IIF: Τι σημαίνει το Trump Effect για την παγκόσμια οικονομία

Βάσω Αγγελέτου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
IIF: Τι σημαίνει το Trump Effect για την παγκόσμια οικονομία

Την ώρα που ο Donald Trump ετοιμάζεται να μετακομίσει στον Λευκό Οίκο, φουντώνουν τα σενάρια για τις επιπτώσεις που θα έχει στην παγκόσμια οικονομία η αλλαγή ηγεσίας στις Ηνωμένες Πολιτείες. Οι πολιτικές που έχει εξαγγείλει ο νέος πρόεδρος υποδηλώνουν στροφή «180 μοιρών» σε πολλούς τομείς της οικονομίας και οι αναλυτές του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου (IIF) εκτιμούν πώς θα επηρεάσουν τον υπόλοιπο κόσμο.

Ευρωζώνη: Εντείνονται οι δημοσιονομικές πιέσεις

Τα σχέδια του νέου προέδρου των ΗΠΑ εντείνουν την αβεβαιότητα για την περιοχή του ευρώ, προειδοποιεί ο Peter Nagle, αναλυτής Διεθνούς Μακροοικονομικής του IIF.

Αναγνωρίζει, ωστόσο, ότι το ράλι του δολαρίου μετά την εκλογή Trump, σε συνδυασμό με τα δημοσιονομικά κίνητρα που εξαγγέλλει ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ, θα μπορούσαν να λειτουργήσουν θετικά για την Ευρωζώνη. Καταρχάς, τα ευρωπαϊκά προϊόντα καθίστανται πιο ελκυστικά στην αγορά, ενώ η ζήτηση από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού θα ενισχυθεί, μαζί με τις δημόσιες και ιδιωτικές δαπάνες. Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε αύξηση του ΑΕΠ στην Ευρωζώνη, διευκολύνοντας την ΕΚΤ στην προσπάθειά της να τονώσει την ανάπτυξη.

Εάν εφαρμοστεί στις ΗΠΑ μαζικό πρόγραμμα δημοσιονομικών κινήτρων, θα ενισχυθούν οι πιέσεις προς την Ευρωζώνη για αλλαγή του μείγματος πολιτικής. Συνολικά, η Ευρωζώνη βρίσκεται σε καλύτερη δημοσιονομική θέση από της ΗΠΑ, αφού εμφανίζει χαμηλότερα ελλείμματα και μικρότερο λόγο χρέος/ΑΕΠ. Πράγματι, η Κομισιόν δήλωσε πρόσφατα ότι θα ήταν θετικό βήμα για την Ευρωζώνη μια συγκρατημένη αύξηση των δημόσιων δαπανών –από τα κράτη που έχουν τη δυνατότητα. Το πρόβλημα είναι ότι τα κράτη αυτά –δηλαδή η Γερμανία– δεν έχουν διάθεση θα αυξήσουν τις δαπάνες τους. Επιπλέον, οι δημοσιονομικές προκλήσεις λόγω της γήρανσης είναι πολύ μεγαλύτερες στην Ευρώπη, οπότε η δρομολόγηση μαζικών κινήτρων είναι μάλλον απίθανο σενάριο.

Οι πιέσεις του Trump για αύξηση των εισφορών από τα κράτη του ΝΑΤΟ στο 2% είναι ένας ακόμη παράγοντας που εντείνει τις πιέσεις προς τα κράτη του ευρώ, αφού τα περισσότερα βρίσκονται κάτω από αυτόν τον στόχο.

Αγορές: Ελπίζουμε για το καλύτερο – προετοιμαζόμαστε για το χειρότερο

Τρεις είναι οι βασικοί παράγοντες της νέας πολιτικής Trump που αναμένεται να κατευθύνουν τις κινήσεις των παγκόσμιων επενδυτών, σύμφωνα με τη Sonja Gibbs, κορυφαίο στέλεχος του τμήματος Παγκόσμιων Κεφαλαιαγορών του IIF.

Πρώτον, η γενναία δόση δημοσιονομικών κινήτρων μέσω περικοπών κόστους και αύξησης των δαπανών υποδομής. Αναμένεται να ενισχύσει την ανάπτυξη, τον πληθωρισμό και τις αποδόσεις των ομολόγων στις ΗΠΑ.

Δεύτερον, σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής, μέσω της αύξησης των επιτοκίων της Fed. Θα οδηγήσει σε περαιτέρω ανατίμηση του δολαρίου και θα ενισχύσει τις ανοδικές πιέσεις στις αποδόσεις.

Τρίτον, ενίσχυση των εντάσεων στο παγκόσμιο εμπόριο, μέσω της αύξησης του προστατευτισμού. Αναμένεται να προκαλέσει προβλήματα στις συναλλαγές με τις αναδυόμενες χώρες, ιδίως σε συνδυασμό με τα υψηλότερα επιτόκια του δολαρίου.

Σύμφωνα με την κορυφαία αναλύτρια, η αύξηση των επιτοκίων και η ενίσχυση του δολαρίου στις ΗΠΑ μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά τις αποδόσεις στα χρηματιστήρια. Οι επενδυτές, ωστόσο, αναμένεται να στραφούν στις αγορές των αναδυόμενων κρατών, όπου διατηρούν περιορισμένες θέσεις, προς αναζήτηση υψηλότερων αποδόσεων.

Τεχνολογία: Ανατρέπονται τα δεδομένα για τη Silicon Valley

Η ανάληψη της εξουσίας από τον Trump θα δοκιμάσει σκληρά τους τεχνολογικούς κολοσσούς που οφείλουν τους ραγδαίους ρυθμούς ανάπτυξής τους στα καλά της παγκοσμιοποίησης: ελεύθερη πρόσβαση στις αγορές, δυνατότητα προσέλκυσης ταλέντων απ’ όλον τον κόσμο, ανάπτυξη χέρι-χέρι με τον δημόσιο τομέα, κ.α.

Ο νέος Αμερικανός πρόεδρος, όμως, έχει δείξει τις προθέσεις του να διασπάσει αυτή την «τάξη», προειδοποιεί ο Conan French, ανώτατος σύμβουλος Καινοτομίας του IIF. Οι αμερικανικές εταιρείες τεχνολογίας έχουν προσελκύσει μεγάλο αριθμό ταλαντούχων εργαζομένων από όλον τον κόσμο και μια ενδεχόμενη αλλαγή στην πολιτική μετανάστευσης θα βάλει «φρένο» σε αυτή τη δυνατότητα που αποτελεί πηγή ζωής για τις επιχειρήσεις στον κλάδο της καινοτομίας.

Επιπλέον, οι εταιρείες τεχνολογίας είναι ιδιαίτερα ευάλωτες στις διαταραχές του παγκόσμιου εμπορίου. Τα ψηφιακά προϊόντα και οι πλατφόρμες είναι εξ ορισμού παγκοσμιοποιημένα προϊόντα και μπορούν να επεκταθούν σε ολόκληρο τον κόσμο, εφόσον οι αγορές λειτουργούν ελεύθερα και ανοιχτά. Εάν ο Trump δεν παρέμβει στο νομικό πλαίσιο λειτουργίας της αγοράς, αυτή θα είναι μια θετική εξέλιξη για τον κλάδο.

Αν, όμως, διαταραχθούν οι ισορροπίες συνδεσιμότητας και κουλτούρας ανάμεσα στη Silicon Valley και τον Λευκό Οίκο, οι επιπτώσεις θα είναι επώδυνες για τους τεχνολογικούς κολοσσούς. Στη διάρκεια της προεδρίας Obama, ο Erik Schmidt της Google επισκέφτηκε 427 φορές τον Λευκό Οίκο και οι «στενές σχέσεις» κράτους-τεχνολογίας αποτέλεσαν βασικό χαρακτηριστικό ανάπτυξης ολοκλήρου του κλάδου.

Πετρέλαιο: Οι ΗΠΑ υπολογίσιμος παίκτης στη διεθνή σκακιέρα

Αν ο Trump τηρήσει τις προεκλογικές του υποσχέσεις, η παραγωγή πετρελαίου στις ΗΠΑ θα εκτιναχθεί, φέροντας τη χώρα στο επίκεντρο των εξελίξεων, εκτιμά ο Ulrik Bie, επικεφαλής οικονομολόγος Παγκόσμιας Μακροοικονομικής Ανάλυσης. Αυτό σημαίνει, όπως εξηγεί, ότι η δύναμη του OPEC στη διαμόρφωση των τιμών –και συγκεκριμένα, στήριξη των τιμών με μείωση της παραγωγής– περιορίζεται σημαντικά.

Με τη βοήθεια των νέων τεχνολογιών, οι παραγωγοί σχιστολιθικού πετρελαίου έχουν καταφέρει εντυπωσιακή αύξηση της παραγωγής –η οποία στις ΗΠΑ έχει εκτιναχθεί κατά 75% από το 2008. Ο Trump απλώς θα επιταχύνει αυτή την τάση. Επιπλέον, έχει υποσχεθεί «χαλάρωση» των περιβαλλοντικών κανονισμών, το οποίο σημαίνει χαμηλότερο κόστος συμμόρφωσης και μεταφοράς για τις πετρελαϊκές εταιρείες.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider