HSBC: 3 «αγκάθια» στην κούρσα του εμβολίου για τον κορονοϊό

Ανδρέας Βελισσάριος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
HSBC: 3 «αγκάθια» στην κούρσα του εμβολίου για τον κορονοϊό
Ποια τρία «αγκάθια» εντοπίζει η HSBC σε έκθεσή της γύρω από την έγκριση και διανομή ενός ασφαλούς εμβολίου για τον κορονοϊό.

Με τον κορονοϊό να σαρώνει με τη μορφή ενός δεύτερου κύματος την παγκόσμια κοινότητα, προσγειώνοντας απότομα τις όποιες προοπτικές υπήρχαν για μια σημαντική ανάκαμψη των οικονομιών το 2020, η HSBC εντοπίζει διάφορα «αγκάθια» γύρω από την εύρεση και διανομή ενός εμβολίου.

Η βρετανική τράπεζα, σε έκθεσή της, εκτιμά πως μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου τα κρούσματα κορονοϊού θα φτάσουν τα 40 εκατομμύρια παγκοσμίως, ενώ εάν συνεχιστεί η τρέχουσα πορεία της νόσου, έως τα Χριστούγεννα θα έχουμε περίπου 60 εκατομμύρια κρούσματα παγκοσμίως και 1,5 εκατομμύρια θανάτους. Μια τέτοια πιθανή αρνητική εξέλιξη οδηγεί σε ανησυχητικά συμπεράσματα γύρω από την έγκριση των εμβολίων αλλά και τη μετέπειτα διανομή τους.

Από τα δεδομένα των κλινικών μελετών φάσης III, τα εμβόλια των Pfizer/BioNTech, Moderna, AstraZeneca και Johnson & Johnson θα μπορούσαν να είναι διαθέσιμα πριν από το τέλος του έτους, οδηγώντας έτσι σε εγκρίσεις «έκτακτης ανάγκης» έως το τέλος του 2020/αρχές του 2021. Ωστόσο, όπως σημειώνει η HSBC, εάν οι ρυθμιστικές και υγειονομικές αρχές  δώσουν το «πράσινο φως» σε πρώιμες εγκρίσεις υπάρχει ο κίνδυνος να υπονομεύσουν την εμπιστοσύνη σε αυτά τα εμβόλια και να αποτρέψουν την ευρεία χρήση τους.

insider

Έντονο ενδιαφέρον έχουν και τα στοιχεία που προέκυψαν από έρευνα της εταιρείας logistics DHL και παραθέτει η βρετανική τράπεζα. Αναλυτικότερα εκτιμάται πως για τη διανομή 10 δισεκατομμυρίων δόσεων εμβολίου σε μια περίοδο δύο ετών θα απαιτηθούν 15.000 πτήσεις, πλήρες «cold chain» και 15 εκατομμύρια παραδόσεις σε κουτιά ψύξης, γεμάτα με ξηρό πάγο. Παράλληλα, η Διεθνής Ένωση Αερομεταφορών (IATA) εκτιμά ότι για την αποστολή μίας δόσης εμβολίου παγκοσμίως (7,8 δισ.) θα χρειαστούν 8.000 Boeing 747s και αυτό σε υπό κανονικές συνθήκες και χρόνους (έναντι πανδημίας), ενώ περίπου το 25% των εμβολίων που αποστέλλονται αλλοιώνονται και καταστρέφονται πριν ακόμη φτάσουν στον προορισμό τους. Ως εκ τούτου, ακόμη και αν υπάρξει η έγκριση σε ασφαλή και αποτελεσματικά εμβόλια έως τα τέλη του 2020/αρχές του 2021, η διανομή αυτών των εμβολίων είναι πιθανό να φτάσει έως το 2021 το νωρίτερο και πιθανώς πολύ πέρα ​​από αυτό.

Ένα τελευταίο «αγκάθι» που εντοπίζει στην ανάλυσή της η HSBC είναι ο «εθνικισμός» γύρω από τα εμβόλια και αυτό γιατί η χρηματοδότηση της έρευνας και ανάπτυξης των εμβολίων έγινε από κυβερνήσεις ή κυβερνητικούς φορείς σε διαφορετικές χώρες. Έτσι ένας ακόμη άγνωστος που προστίθεται στη δυσεπίλυτη εξίσωση της πανδημίας είναι το αν τα εμβόλια θα διανεμηθούν βάσει ιατρικών κριτηρίων, σε εκείνους δηλαδή που διατρέχουν το μεγαλύτερο κίνδυνο, ή βάσει εθνικών κριτηρίων, σε εκείνες τις χώρες δηλαδή που πλήρωσαν για την ανάπτυξη του εμβολίου ή για την πρώτη δόση.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider