Τι αλλάζει στις συντάξεις χηρείας από το 2019

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τι αλλάζει στις συντάξεις χηρείας από το 2019
Το υπουργείο Εργασίας μελετά την κατάργηση του ορίου της τριετίας για τις χήρες έως 55 ετών, ενώ υπάρχουν σκέψεις και για την αύξηση του ποσού της σύνταξης.

Βελτιώσεις στο καθεστώς των συντάξεων χηρείας από το 2019 προανήγγειλε η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου.

Σε συνέντευξή της στην ΕΤ3 η υπουργός επισήμανε ότι «αυτό το οποίο έχουμε συζητήσει με εκπροσώπους των συζύγων θανόντων είναι ότι θα προσπαθήσουμε να λάβουμε κάποια επιπλέον μέτρα το επόμενο διάστημα, προκειμένου να χαλαρώσουμε το ζήτημα των ηλικιακών ορίων αλλά και να δούμε δημοσιονομικά τι δυνατότητες έχουμε προκειμένου να κάνουμε κάποιες παρεμβάσεις και στο ύψος».

Υπενθυμίζεται πως με βάση το νόμο Κατρούγκαλου η σύνταξη χηρείας περικόπτεται στο 50% για τον επιζώντα σύζυγο, ο οποίος αν δεν έχει συμπληρώσει το 55ο έτος της ηλικίας του κατά τον χρόνο θανάτου, τότε λαμβάνει τη σύνταξη του θανόντος μόνο για μία τριετία και μετά επαναχορηγείται με τη συμπλήρωση του 67ου έτους της ηλικίας του.

Το υπουργείο Εργασίας μελετά την κατάργηση του ορίου της τριετίας για τις χήρες έως 55 ετών, ενώ υπάρχουν σκέψεις και για την αύξηση του ποσού της σύνταξης.

Σύμφωνα με την κ. Αχτσιόγλου «εντός μνημονίου, στο πλαίσιο της 3ης αξιολόγησης, επιμείναμε πάρα πολύ να μπουν κάποιοι κανόνες προστασίας που δεν υπήρχαν πριν: βάλαμε κατώφλια προστασίας, δηλαδή κατώτατο όριο σύνταξης για τον χήρο/α, ξεχωριστό κατώτατο όριο σύνταξης για τα ανήλικα τέκνα και φροντίσαμε ώστε τα ενήλικα τέκνα να συνεχίσουν να λαμβάνουν τη σύνταξη χηρείας μέχρι να τελειώσουν τις σπουδές τους.

Επίσης, φτιάξαμε ειδικά προγράμματα προκειμένου να μπορέσουν οι χήροι/ες να ενταχθούν στην αγορά εργασίας: δηλαδή πριμοδότηση σε όλα τα προγράμματα του ΟΑΕΔ, ειδικά προγράμματα κοινωφελούς εργασίας αποκλειστικά εστιασμένα σε αυτούς. Άρα, κάναμε ήδη κάποια βήματα με τα οποία δείχνουμε ότι κατανοούμε απολύτως το πρόβλημα και θέλουμε να βοηθήσουμε έμπρακτα».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider