Τριπλό «χαράτσι» θα πρέπει να πληρώσουν οι μη μισθωτοί έως το τέλος Μαρτίου

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τριπλό «χαράτσι» θα πρέπει να πληρώσουν οι μη μισθωτοί έως το τέλος Μαρτίου
Πολλαπλές εισφορές θα κληθούν να καταβάλουν οι μη μισθωτοί τον Μάρτιο, καθώς εκτός από τις τρέχουσες εισφορές για κύρια σύνταξη, θα πρέπει να πληρώσουν τις νέες εισφορές για επικούρηση και εφάπαξ, αλλά και την πρώτη δόση από τα αναδρομικά.

Πολλαπλές εισφορές θα κληθούν να καταβάλουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι τον Μάρτιο, καθώς εκτός από τις τρέχουσες εισφορές για κύρια σύνταξη, θα πρέπει να πληρώσουν τις νέες εισφορές για επικούρηση και εφάπαξ, αλλά και την πρώτη δόση από τις αναδρομικές εισφορές του 2017 και 2018.

Πιο συγκεκριμένα, στα ειδοποιητήρια του ΕΦΚΑ αναγράφεται η νέα κατώτατη εισφορά για τους μη μισθωτούς που ισχύει για τον Ιανουάριο του 2019, καθώς από τον Φεβρουάριο (λόγω της αύξησης του κατώτατου μισθού) αναπροσαρμόζεται.

Συνεπώς η κατώτατη εισφορά υπέρ ΕΦΚΑ για τους ελεύθερους επαγγελματίες του πρ. ΟΑΕΕ και τους αυτοαπασχολούμενους του πρ. ΕΤΑΑ διαμορφώνεται στα 117,22 ευρώ, ενώ για τους επιστήμονες του πρ. ΕΤΑΑ κάτω των 5 ετών διαμορφώνεται στα 54,69 ευρώ.

Οι εισφορές για τους προερχόμενους από ΟΑΕΕ και ΕΤΑΑ μειώνονται σε 13,33% από 20%, ενώ για τους αυτοαπασχολούμενους του πρ. ΕΤΑΑ κάτω 5ετίας, η εισφορά διαμορφώνεται σε 13,33% αντί 14% την πρώτη 2ετια και 17% την επόμενη 3ετία.

Απο τις ευνοικές διατάξεις εξαιρούνται τα μπλοκάκια που έχουν ενταχθεί στη ρύθμιση του νόμου Κατρούγκαλου για επιμερισμό των εισφορών με τον εργοδότη, τα οποία συνεχίζουν να καταβάλλουν τις ίδιες εισφορές (13,33% και 6,67%, σύνολο 20%).

Στο μεταξύ εντός του μήνα αναμένεται να αναρτηθούν, για πρώτη φορά από το Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχών (ΕΤΕΑΕΠ) τα ειδοποιητήρια για τις τρέχουσες εισφορές επικούρησης και εφάπαξ, αλλά και την αναδρομική πληρωμή των εισφορών της περασμένης διετίας.

Συνεπώς για τα αναδρομικά των 2 ετών καθώς και τις εισφορές Ιανουαρίου η εισφορά για επικουρική ασφάλιση διαμορφώνεται στα 41,02 ευρώ και για πρόνοια (εφάπαξ) στα 23,44 ευρώ. Οι εισφορές αυτές ισχύουν μόνο για τα αναδρομικά και τον Ιανουάριο, καθώς από τον Φεβρουάριο θα είναι ελαφρώς υψηλότερες.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider