Τι αλλάζει από το 2019 στις εισφορές όσων κόβουν αποδείξεις δαπάνης

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τι αλλάζει από το 2019 στις εισφορές όσων κόβουν αποδείξεις δαπάνης
Ασφαλιστικές εισφορές συνολικού ύψους 20,28% θα παρακρατούνται και θα αποδίδονται από 1/1/2019 για τους τίτλους κτήσης.

Σύμφωνα με υπουργική απόφαση που υπεγράφη σήμερα, οι αμειβόμενοι με αποδείξεις επαγγελματικής δαπάνης θα καταβάλουν 13,33% για σύνταξη (ΕΦΚΑ) και 6,95% για υγεία (ΕΟΠΥΥ) για ότι κόψουν από την 1η Ιανουαρίου 2019 και μετά.

Οι εισφορές υπολογίζονται επί της καθαρής αξίας του παραστατικού και όπως προκύπτει μετά την αφαίρεση του φόρου (20%) και άλλων επιβαρύνσεων (τέλος χαρτοσήμου 3,6%), ενώ όσοι έχουν παράλληλη μισθωτή ή μη μισθωτή απασχόληση καταβάλλουν για κάθε δραστηριότητα την εισφορά που αναλογεί.

Υπενθυμίζεται πως είναι δυνατή η καταβολή αμοιβών με απόδειξη δαπάνης για συναλλαγές που δεν υπερβαίνουν τα 10.000 ευρώ ετησίως.

Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να απογραφούν στον ΕΦΚΑ, με την εξής διαδικασία:

1. Οι αμειβόμενοι πριν την έκδοση του παραστατικού απογράφονται υποχρεωτικά για αυτή την ιδιότητα στον ΕΦΚΑ. Ο ΕΦΚΑ εκδίδει βεβαίωση απογραφής. Ο αντισυμβαλλόμενος απογράφεται εφόσον δεν έχει απογραφεί ως εργοδότης του πρώην ΙΚΑ.

2. Ο αμειβόμενος παραδίδει αντίγραφο της βεβαίωσης στον αντισυμβαλλόμενο, ώστε να προχωρήσει στην έκδοση του παραστατικού.

3. Ο αντισυμβαλλόμενος καταχωρεί στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες του ΕΦΚΑ στοιχεία για τον καθορισμό του χρόνου ασφάλισης και του ύψους των εισφορών, μέχρι το τέλος του μήνα που εκδίδεται το παραστατικό.

4. Οι εισφορές βαρύνουν τον αμειβόμενο, παρακρατούνται και αποδίδονται στον ΕΦΚΑ από τον αντισυμβαλλόμενο – εκδότη του παραστατικού μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του επόμενου
μήνα της έκδοσης του παραστατικού.

5. Αν δεν αποδοθούν οι εισφορές εμπρόθεσμα επιβαρύνονται με προσαυξήσεις και βαρύνουν τον εκδότη του παραστατικού.

Η υπουργική απόφαση αναλύει και τον τρόπο υπολογισμού του χρόνου ασφάλισης, ο οποίος μετράει ως χρόνος στον πρώην ΟΑΕΕ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider