Pantelakis: Overweight για την Εθνική, ουδέτερη για την Τράπεζα Πειραιώς

Ανδρέας Βελισσάριος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Pantelakis: Overweight για την Εθνική, ουδέτερη για την Τράπεζα Πειραιώς
Οι νέες τιμές στόχοι που δίνει για τις δύο συστηματικές τράπεζες η Pantelakis Securities. Τι «βλέπει» για τις τιτλοποιήσεις τους.

Σημαντικό περιθώριο ανόδου για τις μετοχές των δύο εκ των τεσσάρων συστημικών ελληνικών τραπεζών που έχουν ανακοινώσει τα αποτελέσματά τους για το β' τρίμηνο, αναμένει η Pantelakis Securities.

Συγκεκριμένα η Pantelakis Securities θέτει σύσταση «overweight» για τη μετοχή της Εθνικής Τράπεζας με τιμή - στόχο τα 3,30 ευρώ, από 2,174 ευρώ προηγουμένως, με περιθώριο ανόδου 53%, καθώς και ουδέτερη σύσταση για την Τράπεζα Πειραιώς με τιμή - στόχο τα 2,55 ευρώ, από 2,16 ευρώ προηγουμένως, με περιθώριο ανόδου 16%.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Pantelakis Securities, η Εθνική Τράπεζα διαπραγματεύεται στα 0,20x 2020e P/TBV σε σύγκριση με 0,28x για την Eurobank, 0,13x για την Alpha Bank και 0,12x για την Τράπεζα Πειραιώς. Ωστόσο η κορυφαία ποιότητα των περιουσιακών στοιχείων της Εθνικής, η κάλυψη των NPEs μετά τις προβλέψεις λόγω κορονοϊού, ο ισολογισμός, η κεφαλαιακή ισχύς και η βελτίωση του συνολικού Δείκτη Κεφαλαιακής Επάρκειας CET1 εγγυώνται μια υψηλότερη αποτίμηση για τη μετοχή.

Κίνηση - ματ το project Frontier για την Εθνική Τράπεζα

Για την Εθνική Τράπεζα το project Frontier που περιλαμβάνει μη εξυπηρετούμενα δάνεια ύψους των 6 δισ. ευρώ μπορεί να αποδειχθεί κίνηση - ματ για την τράπεζα, καθώς όπως αναφέρει η χρηματιστηριακή, η Eurobank, επιταχύνοντας τη μείωση των NPEs μέσω της τιτλοποίησης Cairo, στοχεύει στην επίτευξη ομαλοποίησης του RoTE νωρίτερα. Η Εθνική Τράπεζα έχει τη δυνατότητα μέσω του project Frontier να κάνει το ίδιο, πολύ νωρίτερα από την Alpha Bank και την Τράπεζα Πειραιώς.

Με την ολοκλήρωση του project Frontier που αναμένεται στο α' εξάμηνο του 2021, την ισχυρή κάλυψη (+ 90 μ.β σε τρίμηνη βάση, +370 μ.β το εξάμηνο) και μεγάλο πλεονάζον κεφάλαιο (CAD + 50 μ.β σε τρίμηνη βάση σε 16,9% έναντι 11,5% των σχετικών συνολικών κεφαλαιακών απαιτήσεων) ο συνολικός όγκος των NPEs θα μειωθεί στα 10,4 δισ. ευρώ, όπως και ο δείκτης NPE ratio που βρίσκεται στο 30%.

Βαρύνουσας σημασίας τα project Phoenix και Vega για την Πειραιώς

Για την Τράπεζα Πειραιώς βαρύνουσας σημασίας είναι η ολοκλήρωση των project Phoenix (τιτλοποίηση 2 δισ. ευρώ) και Vega (5 δισ. ευρώ) έως τα τέλη του 2020/αρχές του 2021, με τον εταιρικό μετασχηματισμό (hive down) να ολοκληρώνεται έως τον Νοέμβριο. Αυτά τα δύο project είναι κρίσιμης σημασίας για την τράπεζα ώστε να μειώσει το NPE ratio (δείκτης) σε 29% το επόμενο έτος από 48% που βρίσκεται τώρα. Ωστόσο αυτό θα επιφέρει μια άνοδο στις 200 μ.β στο upfront capital hit έναντι 180 μ.β που ήταν, εμποδίζοντας την παραγωγή οργανικού κεφαλαίου, ωθώντας το FL CET1 κάτω από το 10%.

Όπως αναφέρει η Pantelakis, οι τράπεζες αποτελούν ένα ελκυστικό προφίλ κινδύνου-ανταμοιβής για τους επενδυτές εξαιτίας της στοχοπροσήλωσής τους στη μείωση των NPEs μέσω του σχεδίου «Ηρακλής» που παρέχει κρατικές εγγυήσεις.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider