό που δικαιούνται.

Αυτή τη φορά, 7.600 συνταξιούχοι -κυρίως πρώην στρατιωτικοί- εισέπραξαν κατά λάθος περίπου 23 εκατ. ευρώ από τον ΕΦΚΑ, τα οποία πρέπει να επιστρέψουν και μάλιστα άμεσα.

Περίπου 6.400 από αυτούς θα δουν τις συντάξεις τους μειωμένες από το τέλος Ιανουαρίου, καθώς ο ΕΦΚΑ αποφάσισε να παρακρατήσει ποσά που αντιστοιχούν στο 1/3 της σύνταξης.

Τα ποσά που πρέπει να επιστραφούν κυμαίνονται από 3.000 έως 5.000 ευρώ, ενώ υπάρχουν και 140 περιπτώσεις συνταξιούχων που πρέπει να επιστρέψουν έως και 15.000 ευρώ στον ΕΦΚΑ.

Το πρόβλημα προέκυψε, σύμφωνα με πληροφορίες, όταν οι εν αναμονή συνταξιούχοι έλαβαν το Δεκέμβριο του 2018 ή το Μάιο του 2019 τις συντάξεις τους, μαζί με τα αναδρομικά ποσά, χωρίς όμως να έχουν αφαιρεθεί τα ποσά που αντιστοιχούσαν στην προσωρινή σύνταξη που λάμβαναν μέχρι να τους καταβληθεί η οριστική.

Συνολικά τα ποσά που καταβλήθηκαν το Δεκέμβριο του 2018 και το Μάιο του 2019 από λάθος, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας, ανέρχονται σε 27,61 εκατ ευρώ και δόθηκαν σε 7.977 συνταξιούχους χωρίς να τα δικαιούνται.

Το καλοκαίρι εστάλησαν επιστολές ενημέρωσης σε δικαιούχους ποσών άνω των 500 ευρώ, ζητώντας την επιστροφή τους, ενώ ανταποκρίθηκαν μόλις 297 άτομα.

Για τους συνταξιούχους που δεν ανταποκρίθηκαν, θα ξεκινήσει n παρακράτηση του αχρεωστήτως καταβαλλόμενου ποσού από τα τέλη Νοεμβρίου, τμηματικά, στο 1/3 της σύνταξης.

Επικουρικές

Υπενθυμίζεται πως αντίστοιχο «λάθος» του συστήματος συνέβη και σε 20.000 συνταξιούχους χηρείας του ΕΤΕΑΕΠ, των οποίων οι επικουρικές συντάξεις του ΙΚΑ επανυπολογίστηκαν με λάθος τρόπο από τον ΕΦΚΑ.

Οι δικαιούχοι από το Δεκέμβριο του 2018 λαμβάνουν περίπου 30-40 ευρώ το μήνα επιπλέον χρήματα από τα νόμιμα, με αποτέλεσμα να κληθούν να επιστρέψουν ποσά που μεσοσταθμικά ανέρχονται σε 480 ευρώ για τον καθένα.

Οι συνταξιούχοι θα κληθούν να επιστρέψουν σε δόσεις τα ποσά αυτά, ως αχρεωστήτως εισπραχθέντα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider