Ποιοι πρέπει να αγνοήσουν τα ειδοποιητήρια για επικούρηση και εφάπαξ

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ποιοι πρέπει να αγνοήσουν τα ειδοποιητήρια για επικούρηση και εφάπαξ
Από τις 5 έως τις 12 Απριλίου θα πρέπει να πληρώσουν οι 250.000 επιστήμονες, ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι τα πρώτα ειδοποιητήρια του ΕΤΕΑΕΠ που αναρτήθηκαν χθες στην ιστοσελίδα του Ταμείου.

Από τις 5 έως τις 12 Απριλίου θα πρέπει να πληρώσουν οι 250.000 επιστήμονες, ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι τα πρώτα ειδοποιητήρια του ΕΤΕΑΕΠ που αναρτήθηκαν χθες στην ιστοσελίδα του Ταμείου.

Πιο συγκεκριμένα, τα ειδοποιητήρια των εισφορών επικουρικής ασφάλισης και εφάπαξ είναι τρία και περιλαμβάνουν: την εισφορά Φεβρουαρίου και αναδρομικά του Ιανουάριου, την πρώτη από τις 36 δόσεις για το διάστημα 1η /1 έως 31/12/2017 και την πρώτη από τις 36 δόσεις του διαστήματος 1η/1 έως 31/12/2018.

Ωστόσο έξι κατηγορίες ασφαλισμένων, πρέπει να αγνοήσουν τα ειδοποιητήρια που έλαβαν από αστοχία του συστήματος ή να ακολουθήσουν ειδικές οδηγίες μέχρι την εκκαθάριση των εισφορών.

Σύμφωνα με το ΕΤΕΑΕΠ :

1. Όσοι ασφαλισμένοι έχουν παράλληλα και μισθωτή εργασία ή καταβάλουν εισφορές με δελτίο παροχής υπηρεσιών και έχουν μέχρι δύο εργοδότες εξαντλούν την υποχρέωσή τους για καταβολή εισφορών μέσω της ΑΠΔ.

Αυτό σημαίνει πως όσοι εξ αυτών έχουν λάβει ειδοποιητήριο από αστοχία, πρέπει να το αγνοήσουν και να μην καταβάλουν εισφορές μέχρι την ολοκλήρωση της εκκαθάρισης. Μετά την εκκαθάριση θα εκδοθούν εκ νέου ειδοποιητήρια, εφόσον απαιτούνται ή θα δημιουργηθεί πιστωτικό υπόλοιπο.

2. Όσοι έχουν λήξη ασφάλισης από 1/1/2017 έως 31/12/2018, με διαγραφή από την ΔΟΥ αλλά έχουν λάβει ειδοποιητήριο για περίοδο που δεν είχαν δραστηριότητα, πρέπει να πληρώσουν κανονικά τις αναδρομικές δόσεις της εκκαθάρισης έως την διακοπή τους και να μην λάβουν υπόψη τους τυχόν ειδοποιητήρια που αφορούν την μετά τη διακοπή τους περίοδο.

3. Όσοι αυτοαπασχολούμενοι κατέθεταν εισφορές για το διάστημα από 1/1/2017 μέσω ΑΠΔ, θα πρέπει να ξεκινήσουν να πληρώνουν κανονικά τις εισφορές τους (σύμφωνα με τα ειδοποιητήρια) και τα ποσά που έχουν ήδη καταβληθεί θα εκκαθαριστούν και θα συμψηφιστούν.

4. Όσοι έχουν καταθέσει τις εισφορές τους απευθείας σε τραπεζικούς λογαριασμούς των πρώην φορέων του ΕΤΕΑΕΠ, θα πρέπει να στείλουν ταχυδρομικώς τα αντίστοιχα παραστατικά της τράπεζας, στη διεύθυνση Φιλελλήνων 13-15, Τ.Κ. 10557 Αθήνα, για να ενημερωθεί ο ατομικός τους λογαριασμός και να εκκαθαριστούν οι υποχρεώσεις τους.

5. Για τους Πρατηριούχους Υγρών Καυσίμων και τους Αρτοποιούς θα ρυθμιστούν και οι παλαιότερες οφειλές τους από 1/12/2012 και 1/1/2015 αντίστοιχα. Για τις ασφαλιστικές αυτές εισφορές, οι ασφαλισμένοι θα λάβουν ξεχωριστό ειδοποιητήριο σε μεταγενέστερο χρόνο, που θα ορίζει το ύψος της εισφοράς και τις δόσεις αποπληρωμής.

6. Όσοι έχουν αποκλειστικά μισθωτή εργασία ή καταβάλουν εισφορές με δελτίο παροχής υπηρεσιών και έχουν μέχρι δύο εργοδότες (οιονεί μισθωτοί υπαγόμενοι στο άρθρο 39 παρ. 9 του νόμου Κατρούγκαλου) εξαντλούν την υποχρέωσή τους μέσω της ΑΠΔ. Συνεπώς δεν πρέπει να καταβάλουν εισφορές μέχρι την ολοκλήρωση της εκκαθάρισης.

Σε άλλες περιπτώσεις που οι ασφαλισμένοι διαπιστώσουν διαφορές στην ασφάλισή τους, πρέπει να προσκομίσουν δικαιολογητικά στο Ταμείο ώστε να επανυπολογιστούν οι εισφορές τους με βάση τα οριστικά διαστήματα ασφάλισης.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider