Εντός τριμήνου από την έναρξη της κύριας σύνταξης, η αίτηση για την επικουρική

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Εντός τριμήνου από την έναρξη της κύριας σύνταξης, η αίτηση για την επικουρική
Με την θεμελίωση της κύριας σύνταξης και μέσα σε διάστημα τριών μηνών από την έκδοσή της, έχουν πλέον περιθώριο όλοι οι ασφαλισμένοι του ΕΤΕΑΕΠ να υποβάλλουν αίτηση για επικουρική.

Με την θεμελίωση της κύριας σύνταξης και μέσα σε διάστημα τριών μηνών από την έκδοσή της, έχουν πλέον περιθώριο όλοι οι ασφαλισμένοι του ΕΤΕΑΕΠ να υποβάλλουν αίτηση για επικουρική, χωρίς να χάνουν ούτε μια μέρα καταβολής της.

Με άλλα λόγια, όλοι οι ασφαλισμένοι έχουν πλέον τη δυνατότητα να υποβάλλουν αίτηση για επικουρική σύνταξη ακόμη και τρεις μήνες αφού βγει η απόφαση για την κύρια και να λάβουν επικουρική αναδρομικά, όχι από την ημερομηνία της αίτησης, αλλά από την έναρξη καταβολής της κύριας σύνταξης.

Σύμφωνα με εγκύκλιο του υπερεπικουρικού ταμείου, ενοποιείται το καθεστώς έναρξης καταβολής της επικουρικής για το σύνολο των ασφαλισμένων του ΕΤΕΑΕΠ, εφόσον ο ασφαλισμένος δικαιούται σύνταξης από τον φορέα κύριας ασφάλισης κι έχει συμπληρώσει τις απαιτούμενες προϋποθέσεις.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο «η διάταξη αυτή κρίθηκε σκόπιμη και σκοπό έχει την προστασία των ασφαλισμένων, οι οποίοι λόγω άγνοιας ή ελλιπούς πληροφόρησης δεν υποβάλλουν ταυτόχρονα με την αίτηση για κύρια σύνταξη και αίτηση για επικουρική, αν και πληρούν τις νόμιμες προϋποθέσεις».

Το «παράθυρο» της τρίμηνης περιόδου χάριτος δίνεται και στις εκκρεμείς αιτήσεις.

Για παράδειγμα, αν κάποιος εξασφάλισε απόφαση συνταξιοδότησης από τον ΕΦΚΑ στις 26 Νοεμβρίου 2018, με έναρξη καταβολής σύνταξης από τις 20 Ιουνίου 2017 (υποβολή αίτησης), αλλά υπέβαλλε αίτηση στο ΕΤΕΑΕΠ στις 29 Νοεμβρίου 2018, η επικουρική του δεν θα αρχίσει να καταβάλλεται από τον Δεκέμβριο του 2018 (επόμενος της υποβολής της αίτησης μήνα) αλλά από τον Ιούνιο του 2017, κερδίζοντας έτσι 18 μηνιάτικα.

Ειδοποιητήρια Απριλίου

Στο μεταξύ, αναρτήθηκαν στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχών οι εισφορές Απριλίου 2019 των μη μισθωτών και αυτοαπασχολούμενων, καθώς και τα ειδοποιητήρια της 3ης δόσης των αναδρομικών περιόδου 2017-2018.

Καταληκτική ημερομηνία καταβολής τους ορίζεται η Παρασκευή 31 Μαΐου 2019.

Υπενθυμίζεται πως σταδιακά διορθώνονται οι αστοχίες που εντοπίστηκαν σε ορισμένες ειδικές περιπτώσεις ασφαλισμένων. Ήδη στα νέα ειδοποιητήρια εξαιρέθηκαν 9.149 ασφαλισμένοι οι οποίοι απασχολούνται και ως μισθωτοί στον δημόσιο τομέα, ενώ διορθώθηκε και η επικουρική ασφάλιση των μηχανικών που εξαιρούνταν (σύμφωνα με το άρθρο 13 του Ν.3518/2006).

Σταδιακά θα διασταυρώνονται με το μητρώο και άλλες ομάδες ασφαλισμένων που απασχολούνται παράλληλα στον δημόσιο τομέα ή είναι και μισθωτοί και θα διορθώνονται τα ειδοποιητήριά τους.

Να σημειωθεί πως η εισπραξιμότητα των εισφορών του τριμήνου Ιανουαρίου- Μαρτίου 2019 (220.000 ειδοποιητήρια συνολικού πληρωτέου ποσού 33.108.749,04 ευρώ) κινήθηκε σε υψηλά επίπεδα της τάξης του 75%.

Τέλος αξίζει να σημειωθεί πως από 1ης Ιουνίου 2019 έως 31 Μαΐου 2022, οι εισφορές επικούρησης υπέρ ΕΤΕΑΕΠ θα μειωθούν στο 6,5% από το 7% που είναι σήμερα (μείωση της τάξης του 7,14%).

Συνεπώς οι ελάχιστες εισφορές για όλους τους αυτοαπασχολούμενους και ελεύθερους επαγγελματίες από τον Ιούνιο υπολογίζονται σε 6,5% επί του κατώτατου μισθού των 650 ευρώ και διαμορφώνονται στα 42,25 ευρώ το μήνα (από 45,50 ευρώ που είναι σήμερα).

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider