ΕΦΚΑ: Δικαίωμα στη σύνταξη για τους σχολικούς φύλακες

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΕΦΚΑ: Δικαίωμα στη σύνταξη για τους σχολικούς φύλακες
Αφορά τους συμμετέχοντες σε προγράμματα απόκτησης εργασιακής εμπειρίας ανέργων, που εκπόνησε ο ΟΑΕΔ στα τέλη της δεκαετίας του 1990 και στις αρχές του 2000.

Τη δυνατότητα της πλήρους ασφαλιστικής τακτοποίησης των σχολικών φυλάκων που προσέφυγαν στα Διοικητικά Δικαστήρια για σύνταξη, κύρια και επικουρική, διασφαλίζει χθεσινή εγκύκλιος του ΕΦΚΑ.

Η εγκύκλιος αναφέρεται σε πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση που αντιμετωπίζει ένα χρονίζον πρόβλημα το οποίο έχει να κάνει με τους συμμετέχοντες σε προγράμματα απόκτησης εργασιακής εμπειρίας ανέργων, που εκπόνησε ο ΟΑΕΔ στα τέλη της δεκαετίας του 1990 και στις αρχές του 2000.

Τα άτομα που συμμετείχαν σε αυτά τα προγράμματα υπήχθησαν στην ασφάλιση του τ. ΙΚΑ μόνο για παροχές ασθενείας και όχι σύνταξης. Έκτοτε, οι απασχολούμενοι σχολικοί φύλακες ακολούθησαν μια μακρά διαδικασία διεκδικώντας την πλήρη ασφαλιστική τους τακτοποίηση για το διάστημα από την έναρξη συμμετοχής τους στα εν λόγω προγράμματα και μέχρι την ένταξη τους στις ρυθμίσεις του σχετικού Προεδρικού Διατάγματος του 2004.

Πλέον το θέμα λύνεται οριστικά το θέμα, τόσο για τους σχολικούς φύλακες που προσέφυγαν στα αρμόδια διοικητικά δικαστήρια, όσο και για εκείνους που δεν προσέφυγαν.

Όπως διευκρινίζεται από την ίδια την νομοθετική ρύθμιση, «χρόνος απασχόλησης που έχει διανυθεί από την πρώτη ημέρα στα προγράμματα αυτά αποτελεί πραγματικό χρόνο ασφάλισης».

Ως εκ τούτου, το τμήμα εσόδων, των αρμόδιων τοπικών υποκαταστημάτων μισθωτών ΕΦΚΑ, θα πρέπει να προβαίνει άμεσα στην εκτέλεση των τελεσίδικων δικαστικών αποφάσεων, μέσω της διενέργειας έκτακτου ουσιαστικού ελέγχου και την ασφαλιστική τακτοποίηση των σχολικών φυλάκων, για το χρονικό διάστημα που έχει αναγνωρισθεί κατά περίπτωση, με τις τελεσίδικες
δικαστικές αποφάσεις.

Οι ασφαλιστικές εισφορές θα καταλογίζονται σε Πράξεις Επιβολής Εισφορών (Π.Ε.Ε.) ενώ θα ακυρώνονται οι αντίστοιχες Πράξεις Προσθέτων Τελών (Π.Ε.Π.Τ).

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider