Πώς διαγράφονται παλαιές οφειλές με μια αίτηση στον ΕΦΚΑ

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πώς διαγράφονται παλαιές οφειλές με μια αίτηση στον ΕΦΚΑ
Η διαδικασία υποβολής των αιτήσεων στην ειδική πλατφόρμα ξεκινά εντός της εβδομάδας και το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ) παγώνει τα αναγκαστικά μέτρα.

Με την υποβολή μιας απλής αίτησης στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του ΕΦΚΑ ξεκινά η διαδικασία διαγραφής παλαιών αμφισβητούμενων οφειλών προς τα ασφαλιστικά Ταμεία και το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ) παγώνει τα αναγκαστικά μέτρα.

Η διαδικασία υποβολής των αιτήσεων στην ειδική πλατφόρμα ξεκινά εντός της εβδομάδας, με τη δημοσίευση των υπουργικών αποφάσεων στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης.

Μέχρι να ολοκληρωθεί η διαγραφή των αμφισβητούμενων χρεών, τα μέτρα διοικητικής εκτέλεσης σε βάρος του οφειλέτη αναστέλλονται, με εξαίρεση ωστόσο τις περιπτώσεις αβάσιμων ή προσχηματικών αιτήσεων.

Στη συνέχεια οι αρμόδιες υπηρεσίες του ΕΦΚΑ ελέγχουν τον ασφαλιστικό βίο του αιτούντα ώστε να καταλήξουν σε διαπιστωτική πράξη. Στην βάσανο της διαγραφής μπαίνουν μόνο χρέη έως 31 Δεκεμβρίου του 2016.

Οι διαγραφές θα αφορούν κύρια και επικουρική ασφάλιση, όπου προβλέπονται. Οι ρυθμίσεις εφαρμόζονται σε υποθέσεις που βρίσκονται σε οποιοδήποτε στάδιο της διοικητικής διαδικασίας. Τυχόν καταβληθέντα ποσά έναντι των επίμαχων οφειλών δεν επιστρέφονται, αλλά λαμβάνονται υπόψη για τον υπολογισμό της σύνταξης.

Αξίζει να σημειωθεί πως οι διαγραφές αφορούν περιπτώσεις παράλληλης ασφάλισης, ενώ ακόμη και αν κάποιος έχει χρέη στο βασικό του Ταμείο (π.χ. ΙΚΑ ή ΟΓΑ) δεν αποκλείεται από την ρύθμιση, αλλά θα μπορεί να διαγράφει οφειλές στον πρ. ΟΑΕΕ.

Ποιους αφορά

1. Νέους ασφαλισμένους – πρώτη ασφάλιση μετά την 1η Ιανουαρίου του 1993 – σε περίπτωση υποχρεωτικής ασφάλισής τους σε δυο ή περισσότερα Ταμεία λόγω ιδιότητας και απασχόλησης, που δεν προέβησαν σε επιλογή φορέα εντός 6 μηνών από την έναρξη της δεύτερης απασχόλησης. Μοναδικό κριτήριο εξέτασης των αιτημάτων είναι η “πλήρης ασφάλιση σε έναν πρώην ασφαλιστικό φορέα κύριας ασφάλισης κατά το χρονικό διάστημα για το οποίο ζητείται η διαγραφή οφειλών από άλλον πρώην φορέα”.

Η ρύθμιση κυρίως καλύπτει μισθωτούς που είχαν ταυτόχρονα μπλοκάκι και μπορούσαν να απαλλαγούν από τον ΟΑΕΕ, αλλά λόγω άγνοιας ή αμέλειας “σέρνουν” χρέη. Βασική προϋπόθεση για να διαγράψει ο νέος ασφαλισμένος, παράλληλα απασχολούμενος σωρευμένα χρέη στον ΟΑΕΕ είναι να αποδεικνύεται πλήρη ασφάλιση στο ΙΚΑ για την επίμαχη περίοδο.

2. Επιχειρηματίες που εξαιρούνταν από τον ΟΑΕΕ και ασφαλίζονταν στον πρώην ΟΓΑ με ειδικά πληθυσμιακά κριτήρια, τα οποία τροποποιούνταν κατά καιρούς με αποτέλεσμα να διεκδικούνται οφειλές και από τα δυο πρώην Ταμεία. Μπορούν να αιτηθούν τη διαγραφή βεβαιωμένων και μη οφειλών τους προς τον ΟΑΕΕ.

Κριτήρια είναι η υπαγωγή στους δύο φορείς να έγινε για την ίδια δραστηριότητα και να προκύπτει πλήρης ασφάλιση στον πρ. ΟΓΑ κατά το χρονικό διάστημα για το οποίο ζητείται διαγραφή οφειλών από τον πρ. ΟΑΕΕ. Η προϋπόθεση της πλήρους ασφάλισης συντρέχει ακόμα και όταν δεν έχουν καταβληθεί ασφαλιστικές εισφορές κατά το επίμαχο χρονικό διάστημα.

3. Δημοσιογράφους παλαιούς ασφαλισμένους – πρώτη ασφάλιση έως 31 Δεκεμβρίου 1992 – προερχόμενους από το πρώην ΤΣΠΕΑΘ που διατηρούσαν παράλληλα μπλοκάκι για δημοσιογραφικές υπηρεσίες και βρέθηκαν με χρέη στον ΟΑΕΕ. Κριτήριο για την εξέταση των αιτημάτων ορίζεται η πλήρης ασφάλιση στο π. ΕΤΑΠ-ΜΜΕ για την ίδια χρονική περίοδο (η υπαγωγή στους δυο φορείς πρέπει να έχει γίνει για την ίδια δραστηριότητα).

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider