Ασφαλιστικά ενήμεροι οι άνεργοι πρώην επαγγελματίες που χρωστούν εισφορές

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ασφαλιστικά ενήμεροι οι άνεργοι πρώην επαγγελματίες που χρωστούν εισφορές
Οι άνεργοι, πρώην ελεύθεροι επαγγελματίες, που εντάσσονται σε προγράμματα έναρξης ή επανέναρξης επιχειρηματικής δραστηριότητας του ΟΑΕΔ, αποκτούν ασφαλιστική ενημερότητα και παραμένουν ενήμεροι.

Στο νομοσχέδιο που μειώνει τις εισφορές για 250.000 ελεύθερους επαγγελματίες αυτοαπασχολούμενους και αγρότες, κατατέθηκαν χθες δυο σημαντικές τροπολογίες του υπουργείου Εργασίας που προβλέπουν τα εξής:

1. Πρόσβαση σε προγράμματα «δεύτερης επιχειρηματικής ευκαιρίας» για άνεργους πρώην ελεύθερους επαγγελματίες, με χορήγηση ενημερότητας ειδικά για την συμμετοχή στο πρόγραμμα ακόμη κι αν υπάρχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές.

Οι άνεργοι, πρώην ελεύθεροι επαγγελματίες, που εντάσσονται σε προγράμματα έναρξης ή επανέναρξης επιχειρηματικής δραστηριότητας του ΟΑΕΔ, αποκτούν ασφαλιστική ενημερότητα και παραμένουν ενήμεροι καθόλη τη διάρκεια ισχύος των προγραμμάτων, εφόσον είναι συνεπείς ως προς τις τρέχουσες ασφαλιστικές τους υποχρεώσεις, ακόμη και αν οφείλουν εισφορές και δεν έχουν υπαχθεί σε ρύθμιση. Από την επιχορήγηση του ΟΑΕΔ παρακρατείται ποσοστό 25% που αποδίδεται στον ΕΦΚΑ έναντι εξόφλησης των οφειλών τους.

2. Από το 2019 ισχύει νέα βάση υπολογισμού του ποσού της μηνιαίας εισφοράς για έμμισθους δικηγόρους, μισθωτούς μηχανικούς και γιατρούς. Η εισφορά θα υπολογίζεται όπως και για τους αυτοαπασχολούμενους επί του κατώτατου βασικού μισθού άγαμου.

Άλλες διατάξεις

Ανάμεσα στις διατάξεις που περιλαμβάνει το νομοσχέδιο ανήκει η αναδρομική κατάργηση (από 1-7-2011) της ειδικής εισφοράς 1% υπέρ του ΟΑΕΔ που είχε επιβληθεί στους εργαζόμενους στις Τράπεζες και στις θυγατρικές επιχειρήσεων των Τραπεζών ή σε συνδεδεμένες με αυτές εταιρίες που ανήκουν στον ίδιο όμιλο με τις Τράπεζες.

Ταυτόχρονα, παρέχεται η δυνατότητα αναστολής της καταβολής των τρεχουσών ασφαλιστικών εισφορών και ρύθμισης των καθυστερούμενων κάθε είδους ασφαλιστικών εισφορών επιχειρήσεων και εργοδοτών, που διατηρούν επαγγελματική εγκατάσταση, ή ασκούν δραστηριότητα σε πληγείσες περιοχές από θεομηνίες ή άλλες φυσικές καταστροφές, ανεξάρτητα από την επέλευση υλικής ζημίας στις εγκαταστάσεις τους. Η διάταξη μπορεί να συμπεριλάβει και περιπτώσεις θεομηνιών που έχουν ήδη συμβεί.

Τέλος μεταφέρονται μέσα σε ένα μήνα από την έναρξη ισχύος του υπό ψήφιση νόμου, από την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος στον Ο.Π.Ε.Κ.Α., τα αδιάθετα χρηματικά ποσά του έργου «Κάρτα Αλληλεγγύης», για την επέκταση του Προγράμματος «Σχολικά Γεύματα» στα εσπερινά γυμνάσια και λύκεια, ενώ παρέχεται η δυνατότητα απασχόλησης ανέργων απευθείας και σε εποπτευόμενα από δήμους και περιφέρειες ΝΠΔΔ και ΝΠΙΔ, στο πλαίσιο των Προγραμμάτων Κοινωφελούς Χαρακτήρα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider