Την 1η Οκτωβρίου η ανάρτηση των εκκαθαριστικών στο efka. gov.gr με τις επανυπολογισμένες συντάξεις

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Την 1η Οκτωβρίου η ανάρτηση των εκκαθαριστικών στο efka. gov.gr με τις επανυπολογισμένες συντάξεις
Την Τρίτη 1η Οκτωβρίου θα αναρτηθούν τα εκκαθαριστικά 1,7 εκατ. συνταξιούχων με το αποτέλεσμα του  επανυπολογισμού, όπου θα φανεί το μέγεθος των περικοπών που προκαλούν στους νέους συνταξιούχους τα ισχύοντα ποσοστά αναπλήρωσης.

Την Τρίτη 1η Οκτωβρίου θα αναρτηθούν τα εκκαθαριστικά 1,7 εκατ. συνταξιούχων με το αποτέλεσμα του επανυπολογισμού, όπου θα φανεί το μέγεθος των περικοπών που προκαλούν στους νέους συνταξιούχους τα ισχύοντα ποσοστά αναπλήρωσης.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε χθες ο υπουργός Εργασίας και κοινωνικών Υποθέσεων Γιάννης Βρούτσης, «τα εκκαθαριστικά είναι έτοιμα και θα εμφανιστούν στον ιστότοπο του ΕΦΚΑ την 1η Οκτωβρίου, για να μην πέσει το σύστημα».

Συνεπώς τα ενημερωτικά εκκαθαριστικά των νέων επανυπολογισμένων συντάξεων δεν θα αποσταλούν ταχυδρομικά στους συνταξιούχους, αλλά θα αναρτηθούν στο www.efka. gov.gr (εξαιρουμένων 222.906 συντάξεων στις οποίες δεν έχει γίνει επανυπολογισμός).

Στα εκκαθαριστικά θα δουν αναλυτικά οι συνταξιούχοι τι εισπράττουν από 1η Ιανουαρίου 2019 και με ποιο τρόπο και σε ποια έκταση άλλαξε το μεικτό ποσό της σύνταξής τους (το καθαρό έχει μείνει για όλους το ίδιο).

Η πλειοψηφία των παλαιών συντάξεων, δηλαδή όσες καταβάλλονταν έως 12 Μαΐου του 2016, έχουν επανυπολογιστεί με βάση τον τύπο του νόμου Κατρούγκαλου και αποδίδονται από τον Ιανουάριο στη βάση της εξίσωσης εθνική σύνταξη συν ανταποδοτική σύνταξη συν προσωπική διαφορά.

Οι περισσότεροι συνταξιούχοι λαμβάνουν στην τσέπη το ίδιο καταβαλλόμενο καθαρό ποσό (εκτός από περίπου 600.000 οι οποίοι έχουν δει αύξηση), μετά την κατάργηση των μειώσεων του 2019.

Εκτός επανυπολογισμού έχουν τεθεί δια νόμου οι 600.000 συντάξεις του πρώην ΟΓΑ και οι συντάξεις των υπαλλήλων της Τράπεζας της Ελλάδος, ενώ από τη διαδικασία εξαιρέθηκαν και οι συντάξεις των άγαμων θυγατέρων.

Στο εκκαθαριστικό που θα τους αποσταλούν, οι συνταξιούχοι θα δουν πως η σύνταξή τους διαμορφώνεται πλέον ως εξής:

- Εθνική σύνταξη: Ο βασικός κορμός της σύνταξης είναι η εθνική, το πλήρες ποσό της οποίας (384 ευρώ) δικαιούνται όσοι συνταξιοδοτούνται με τουλάχιστον 20 έτη ασφάλισης και παράλληλα έχουν 40 έτη μόνιμης και νόμιμης διαμονής στην Ελλάδα πριν από την αίτηση συνταξιοδότησης.

Με 15 έτη ασφάλισης, το ποσό της εθνικής σύνταξης διαμορφώνεται στα 345,6 ευρώ.

- Ανταποδοτική σύνταξη: Το δεύτερο σκέλος της σύνταξης είναι η ανταποδοτική, που συμπληρώνει την εθνική και το ύψος της εξαρτάται από τις εισφορές που είχε πληρώσει ο συνταξιούχος στον εργασιακό του βίο.

Ειδικότερα το ποσό της ανταποδοτικής υπολογίζεται με βάση τις συντάξιμες αποδοχές, το χρόνο ασφάλισης και τα ετήσια ποσοστά αναπλήρωσης. Για τον επανυπολογισμό ελήφθησαν υπόψη οι συντάξιμες αποδοχές με τις οποίες είχε συνταξιοδοτηθεί ο κάθε ασφαλισμένος σε τιμές 2016.

- Προσωπική διαφορά: Πρόκειται για την διαφορά που προκύπτει ανάμεσα στο καταβλητέο ποσό προ φόρου πριν τον Μάιο του 2016 και το ποσό προ φόρου που προκύπτει από τον επανυπολογισμό.

Μετά την ακύρωση των περικοπών του 2019, η προσωπική διαφορά διατηρείται ως «μαξιλάρι» για τις παλιές συντάξεις. Το άθροισμα της εθνικής και ανταποδοτικής σύνταξης όπως και της προσωπικής διαφοράς είναι το νέο ποσό της σύνταξης που λαμβάνει ο συνταξιούχος από 1/1/2019.

Οικογενειακά επιδόματα – τέκνων, συζύγου – που ελάμβαναν ως συνταξιοδοτική παροχή μερικές κατηγορίες συνταξιούχων έχουν συμπεριληφθεί μέσα στην προσωπική διαφορά.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider