Βρούτσης: Αλλάζουν όλα στις εισφορές από το 2020

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Βρούτσης: Αλλάζουν όλα στις εισφορές από το 2020
Στις αλλαγές που έρχονται στο point system για την αδήλωτη εργασία αναφέρθηκε ο υπουργός Εργασίας, υποστηρίζοντας πως μέσα σε δύο εβδομάδες θα υπάρξει αναπροσαρμογή των προστίμων για τις επιχειρήσεις.

Σαρωτικές αλλαγές στις εισφορές των μη μισθωτών, αλλά και στις συντάξεις εκατομμυρίων ασφαλισμένων, έρχονται από το 2020, όπως προανήγγειλε ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης.

Από το βήμα του Thessaloniki Summit 2019, ο υπουργός Εργασίας επεσήμανε πως από τον Ιανουάριο του 2020 που θα κατατεθεί προς ψήφιση το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο, που θα ενσωματώνει τις αποφάσεις του ΣτΕ για την συνταγματικότητα του νόμου Κατρούγκαλου, θα αλλάξουν όλα στις εισφορές των μη μισθωτών, αλλά και στις συντάξεις εκατομμυρίων ασφαλισμένων.

«Η Ελλάδα θα έχει το καλύτερο ασφαλιστικό στην Ευρώπη» ανέφερε, τονίζοντας πως θα υπάρχει ελευθερία επιλογών ασφαλιστικής κλίμακας για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αγρότες, αντίθετα με ότι ισχύει σήμερα, που οι εισφορές εξαρτώνται από το εισόδημα των επαγγελματιών.

Ο κ. Βρούτσης δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στις αλλαγές που έρχονται στο point system για την αδήλωτη εργασία, υποστηρίζοντας πως μέσα σε δύο εβδομάδες θα υπάρξει αναπροσαρμογή των προστίμων για τις επιχειρήσεις.

Στα σχέδια του υπουργείου είναι η μείωση του προστίμου των 10.500 ευρώ στα 2.000 ευρώ, εντός 10 εργάσιμων ημερών από την ημέρα του ελέγχου, αν ο εργοδότης προβεί στην πρόσληψη του εργαζομένου ή των εργαζομένων που διαπιστώθηκαν ως αδήλωτοι, με σύμβαση εξαρτημένης εργασίας πλήρους απασχόλησης, διάρκειας τουλάχιστον 12 μηνών.

Ειδικά, στις περιπτώσεις εποχικών εργασιών, το προβλεπόμενο πρόστιμο για αδήλωτη εργασία μειώνεται στο ποσό των 5.000 ευρώ, αντί 10.500 ευρώ που ισχύει.

Στρεφόμενος προς τους επιχειρηματίες, ο υπουργός Εργασίας έστειλε ηχηρό μήνυμα να προβούν άμεσα σε προσλήψεις.

«Δεν υπάρχει άλλοθι, κάντε προσλήψεις», τόνισε ο κ. Βρούτσης, χαρακτηρίζοντας μάλιστα πατριωτική πράξη την πρόσληψη ενός εργαζομένου. Κατέστησε επίσης σαφές πως έχει ανοίξει ο δρόμος για προσλήψεις, καθώς «δεν υπάρχει πλέον η δικαιολογία ότι έχουμε υψηλές φορολογικές και ασφαλιστικές εισφορές».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider