Ξεκινά από σήμερα η ανάρτηση των εκκαθαριστικών σημειωμάτων του ΕΦΚΑ

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ξεκινά από σήμερα η ανάρτηση των εκκαθαριστικών σημειωμάτων του ΕΦΚΑ
Από σήμερα 1η Οκτωβρίου ξεκινά η σταδιακή ανάρτηση (ανά Ταμείο) των εκκαθαριστικών σημειωμάτων 1,7 εκατ. συνταξιούχων για τον Ιανουάριο του 2019.

Από σήμερα 1η Οκτωβρίου ξεκινά η σταδιακή ανάρτηση (ανά Ταμείο) των εκκαθαριστικών σημειωμάτων 1,7 εκατ. συνταξιούχων για τον Ιανουάριο του 2019.

Σήμερα προβλέπεται να αναρτηθούν τα εκκαθαριστικά των συνταξιούχων του Δημοσίου, του πρώην ΟΑΕΕ, του πρώην ΕΤΑΑ κ.α., ενώ αύριο σειρά έχει το πρώην ΙΚΑ.

Μέσα στον μήνα θα αναρτηθούν και τα εκκαθαριστικά για τις καταβολές των υπόλοιπων μηνών του 2019.

Τα εκκαθαριστικά αφορούν όλους όσους είχαν ήδη πάρει σύνταξη στις 13 Μαΐου 2016, εκτός από 600.000 συνταξιούχους του πρώην ΟΓΑ και της ΤτΕ, που έχουν τεθεί εκτός επανυπολογισμού.

Κανείς συνταξιούχος δεν έχει λάβει ενημερωτικό σημείωμα από τον περασμένο Ιανουάριο και έπειτα, με αποτέλεσμα να μη γνωρίζει το αποτέλεσμα του επανυπολογισμού της σύνταξής του, αν και εισπράττει το ίδιο ποσό μετά την κατάργηση των περικοπών του 2019.

Αλλά και οι υπόλοιποι που έχουν μηδενική μετατροπή στη σύνταξή τους ή έχουν λάβει μια μικρή αύξηση στο προ φόρου ποσό, δεν γνωρίζουν το αποτέλεσμα του επανυπολογισμού και το νέο μεικτό ποσό της σύνταξής τους.

Στα ενημερωτικά σημειώματα θα περιλαμβάνεται:

- η εθνική σύνταξη, δηλαδή 384 ευρώ για όλους όσους συνταξιοδοτήθηκαν με 20ετία ασφάλισης
και άνω. Το ποσό μειώνεται 2% για κάθε έτος που υπολείπεται των 20 ετών ασφάλισης και μέχρι τα 15 έτη ασφάλισης, οπότε ανέρχεται σε 345,60 ευρώ.

- η ανταποδοτική σύνταξη, το ποσό της οποίας εξαρτάται από τις εισφορές που είχε πληρώσει ο συνταξιούχος στον ασφαλιστικό του βίο και υπολογίζεται με βάση τις συντάξιμες αποδοχές, τον
χρόνο ασφάλισης και τα ετήσια ποσοστά αναπλήρωσης και

- η προσωπική διαφορά, δηλαδή η διαφορά που προκύπτει ανάμεσα στο καταβλητέο ποσό πριν από τον Μάιο του 2016 και το ποσό που προκύπτει από τον επανυπολογισμό.

Στον πρώτο πίνακα που θα δουν οι συνταξιούχοι από σήμερα, συγκρίνονται τα δύο ποσά σύνταξης, δηλαδή του παλαιό ποσό (όπως δινόταν στις 31/12/2014 και μέχρι 31/12/2018) και του νέο ποσό, όπως προκύπτει από τον υπολογισμό του νόμου Κατρούγκαλου.

Στα παλαιά μεικτά ποσά αθροίζονται η βασική σύνταξη, τα οικογενειακά επιδόματα, η ειδική προσαύξηση, τα επιδόματα απολύτου αναπηρίας και λοιπά ποσά. Στις κρατήσεις αθροίζονται όλες οι μνημονιακές περικοπές και η εισφορά υγείας.

Το νέο ποσό προκύπτει από τον υπολογισμό του νόμου Κατρούγκαλου. Στα μεικτά ποσά αθροίζονται η εθνική σύνταξη, η ανταποδοτική σύνταξη, τα τυχόν επιδόματα απολύτου αναπηρίας και λοιπά ποσά.

Τα νέα σημειώματα που θα μπορούν να βρουν οι ενδιαφερόμενοι στην ιστοσελίδα του ΕΦΚΑ (efka.gov.gr) θα περιλαμβάνουν, σύμφωνα με πληροφορίες, προσωπικές διαφορές που θα κινούνται μεταξύ 250 και 300 ευρώ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider