Στις 2 Ιουλίου καταβάλλονται οι επικουρικές 16.500 συνταξιούχων της Εθνικής

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Στις 2 Ιουλίου καταβάλλονται οι επικουρικές 16.500 συνταξιούχων της Εθνικής
Το ενιαίο επικουρικό υπερταμείο ΕΤΕΑΕΠ αναλαμβάνει στο εξής την πληρωμή των επικουρικών συντάξεων των πρώην τραπεζοϋπαλλήλων της Εθνικής Τράπεζας, σε εφαρμογή της πρόσφατης τροπολογίας του υπουργείου Εργασίας

Την Τρίτη 2 Ιουλίου αναμένεται να λάβουν τις πρώτες επικουρικές τους συντάξεις οι 16.500 εγκλωβισμένοι συνταξιούχοι του Λογαριασμού Επικούρησης Προσωπικού ΕΤΕ (ΛΕΠΕΤΕ), έπειτα από 18 μήνες αναμονής.

Το ενιαίο επικουρικό υπερταμείο ΕΤΕΑΕΠ αναλαμβάνει στο εξής την πληρωμή των επικουρικών συντάξεων των πρώην τραπεζοϋπαλλήλων της Εθνικής Τράπεζας, σε εφαρμογή της πρόσφατης τροπολογίας του υπουργείου Εργασίας, που προκάλεσε την έντονη αντίδραση της διοίκησης της Eθνικής Τράπεζας.

Ο στόχος είναι διπλός: να καταβληθούν οι πρώτες νέες επανυπολογισμένες συντάξεις και να δοθούν τα αναδρομικά ποσά για την περίοδο 1/1/2019 έως 31/7/2019 (όπως όριζε η τροπολογία).

Ωστόσο, η έντονη αντίδραση της Διοίκησης της Εθνικής Τράπεζας, η οποία έχει ανακοινώσει ότι προσφεύγει στη Δικαιοσύνη αμέσως μετά από την ψήφιση της επίμαχης τροπολογίας από την Βουλή, ενδέχεται να «τορπιλίσει» την προσπάθεια του υπουργείου Εργασίας να δοθεί λύση στον «γόρδιο δεσμό» του ΛΕΠΕΤΕ.

Βάσει της διάταξης που ψηφίστηκε, για το 2018, η Εθνική θα πρέπει να καταβάλλει τις συντάξεις όπως αυτές διαμορφώνονται με το νέο τρόπο υπολογισμού, σε 5 δόσεις. Η πρώτη θα πρέπει να δοθεί έως το τέλος Αυγούστου, ενώ η εξόφληση θα πρέπει να γίνει μέχρι το τέλος του 2020.

Επιπλέον, η τράπεζα θα δίνει 40 εκατ. ευρώ ετησίως προς το ΕΤΕΑΕΠ για την καταβολή των συντάξεων, κατ’ αρχήν για μια 5ετία, ενώ και το υπερεπικουρικό ταμείο θα επιβαρυνθεί με 18,5 εκατ. ευρώ το 2019, με 15,3 εκατ. ευρώ το 2020, με 14,3 εκατ. ευρώ το 2021, με 14 εκατ. ευρώ το 2022 και με 14,4 εκατ. ευρώ το 2023.

Υπενθυμίζεται πως ο Λογαριασμός επικούρησης έχει προβεί σε στάση πληρωμών από τον Δεκέμβριο του 2017, με αποτέλεσμα οι 16.500 δικαιούχοι του να μείνουν εντελώς απλήρωτοι.

Σύμφωνα με χθεσινή εγκύκλιο του υφυπουργού Κοινωνικής Ασφάλισης, Τάσου Πετρόπουλου, ορίζεται ρητά πως «η 2 Ιουλίου είναι η ημερομηνία «καταβολής των παροχών στους δικαιούχους για το χρονικό διάστημα από Ιανουάριο μέχρι και Ιούλιο 2019».

Για να συμβεί αυτό, σύμφωνα με την εγκύκλιο, θα πρέπει μέχρι σήμερα 20 Ιουνίου να κοινοποιηθεί «από το ΛΕΠΕΤΕ στο ΕΤΕΑΕΠ αρχείο με τις επανυπολογισθείσες συντάξεις προς ενημέρωση και έλεγχο».

Άλλωστε μέχρι την ένταξη των δικαιούχων στο σύστημα πληρωμής του ΕΤΕΑΕΠ, ο υπολογισμός και η λογιστικοποίηση των παροχών για το διάστημα από 1.1.2019 θα εξακολουθήσει να διενεργείται από το ΛΕΠΕΤΕ, με μεταφορά πιστώσεων από το ΕΤΕΑΕΠ.

Η νέα επικουρική των πρώην τραπεζοΰπαλλήλων της ΕΤΕ επανυπολογίζεται με συντελεστή
αναπλήρωσης κοντά στο 0,67%,
υψηλότερο δηλαδή από τον γενικό συντελεστή αναπλήρωσης του ΕΤΕΑΕΠ (0,45%).

Ειδικότερα, σύμφωνα με την εγκύκλιο, επανυπολογίζονται με τον νέο μαθηματικό τύπο όλες οι καταβλητέες επικουρικές συντάξεις του ΛΕΠΕΤΕ και του ΕΛΕΠΕΤΕ – Π.Π. ΕΘΝΑΚ από την έναρξη ισχύος της νομοθετικής ρύθμισης, δηλαδή από 10/6/2019.

Όσοι καταστούν δικαιούχοι επικουρικής σύνταξης από 10 Ιουνίου 2019 και μετά, θα έχουν άλλο τύπο υπολογισμού ο οποίος θα συνάδει με τον τύπο που εφαρμόζει το ΕΤΕΑΕΠ για όλους τους ασφαλισμένους του.

Με άλλα λόγια, οι 4.000 ασφαλισμένοι που θα βγουν στη σύνταξη μετά την ψήφιση της τροπολογίας θα πάρουν επικουρική με τον γενικό τύπο του ΕΤΕΑΕΠ (ετήσια αναπλήρωση 0,45% για τα έτη έως το 2014 και σύστημα νοητής κεφαλαιοποίησης για τα έτη από το 2015 και μετά).

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider