Άνοιξε η αίτηση διαγραφής οφειλών προς τον ΕΦΚΑ

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Άνοιξε η αίτηση διαγραφής οφειλών προς τον ΕΦΚΑ
Αίτηση μπορούν να υποβάλλουν ασφαλισμένοι που υπάγονται στην παράλληλη ασφάλιση δύο ή περισσότερων πρώην ασφαλιστικών φορέων και έχουν χρέη που δημιουργήθηκαν έως 31/12/2016.

Τέθηκε σε λειτουργία την Παρασκευή στον ιστότοπο ΕΦΚΑ (www.efka.gov.gr) η νέα πλατφόρμα ηλεκτρονικής υποβολής αίτησης διαγραφής οφειλών λόγω εύλογης αμφιβολίας.

Η διαγραφή οφειλών αφορά μόνο ασφαλισμένους που υπάγονται στην παράλληλη ασφάλιση δύο ή περισσότερων πρώην ασφαλιστικών φορέων και είναι για χρέη που δημιουργήθηκαν έως 31/12/2016.

Αίτηση μπορούν να υποβάλλουν:

- Νέοι ασφαλισμένοι (μετά τη 1/1/1993) με παράλληλη ασφάλιση σε δύο φορείς.

- Ασφαλισμένοι που υπήχθησαν στην ασφάλιση του π.ΟΓΑ λόγω πληθυσμιακών και εισοδηματικών κριτηρίων και παράλληλα στον π. ΟΑΕΕ για την ίδια δραστηριότητα και

- Δημοσιογράφοι ασφαλισμένοι στο π.ΤΣΠΕΑΘ και παράλληλα ασφαλισμένοι, για την ίδια ιδιότητα, στον π. ΟΑΕΕ.

Η αίτηση υποβάλλεται αποκλειστικά μέσω των ηλεκτρονικών υπηρεσιών ΕΦΚΑ και περιλαμβάνει τέσσερα βήματα :

1. Ο ασφαλισμένος – οφειλέτης υποβάλλει αίτηση στις αρμόδιες υπηρεσίες του ασφαλιστικού φορέα τις οφειλές του οποίου ζητεί να διαγραφούν. Οι αιτήσεις υποβάλλονται προς τον ΕΦΚΑ σε ηλεκτρονική πλατφόρμα.

2. Με την υποβολή της αίτησης ενημερώνεται αυτόματα το ΚΕΑΟ και «παγώνει» τις διαδικασίες εκτέλεσης των αναγκαστικών μέτρων που τυχόν βρίσκονται σε εξέλιξη για ένα εύλογο χρονικό διάστημα εντός του οποίου θα πρέπει να εξεταστεί και να εκκαθαριστεί το αίτημα.

3. Οι αρμόδιες υπηρεσίες του ΕΦΚΑ αναλαμβάνουν να ελέγξουν τον ασφαλιστικό βίο του αιτούντα και να διασταυρώσουν κρίσιμα στοιχεία, ώστε να καταλήξουν σε διαπιστωτική πράξη για την διαγραφή των χρεών ή την απόρριψη του αιτήματος.

4. Ο ΕΦΚΑ διαβιβάζει στο ΚΕΑΟ την πράξη διαγραφής ή την απόρριψη του αιτήματος και αντιστοίχως το ΚΕΑΟ διαγράφει τις οφειλές ή «ξεπαγώνει» τα αναγκαστικά μέτρα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider