Καταιγισμός αιτήσεων την πρώτη εβδομάδα της πλατφόρμας ρύθμισης ασφαλιστικών οφειλών

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Καταιγισμός αιτήσεων την πρώτη εβδομάδα της πλατφόρμας ρύθμισης ασφαλιστικών οφειλών
Ξεπερνούν τις 36.000 οι αιτήσεις μη μισθωτών κι εργοδοτών που είχαν υποβληθεί μέχρι χθες στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της ρύθμισης οφειλών προς τα ασφαλιστικά Ταμεία. Από αυτές οι 10.000 έχουν ήδη εγκριθεί.

Ξεπερνούν τις 36.000 οι αιτήσεις μη μισθωτών κι εργοδοτών που είχαν υποβληθεί μέχρι χθες στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της ρύθμισης οφειλών προς τα ασφαλιστικά Ταμεία σε έως 120 δόσεις.

Από αυτές οι 10.000 έχουν ήδη εγκριθεί και οι υπόλοιπες απομένει να εγκριθούν ή να οριστικοποιηθούν.

Σε ότι αφορά τους μη μισθωτούς (από πρ. ΟΑΕΕ, ΕΤΑΑ, ΟΓΑ κ.α.) περίπου 29.000 έχουν υποβάλλει αίτηση στον ΕΦΚΑ για προσδιορισμό – επανυπολογισμό οφειλών, ενώ πάνω από 7.000 εργοδότες έχουν ήδη ρυθμίσει τις οφειλές τους απευθείας στο ΚΕΑΟ.

Την πρώτη εβδομάδα λειτουργίας, οι επισκέψεις στις ψηφιακές εφαρμογές του ΕΦΚΑ και του ΚΕΑΟ για την ρύθμιση ξεπέρασαν τις 165.000, ενώ από τους ασφαλισμένους – οφειλέτες που έχουν αιτηθεί ένταξη στην νέα ρύθμιση, περίπου οι 1.500 είναι υποψήφιοι συνταξιούχοι που «απεγκλωβίζονται», καθώς έχουν υποβάλλει αίτηση συνταξιοδότησης.

Υπενθυμίζεται πως η ρύθμιση για τις οφειλές στα Ταμεία θα παραμείνει ανοικτή έως τις 30 Σεπτεμβρίου και περιλαμβάνει δυο στάδια.

Στο πρώτο στάδιο οι μη μισθωτοί (ΟΑΕΕ, ΟΓΑ, ΕΤΑΑ) υποβάλλουν αίτηση στον ΕΦΚΑ για τις ατομικές τους εισφορές, όπου επιλέγουν αν επιθυμούν ή όχι επανυπολογισμό του χρέους τους.

Στο δεύτερο στάδιο η διαδικασία συνεχίζεται ηλεκτρονικά στο ΚΕΑΟ, για τον καθορισμό των δόσεων. Οι εργοδότες (ΙΚΑ) που δεν οφείλουν και ατομικές εισφορές μπορούν να μπουν κατευθείαν στην πλατφόρμα του ΚΕΑΟ και να ρυθμίσουν.

Μετά την οριστικοποίηση του αιτήματος, οι οφειλές προωθούνται στο ΚΕΑΟ για προσδιορισμό των δόσεων. Εκεί παρέχεται δυνατότητα υπολογισμού ρύθμισης (αριθμού δόσεων, ποσού δόσης), έκδοσης απόφασης ρύθμισης κ.λπ.

Αν πρόκειται για αίτημα υποψήφιου συνταξιούχου, τότε η ρυθμισμένη οφειλή αποστέλλεται στην αρμόδια Υπηρεσία Συντάξεων, εφόσον έχει υποβληθεί αίτημα συνταξιοδότησης το οποίο εκκρεμεί.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider