Capital Economics: Πιθανή μια νέα μείωση των επιτοκίων στα δάνεια προς τις ευρωπαϊκές τράπεζες

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Capital Economics: Πιθανή μια νέα μείωση των επιτοκίων στα δάνεια προς τις ευρωπαϊκές τράπεζες
Η Capital Economics εκτιμά ότι υπάρχουν αυξημένες πιθανότητες η ΕΚΤ να προσφέρει σύντομα πρόσθετα κίνητρα προς τις ευρωπαϊκές τράπεζες.

Σε ακόμη μεγαλύτερη χαλάρωση της νομισματικής της πολιτικής ενδέχεται να προχωρήσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα όπως εκτιμά σε πρόσφατο report της η Capital Economics.

Την Πέμπτη η ΕΚΤ ανέφερε πως η καθαρή αύξηση του δανεισμού στα πρόγραμμα TLTROs αυτό το μήνα ήταν 158 δισ. ευρώ, που αποτελεί ρεκόρ στο πλαίσιο των πράξεων μακροπρόθεσμης αναχρηματοδότησης. Μέσω των προγραμμάτων TLTROs η ΕΚΤ δανείζει τις ευρωπαϊκές τράπεζες με επιτόκια υπό το μηδέν, με το επιτόκιο να μειώνεται ακόμη περισσότερο εάν οι τράπεζες επιτύχουν τους στόχους δανεισμού στην πραγματική οικονομία. Όπως τονίζει η Capital Economics ακόμα και τα χαμηλότερα επιτόκια στα TLTROs θα μπορούσαν να επιτρέψουν στις τράπεζες να «χρεώνουν» αρνητικά επιτόκια στις δανειοδοτήσεις κερδίζοντας παράλληλα, διότι η ΕΚΤ θα «χρεώνει» ακόμη σε ακόμη μεγαλύτερα αρνητικά επιτόκια στα TLTROs.

Έτσι η Capital Economics εκτιμά ότι υπάρχουν αυξημένες πιθανότητες η ΕΚΤ να προσφέρει σύντομα πρόσθετα κίνητρα. Η ίδια δεν θεωρεί πως θα υπάρξουν αυτή τη χρονική περίοδο αλλαγές στο πρόγραμμα PEPP ύψους 1,35 τρισ. ευρώ, διότι δεν υπάρχει για την ώρα μια ακραία μεταβλητότητα στις ευρωπαϊκές αγορές και στις αγορές ομολόγων.

Εν αντιθέσει με μια μείωση των επιτοκίων στις καταθέσεις, είναι απίθανο να μειωθούν τα overnight επιτόκια ή οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων που διαφορετικά θα μπορούσαν να αποσυμπιέσουν το ευρώ. Ωστόσο μια μείωση των επιτοκίων στα TLTROs μπορεί να κάνει τους επενδυτές πιο αισιόδοξους για τις οικονομικές προοπτικές της Ευρωζώνης, προκαλώντας περαιτέρω ανατίμηση της συναλλαγματικής ισοτιμίας.

Εάν όπως σημειώνει η Capital Economics η ΕΚΤ ανησυχεί περισσότερο για τη συναλλαγματική ισοτιμία, ενδέχεται να προβεί σε περισσότερες προφορικές παρεμβάσεις μέσω των μελών του ΔΣ της τράπεζας ή και να μειώσει περαιτέρω το επιτόκιο καταθέσεων αναφοράς .

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider